--> Економія по-любешівськи: заощадили 10 гривень на мільйонному тендері | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Економія по-любешівськи: заощадили 10 гривень на мільйонному тендері

0
-4
Економія по-любешівськи: заощадили 10 гривень на мільйонному тендері
У Любешові закупили самоскид за 2,5 мільйона через «Прозоро» і заощадили аж десять гривень. Підозрілий тендер викликає запитання.

У вересні 2018 року управління капітального будівництва ЖКГ та комунальної власності Любешівської селищної ради оголосило тендер на закупівлю самоскида МАЗ (або аналога) з очікуваною вартістю 2,5 мільйона гривень.


СИСТЕМА «ДОЗОРРО» ВКАЗАЛА НА ТЕХНІЧНОГО УЧАСНИКА

Аукціон у системі «Прозоро» відбувся 8 жовтня. У ньому взяли участь два учасники – ТОВ «Н.В.П.» і ТОВ «Укравтокомплект ЛТД». Перше товариство запропонувало ціну, оголошену максимальною – 2 500 000 гривень. А друге – аж на 10 гривень нижчу. Учасники не торгувалися між собою, і у тендері перемогло ТОВ «Укравтокомплект ЛТД».

При здійсненні моніторингу закупівель система «Дозорро» помітила, що у згаданому тендері поведінка ТОВ «Н.В.П.» схожа на поведінку технічного учасника. При більш детальному аналізі з’ясувалося, що ТОВ «Н.В.П.» брало участь у 44 тендерах і у жодному випадку не перемогло. З ТОВ «Укравтокомплект ЛТД» товариство із таємничою назвою «Н.В.П.» (можна припустити, що Н.В.П. – це ініціали від Николай Владимирович Полищук, директор і співзасновник фірми) перетиналось на тендерах 4 рази.

У квітні ця пара брала участь у тендері «Укрзалізниці», де також без торгів переміг «Укравтокомплект ЛТД». Продали автокран за 3,2 мільйона гривень. А у серпні учасники знову зустрілися у тендері ПрАТ «Укргідроенерго». Щоправда, в цьому тендері був третій, реальний конкурент – Дніпровська філія ТОВ «Харківське монтажно-виробниче підприємство «Електропівденмонтаж». Між ним та ПрАТ «Укргідроенерго» йшли торги під час аукціону з поступовим зниженням ціни, а от «Н.В.П» свою початкову ціну не зменшувало. В результаті переможця «Електропівденмонтаж» було дискваліфіковано, і тендер виграло ТОВ «Укравтокомплект ЛТД». Продали автокран для Дніпровської ГЕС за 3,9 мільйона.

Ну і четвертий раз «солодка парочка» зустрілась на тендері Одеської залізниці, де «Н.В.П.» також без бою віддав перемогу у торгах своєму конкуренту. Залізниця закупила автомобіль-тягач за 1,7 мільйона гривень.

«Я І САРА – КЛЬОВА ПАРА»

Система YouControl виявила зв’язки між цими двома товариствами, одне з яких – реальне, а інше має ознаки фіктивності і бере участь у тендерах тільки як технічний учасник.

Засновником ТОВ «Н.В.П.» є Поліщук Микола Володимирович. Він же засновник ТОВ «Мондіаль-Україна». Другим співзасновником цього товариства виступає Карпенко Людмила Миколаївна, яка одночасно є директором ТОВ «Комп-принт ЛВ». А це товариство розміщене в одному кабінеті разом із ТОВ «Опен Авто», та має один і той же номер телефону з ПП «Будівельна фірма «Вегас». Остання перебуває в тому ж офісі, що й ТОВ «Вантажна техніка України», а в них один телефон на двох разом із нашим чемпіоном тендерів – ТОВ «Укравтокомплект ЛТД».

Є ще одна лінія зв’язку між цими підприємствами. Директор ТОВ «Мондіаль-Україна» Керстенюк Олег Володимирович одночасно є директором та засновником ТОВ «Інокс», яке ділить офіс із ТОВ «Єдиний центр реєстрації права власності», яке має той же номер телефону, що й ТОВ «Індустріальна група «Стандарт». Яка, своєю чергою, існує за тією ж адресою, що й ТОВ «Вантажна техніка України».

Можна припустити, що ТОВ «Н.В.П.» у системі поєднаних між собою товариств виконує роль технічного учасника та грає у піддавки з іншими підприємствами, створюючи фіктивну конкуренцію.

Згідно із законодавством, щоб тендер відбувся, необхідно мінімум два учасники. Тому деякі підприємства ходять на торги парами. Удавана конкуренція не сприяє зниженню цінової пропозиції, а відтак і не дозволяє замовнику заощадити кошти, що нівелює саму ідею майданчика «Прозоро». Та й взагалі, за фіктивне підприємництво передбачена кримінальна відповідальність (стаття 205 Кримінального кодексу України).



НЕОДНОЗНАЧНИЙ ПРОДАВЕЦЬ, АЛЕ ВИСОКОЯКІСНИЙ ТОВАР

Щодо експрес-аналізу «Укравтокомплект ЛТД» системою YouControl, то і він не викликає враження надійного контрагента. Розмір статутного капіталу – 420 гривень, зареєстрований у житловій квартирі (місці масової реєстрації), та має аж 12 видів діяльності. Також фірма фігурує у кримінальному провадженні про шахрайство та підроблення документів.

Водночас на офіційному сайті компанії розміщений диплом від заводу «МАЗ» від 2010 року, яким «Укравтокомплект ЛТД» визнано кращим дилером із реалізації вантажної техніки «МАЗ» в Україні. ТОВ «Укравтокомплект ЛТД» працює з 1995 року.

Ще одне підтвердження того, що «солодка парочка» фірм може бути пов’язана між собою – це їхні тендерні пропозиції, які слово в слово збігаються, ніби їх писала одна людина під копірку.

Та в управлінні ЖКГ Любешівської селищної ради стають на захист переможця.

«Ми були раді, що хоч хтось взяв участь у нашому тендері. Адже на початку року ціни на техніку дуже підскочили», – коментує контактна особа управління ЖКГ Любешівської селищної ради Ствілана Кух.

За її словами, підстав відмовити переможцю не було жодних, адже пропозиція цілком відповідала тендерній документації. Та й у дійсності технічні фахівці управління позитивно оцінили придбану техніку. Фірма надала всі необхідні сертифікати. Жодних претензій до переможця, переконує Світлана Кух, немає.







КУПИТИ ДЕШЕВШЕ, ПРОДАТИ ДОРОЖЧЕ

На сайтах із продажу важкої техніки ціна на таку модель стартує від 83 600 доларів США. За сьогоднішнім курсом, це орієнтовно 2 мільйони 340 тисячі гривень. Управління капітального будівництва ЖКГ максимально допустиму ціну виставило у 2,5 мільйона, переможець знизив її лише на 10 гривень.

Світлана Кух прокоментувала, що тендерний комітет вивчав ціни на ринку і сформував середню ціну на самоскид.

Ми також поспілкувалися із директором ТОВ «Н.В.П.» Миколою Поліщуком і запитали, чому його фірмі так не щастить: 44 тендери і жодної перемоги.

«Кожен хоче заробити гроші. Купити дешевше, продати дорожче. Були відносини там і там. Думали, що можна заробити якусь копійку. Думали грати як посередник, купити дешевше, продати дорожче», – відповідає Микола Поліщук.

На запитання, чому ж вони ніколи не торгуються, не зменшують ціну, директор підприємства відповідає розгублено: «На сьогодні ринок відкритий. Сьогодні можна знайти товар в два рази дешевше, ніж він скрізь продається. Є пропозиція, а потім виходить так, що видають себе за виробників, а самі виявляються посередниками. Торгують всі і всім. По-іншому я пояснити не можу, як».

На пряме запитання, чому система «Дозорро» розпізнає ТОВ «Н.В.П.» як технічного учасника торгів, директор відповідає, що спочатку знаходить тендер, а потім шукає, де б купити машину, щоб перепродати. Але потрапляє не на виробників, а на таких же посередників, як і сам, які ставлять високі націнки. Тому знижувати ціну собі у збиток ТОВ «Н.В.П.» не може. Але цим директор фактично підтверджує, що бере участь у аукціонах без наявності товару, з розрахунком купити пізніше, після перемоги у тендері, яка, втім, вперто не настає. Та з таким підходом до ведення бізнесу навряд чи колись і настане.

Щодо ідентичності текстів тендерних пропозиції його фірми і ТОВ «Укравтокомплект ЛТД» у Миколи Поліщука пояснення просте – зразок тендерної документації скачали в інтернеті.

Система «Прозоро» була розроблена з метою економії бюджетних коштів. За роки діяльності вона себе цілком виправдала, адже Україна заощадила десятки мільярдів гривень завдяки прозорим тендерам. Втім, нечесні підприємці розробили цілу низку схем для маніпуляцій у закупівлях, одна з них – фіктивна конкуренція через технічних учасників.

Велика перевага «Прозоро» в тому, що все це, власне, відбувається прозоро, даруйте за тавтологію. «Зрада» виявляється вже майже автоматично, і завдяки реакції правоохоронних органів та громадських організацій вдалося скасувати результати не одного нечесного тендеру. Втім, значна частина «договорняків» у системі «Прозоро» все ще залишається поза увагою громадськості.

Роман КОЛЮХОВ («Волинь24»)

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні