Унікальний проект: на Волині шукають таланти

0
3
Унікальний проект: на Волині шукають таланти
У селищі міського типу Торчин відбулася презентація творчого проекту «Свої» за підтримки благодійного фонду Сергія Мартиняка.

В атмосфері Андріївських вечорниць демонстрували власні таланти аматорські колективи, творчі гуртки і талановиті люди. Справжньою родзинкою дійства стали смачні страви та дух української народної пісні. Особливість презентації – «жива» історія Волині: показ колекції автентичного українського одягу, який зроблений за технологією 18-19 століття.

Під час представлення концепції проекту гості дійства насолоджувалися виконанням трепетних пісень від аматорського колективу вчителів Торчинської школи «Світанок» та захоплювалися талантами народного фольклорного колективу «Родинне перевесло». Вразила слухачів глибокими композиціями Ольга Ткаченко.

«Свої» – унікальна можливість повірити в себе та побачити талант у своїй душі.

У проекті беруть участь Луцький, Турійський, Рожищенський, Горохівський і Локачинський райони.

З грудня 2018 до вересня 2019 року команда фахівців взаємодіятиме для того, щоб відкрити якомога більше талантів та закарбувати історію у книзі про волинян.

Вік учасників необмежений.

Організатори зазначають, що оцінюватимуть учасників за трьома критеріями: талант, активність та ініціативність. Конкурс проводитиметься у 5 етапів за трьома сферами: фестиваль талантів, що передбачає вокальне, інструментальне, фольклорне, літературне, театральне, хореографічне, естрадно-спортивне та циркове мистецтво, виставка досягнень своїми руками, зокрема образотворче, декоративно-прикладне, фото- та кіномистецтво. Для бізнес-ідей також існує окремий напрям: малі проекти – до 10 000 гривень та великі – до 30 000.

Зауважимо, що кожен із проектів багатожанровий: претендентів на перемогу не обмежують у виборі одного напрямку. Особливістю також є те, що переможців обиратимуть і професіонали, і жителі об’єднаних територіальних громад.

На завершення проекту відбудеться гала-концерт, де презентуватимуть мюзикл «Свої» та виставку кращих робіт.

Детальнішу інформацію можна знайти на сайті www.свої.сom .

Керівник проекту «Свої» Оксана Ігас зазначила, що головна мета проекту – популяризація української культури та пошук талановитих людей.

«Ми раді презентувати у Торчині багатожанровий творчий проект «Свої», який охоплює не лише конкурс талантів, а й декоративно-прикладне мистецтво та конкурс бізнес-ідей. Проект розділений на три частини: «Своїм серцем», «Своїми руками» та «Своїм розумом». Арсен Мірзоян та Тоня Матвієнко стали не лише медійними обличчями проекту, а й тими людьми, які надихатимуть на те, щоб талановиті волиняни не боялись заявити про свій талант. Приємно, що є люди, які підтримують ініціативи: ми вдячні благодійному фонду Сергія Мартиняка», – додала організатор.

До слова, Тоня Матвієнко та Арсен Мірзоян відвідали школу села Торчин, де поспілкуватися зі школярами про перший вихід на сцену, про секрети творчості та поради для майбутніх учасників проекту «Свої».

Тоня Матвієнко розповіла, що постійно мріяла побачити Україну з її талантами та креативними людьми:

«Це неймовірне щастя – спілкуватися з людьми та розповідати їм про власний досвід. Я хочу бачити своїх дітей, своїх людей».

Арсен Мірзоян побажав учням залишатись собою за будь-яких обставин і ставати не популярними, а відомими:

«Працюйте і шукайте себе, бо в шоу-бізнесі завжди потрібні фахівці та таланти», – підсумував співак.

До організації святкової атмосфери долучилися керівник колективу «Родинне перевесло» Віра Мазурик та директор Веселівського будинку культури Євген Ковальчук. Аматорський народний фольклорний колектив «Родинне перевесло» – це 20 людей, які прагнуть зберегти українську ідентичність та культуру.

«В нашому репертуарі – українські народні старовинні та обрядові пісні. Колектив також прагне популяризувати обряди: сватання, вечорниці, обряд кришення капусти, обряд водіння кози. Цьогоріч ми святкуємо ювілей – 15 років з моменту, коли наш колектив став народним. Відновлюємо традиції наших предків, щоб зберегти історію для майбутніх поколінь», – розповіла пані Віра.

Євген Ковальчук розповів, що гуртки при будинку культури користуються попитом серед студентів та учнів: молодь відроджує українське слово, що неабияк важливо для добробуту та розвитку нації.

Своєю творчістю поділилась також Ольга Куляша, яка вже понад 6 років створює давні обереги наших предків – ляльки-мотанки:

«Розпочала свою діяльність ще у 2012 році, коли вперше змотала ляльку для своєї доньки, а згодом взяла участь в обласному театралізованому дійстві «Матусина колискова».

Ольга продає ляльки-мотанки, але часто виготовляє їх для своїх рідних та друзів. Цікавим фактом є те, що майстриня започаткувала проект «Ігрова лялька» для своїх онуків, який передбачає лялі з ручками та ніжками на основі мотанки.

Приємною несподіванкою для гостей стали майстер-класи з виготовлення імбирного печива та новорічної ялинки. Співзасновники творчої студії «Чарівне янголятко» Ірина Гордійчук та Алла Ревуцька надихають своїх учнів та гостей вечорниць на творчість, оскільки за словами майстринь, кожен зможе відчути енергетику мистецтва.

«Ми проводимо майстер-класи для дітей та дорослих у 3-ох напрямках: танцювальний, вивчення іноземних мов та мистецький. Новорічне імбирне печиво – це натуральний смаколик, який тривалий час зберігатиметься у подарунковій торбинці. Печиво виготовляємо для того, щоб пригощати знайомих і прикрашати новорічну ялинку», – зауважує Ірина Гордійчук.

«Творчість корисна для усіх, оскільки мистецтво дозволяє людині відпочити душею. Ми допомагаємо діткам обирати свій шлях і розвиватись в тому напрямку, до якого лежить душа. Часто чуємо: «Я не вмію, у мене не вийде», але коли людина спробує і відчує радість від своєї творчості, то це найцінніша нагорода», – наголошує Алла Ревуцька.

Майстрині впевнені, що обов’язково візьмуть участь у творчому проекті «Свої», оскільки це чудова можливість продемонструвати свій талант. До слова, такий формат студій у Торчині відкрили вперше.

Жителі Торчинської ОТГ мали можливість заповнити анкету, вказавши свою творчу мрію. Наприкінці зустрічі Тоня Матвієнко і Арсен Мірзоян виконали композиції під гучні оплески та нагородили переможців розіграшу цінними подарунками.

Організатори проекту запрошують усіх сміливих, талановитих, креативних та цілеспрямованих людей долучатись до великої родини «Свої», де об’єднають тих, хто ще не заявив про себе, а також тих, хто надихатиме людей на нові звершення.

Ольга Куляша, яка вже понад 6 років створює давні обереги наших предків – ляльки-мотанки
Ольга Куляша, яка вже понад 6 років створює давні обереги наших предків – ляльки-мотанки
Тоня Матвієнко та Арсен Мірзоян відвідали школу села Торчин
Тоня Матвієнко та Арсен Мірзоян відвідали школу села Торчин
Співзасновниця творчої студії «Чарівне янголятко» Ірина Гордійчук
Співзасновниця творчої студії «Чарівне янголятко» Ірина Гордійчук
Керівник колективу «Родинне перевесло» Віра Мазурик та директор Веселівського будинку культури Євген Ковальчук
Керівник колективу «Родинне перевесло» Віра Мазурик та директор Веселівського будинку культури Євген Ковальчук
Керівник проекту «Свої» Оксана Ігас
Керівник проекту «Свої» Оксана Ігас
Аматорський колектив вчителів Торчинської школи «Світанок»
Аматорський колектив вчителів Торчинської школи «Світанок»
Співзасновниця творчої студії «Чарівне янголятко» Алла Ревуцька
Співзасновниця творчої студії «Чарівне янголятко» Алла Ревуцька
Вразила слухачів глибокими композиціями Ольга Ткаченко
Вразила слухачів глибокими композиціями Ольга Ткаченко
Народний фольклорний колектив «Родинне перевесло»
Народний фольклорний колектив «Родинне перевесло»


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні