Чому керівниця луцького департаменту соцполітики влаштувала мордобій. РОЗСЛІДУВАННЯ. ВІДЕО

12
8
Чому керівниця луцького департаменту соцполітики влаштувала мордобій. РОЗСЛІДУВАННЯ. ВІДЕО
Директорку департаменту соціальної політики Вікторію Майбороду судять за звинуваченням у побоях.

За словами потерпілого, він із Вікторією Марківною – мало знайомий, і що стало причиною агресії з її боку - відразу і не зрозумів. Сама ж чиновниця стверджує: нікого не била, а насправді хотіла затримати чоловіка до приїзду поліції, бо він... обзивався.

Про те, чим закінчився мордобій за участі головної захисниці усіх соціально незахищених, а ще - чому у її мами-пенсіонерки раптово зросла пенсія - у журналістському розслідуванні "Кулак чиновниці".



СКАНДАЛ ЗА СКАНДАЛОМ

Департаментом соціальної політики Вікторія Майборода керує із червня 2017 року. За цей недовгий час навколо установи стався не один скандал і не одне гучне звільнення.

Наприклад, «розборки» із колишньою головою профспілки Галиною Новоселецькою. Жінка каже: очоливши структуру, Майборода взялася «виживати» «неугодних», і встановила в установі дивні порядки…

«Вона почала переслідувати дівчат, створювала обстановку в Департаменті… а я є голова профспілки, розумієте, до мене люди почали звертатися. А потім в мене пропали папки з актами по переплатах за 2017 рік. Всі чотири папки. Написала зразу службову, що в мене з кабінету пропали документи. Ми весь відділ залишилися, перевірили всі наші чотири кабінети, всі перевернули папки, їх не було», - розповідає екс-працівниця.

За її словами, керівництво почало службове розслідування, але спілкувалися на цю тему «із насмішками».

«Я сказала, що я це діло так не залишу, що я буду десь жалітися. Що це за «фокуси»? Скільки років проробила, такого не було. Тоді папки з’явилися, але з закладками. Якраз звітний період був, і з відділу переплат говорять, що «у нас там сума не зійшлася». Я так думаю, що вони витягнули якісь документи і потім своїм знайомим суми переплати десь зменшили», - розповіла Новоселецька.

За те, що колишня керівниця профспілки оприлюднила інформацію про нові «порядки» у Департаменті – Вікторія Майборода подала на неї до суду. Мовляв, жінка образила честь, гідність та ділову репутацію… Але це – не єдина історія, яку наразі Феміда розглядає стосовно пані Майбороди.

Галина Новоселецька через конфлікт із новою керівницею Департаменту соцполітики змушена була звільнитися
Галина Новоселецька через конфлікт із новою керівницею Департаменту соцполітики змушена була звільнитися


ПРО ЩО МОРДОБІЙ?

Керівницю Департаменту соціальної політики Вікторію Майбороду зараз судять за звинуваченням у побоях.

48-річний лучанин Володимир розповідає: увечері, 3 березня 2017 року, у людному місці – просто у фойє торгового центру «Порт-Сіті» поважна чиновниця накинулася на нього і почала гамселити по голові…

«У тому місці, де торговий центр «Там-Там» межує із «Порт-Сіті», пройшовши за каси, мене наздогнала Майборода Вікторія Марківна, почала шарпати за одяг, бити руками по голові, ззаду. Може, там в руках було щось інше, я не знаю. Била по голові ззаду, збоку, в обличчя, по вухах, наносила удари в шию…» - розповів чоловік у суді.

За словами потерпілого, після цього до Майбороди приєднався її син Владислав. При цьому жінка вигукнула хлопцеві: «Бий, це він!»

Володимир розповів у суді: з Вікторією Майбородою знайомий мало, але працював у її батька. Коли на нього напали – відразу і не зрозумів, через що. Пізніше з’ясував: після смерті батька Марка Майбороди родина має майновий конфлікт з особою, якій продали фірму. І Володимир, за його словами, нібито допомагав тому чоловікові з документами, що і викликало вороже ставлення.

Позиція Вікторії Марківни – незворушна: нікого вона не била. А в допитах слідчим пояснювала: просто хотіла затримати Володимира до приїзду поліції, бо він… обзивався.

«Мені не зрозуміло, що це обвинувачення містить фразу: умисному завданні побоїв, які завдали фізичного болю. Тому що я побоїв ніяких не наносила», - заявила у суді Майборода.

Проте на відео із камер спостереження з того самого березневого вечора чітко видно, хто кого «не б’є»…



ОПЕРАЦІЯ «ЗАТЯГУВАННЯ»

Щойно поліція почала розслідувати справу, обвинувачена сторона зайняла позицію: не поспішати! пригальмовувати слідство на кожному кроці! То поліцейські ніяк не могли застати Вікторію Майбороду вдома, щоб вручити повістку, то вона відкладала допит та інші слідчі дії, посилаючись на зайнятість адвоката…

Коли справа нарешті потрапила до суду, стратегія затягування не змінилася.

«На сьогоднішній день, розуміючи те, що всі докази, на наше переконання, зібрані правильно, їх достатньо для того, щоб визнати винуватість особи, і, усвідомлюючи це, Майборода разом із своїм захисником, намагаються затягнути процес. То вона захворіла, то вона у відрядженні, то вона не може з’явитися, то вона не отримала повістку… ну, і таких безліч-безліч причин, і справа затягується. Для чого? Тому що рівно 3 березня 2019 року спливає дворічний строк притягнення особи до кримінальної відповідальності», - розповів адвокат потерпілого Олег Лягутко.

За легкі злочини, якими є побої, законом встановлений термін у два роки, протягом якого людину можна притягти до відповідальності. Після цього – небажаного статусу «судимий» не буде. Тож усе, що наразі потрібно Майбороді – придумати, як затягти судовий розгляд іще на два-три засідання. А ідей для цього, схоже, у Вікторії Марківни та її адвоката – вистачає…

Останнє судове засідання Вікторія Майборода попросила перенести через те, що нібито змушена взяти участь в урочистостях з нагоди трагедії на Чорнобильській АЕС.

«Сьогодні вшановуються ліквідатори Чорнобильської АЕС і на 11.00 годину я маю бути на Меморіалі слави. Має бути зі мною міський голова, але враховуючи, що його немає, то на мене покладені обов’язки… я змушена бути», - заявила посадовиця.

Важливість події підтвердила у суді розпорядженням міського голови, проте не уточнила, що сама і готувала цей документ.

Про дату чергового судового засідання – тобто, 14 грудня, оголосили ще 23 листопада. За кілька днів – 29 листопада – вийшло розпорядження про обов’язкову участь Вікторії Майбороди в урочистостях з народі трагедії на ЧАЕС, і готувала цей документ… сама Майборода.

До речі, ми теж відвідали захід з нагоди трагедії на ЧАЕС, і перевірили, яку ж важливу місію мала виконати замість міського голови Вікторія Майборода. Але жодної промови чи чогось схожого... Хочеться все ж вірити, що посадовицею дійсно керувало щире почуття поваги до подвигу ліквідаторів, а не банальне бажання вчергове затягнути суд…

Судовий процес триває уже більше року
Судовий процес триває уже більше року
Щоразу знаходяться причини перенести засідання
Щоразу знаходяться причини перенести засідання
Із чергового засідання Вікторія Майборода поспішала на урочистості
Із чергового засідання Вікторія Майборода поспішала на урочистості
Про дату чергового засідання оголосили 23 листопада, а 29 листопада – вийшло розпорядження про обов’язкову участь Вікторії Майбороди в урочистостях. Готувала його сама Майборода
Про дату чергового засідання оголосили 23 листопада, а 29 листопада – вийшло розпорядження про обов’язкову участь Вікторії Майбороди в урочистостях. Готувала його сама Майборода


БЕЗ КОМЕНТАРІВ?

Говорити про казус із датою судового засідання Майборода не захотіла, як і загалом про справу. Мовляв, це - «особисте».

Проте до нас потрапив один цікавий документ, який «списати» на особисте – не вдасться. Це – довідка про розмір зарплати, яку Вікторія Майборода видала своїй мамі у 2016 році.

У той період державним службовцям дозволили зробити перерахунок пенсій. Для цього треба було звернутися на місце колишньої роботи, де взяти довідку, що на їхній посаді отримують уже більшу зарплатню.

Мама нинішньої керівниці Департаменту соцполітики Тетяна Михайлівна Ломберг теж свого часу тут працювала, але на рядовій посаді – спеціалістом 1-категорії.

У 2016 році вона звернулася до Департаменту за довідкою і Вікторія Майборода, тоді іще не як керівник, а як бухгалтер цієї установи, видала її.

«Про ці цифри знали багато хто… не тільки я. З працівників, колишніх пенсіонерів, знали про цю ситуацію багато хто. Тому що кожен цікавиться… Зустрічається один з одним в місті і – «що там? зробив перерахунок?» Чи там: «відсудив свою пенсію? а скільки?» Виявилось, що директор Департаменту так само отримував довідку, колишній – і один, і другий – там Жовтуля був, Козуб… Їм давали теж в межах 6 тисяч, 5 700, 6 тисяч давали довідки… А тут спеціаліст 8 800 отримує…» - розповів екс-працівник установи.

У довідці, виданій Тетяні Ломберг, йдеться, що рядовий працівник Департаменту соцполітики станом на грудень 2015 року в середньому отримував 8 853 гривні.

Вікторія Майборода підтвердила, що видавала таку довідку.

«Всі цифри є в бухгалтерському обліку. Все, що написано в довідці, воно все відповідає… Якщо стоїть підпис, значить, воно все відповідає дійсності,» - прокоментувала Майборода.

Але є три цифри, які підтверджують: зарплата рядового спеціаліста наприкінці 2015 року ніяк не могла бути 8 800.

Перше. На порталі E-Data можна простежити, яку зарплату в грудні 2015 року виплатили працівникам Департаменту соцполітики Луцької міськради. За грудень вони дійсно отримали немало – 430 тисяч гривень (в інші місяці – суттєво менше, тож очевидно під кінець року дійсно виплачували якісь премії).

Але давайте рахувати. У довідці, виданій Тетяні Ломберг ідеться, що рядовий спеціаліст отримав у грудні в середньому 8 тисяч 800 гривень. У департаменті більше 100 працівників. Тож якщо навіть припустити, що провідні спеціалісти, керівники відділів та вище начальство отримували так само як і спеціалісти 1 категорії, фонд зарплати мав би становити 880 тисяч…

Друге. В офіційному звіті міськради за 2015 рік йдеться про те, що середня зарплата бюджетника становила 2 764 гривні…

І третє. Річна зарплата тодішньої керівниці департаменту становила 95 649 гривень, тобто - 7 970 в місяць. То, виходить, що на керівних посадах отримували менше, ніж рядові спеціалісти?!

Мама Вікторії Майбороди Тетяна Ломберг (фото із соціальної мережі Одноклассники)
Мама Вікторії Майбороди Тетяна Ломберг (фото із соціальної мережі Одноклассники)
У довідці, виданій мамі Вікторії Майбороди, йдеться про те, що рядовий працівник у 2015 році отримував зарплату 8 800 гривень
У довідці, виданій мамі Вікторії Майбороди, йдеться про те, що рядовий працівник у 2015 році отримував зарплату 8 800 гривень
У грудні 2015 року усім працівникам виплатили 430 тисяч гривень зарплати. Для більш, ніж 100 працівників не вистачило б по 8 800...
У грудні 2015 року усім працівникам виплатили 430 тисяч гривень зарплати. Для більш, ніж 100 працівників не вистачило б по 8 800...
У звіті міськради за 2015 рік йдеться про те, що середня зарплата бюджетника становила 2 764 гривні…
У звіті міськради за 2015 рік йдеться про те, що середня зарплата бюджетника становила 2 764 гривні…
Навіть зарплата керівниці Департаменту була меншою, ніж 8 800
Навіть зарплата керівниці Департаменту була меншою, ніж 8 800


* * *

Дві різні історії - про напад і побиття у публічному місці та про «мамину» довідку...

У першій історії невдовзі суд поставить крапку, і дуже важливо, щоб зробив це до березня 2019 року. Адже після двох років після скоєння легкого злочину суд не притягає до відповідальності...

А от щодо другої ситуації, із перерахунком маминої пенсії, жодні затягування на ситуацію не вплинуть. Потрібно лише, щоб правоохоронні органи довели те, про що не перший рік перешіптуються підлеглі Вікторії Майбороди: схоже, що керівниця таки позловживала службовим становищем і допомогла своїй мамі оформити завелику пенсію на основі «липових» цифр.

Людмила ЯВОРСЬКА («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А мені також потрібна довідка на перерахунок черезкого рішати
Відповісти
Майборода це_наша і вона знає толк в житті і як маніпулювати подіями.
Відповісти
брехня на брехні, і все це безкарно. поки.
Відповісти
Яворська - молодець. не про вербові котики пише.
Відповісти
Людмила - смілива журналістка і відчуває "тему". Завдання журналіста - опозиція до будь-якої влади, аби вона не стала самовладдям. А в "жовтих" читачів трапляється ерекція, коли вони побачать "розслідування" про циганів, які живуть під мостом і збирають макулатуру, щоб ввечері випити по 100 г сивухи. Чи про бабусю, якій 103 роки і останні 20 років вона ходить під себе і ще може ворушити одним пальцем.
Відповісти
Якби у місті була влада на своєму місці, а не купка тимчасових злодіїв, то голова за такий проступок чиновника вишвирнув би цю суку на смітник одним розчерком пера за пять хвилин. Як, наприклад, Микола Романюк вишвирнув пяного Давидова. Але не має влади, немає кому виконувати цю функцію - позбавлення від баласту, який місту нічого не приносить, крім ганьби. І вона, ця Сара, впевнена в собі і на всіх клала хер з прибором. В тому числі на суди і на цих пустоцвітів-вроджених злодіїв, які зранку до вечора думають, що ще і де вкрасти. Отак і живемо - хліб жуємо. Слава Україні!!!
Відповісти
Ой Віка знову всім набреше і пиль в очі напустить і твльки вона хороша
Відповісти
Так це ж стаття в кримінальному кодексі є за підробку документів і що з нею буде
Відповісти
Колись за таке в тюрму могли посадити
Відповісти
Віка ти краще зараз здайся правоохоронним органам трошки посидиш заспокоєшся і все буде окей бо як залетиш по крупному то тоді капець
Відповісти
Жиди червиві...
Відповісти
Майборода шлюха❗️
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні