Українці навчились виготовляти найдорожчий у світі сир

0
0
Українці навчились виготовляти найдорожчий у світі сир
У селі на Вінниччині розводять ослів та виготовляють з їхнього молока дуже дорогий сир.

Тисяча євро за один кілограм — саме така ціна сиру з віслючого молока, пише газета Експрес.

Виготовити його дуже важко, тож беруться за це лише лічені фермери у Європі. І серед них — студенти профучилища села Заболотного, що на Вінниччині.

Ідея організувати віслючу ферму при навчальному закладі спала на думку Василеві Романцову, що понад 30 років є його директором.

"Я вивчав досвід впровадження професійної освіти в понад 30 країнах світу. Зупинився на французькому, — розповідає він. — Вирішив розводити віслюків на фермі при нашому училищі. У 2012 році придбав у Туреччині п'ять тварин — по 500 гривень за кожного. Нам їх фактично подарували".

Згодом у Заболотне завезли віслюків із Болгарії та Ірану. Тепер на фермі їх 52 — 12 самців і 40 самиць.

Доглядає за віслюками один робітник. Часом залучають і студентів — платять їм приблизно по 200 гривень на день.

За добу одна ослиця дає до 3 літри молока. Воно дуже жирне — 11,7%, а за смаком нагадує свіже кокосове.

"За рік від однієї ослиці можна отримати до 300 літрів молока, — додає співрозмовник. — На кілограм сиру йде 30 літрів. Причому молоко беруть тільки від однієї ослиної породи, та ще й лише вранішнє або вечірнє. Змішувати не можна.

Процес виготовлення віслючого сиру — тривалий. До 30 літрів молока додають порошок, отриманий із висушеного сичуга молочного баранчика чи цапа. Коли молоко скисне, його відфільтровують, відстоюють і відкидають сир. Далі витримують 2 - 3 місяці у холодильній камері. За цей час сир твердіє й кристалізується. Стає, як пармезан".

Віслючий сир коштує приблизно 1000 євро за кілограм. "Поки ми його представляємо на тематичних виставках, даруємо, пригощаємо гостей, — каже фермер. — А в перспективі плануємо продавати на експорт. Для цього в нас є все необхідне".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Волинських фермерів вчили отримувати кошти від держави
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні