«На пенсію/стипендію не виживеш», – де лучани шукають додатковий підробіток

3
1
«На пенсію/стипендію не виживеш», – де лучани шукають додатковий підробіток
Пенсіонери, студенти та навіть люди середнього віку, що вже мають основну роботу, через брак коштів прагнуть відшукати додаткову роботу. Інтернет-видання «Волинь24» з’ясувало, як підзаробляють мешканці Луцька.

Вулиця Лесі України у Луцьку пропонує широкий спектр працівників у сфері тимчасової роботи. Тут кожен може знайти найбільш вигідний варіант підробітку: від промоутера рекламних флаєрів до продавця вишиванок чи книг.

«НА СТИПЕНДІЮ НЕ ВИЖИВЕШ»

Похмурого грудневого дня у червонястій уніформі з логотипом «Vodafone» студентка фізико-математичного факультету Надія вітає кожного перехожого привітною усмішкою.

«Це мій додатковий підробіток, адже на стипендію не виживеш. Оскільки я ще навчаюсь, то виходжу працювати у суботу й неділю, а впродовж тижня можу вийти лише на день або два. Кожен промоутер має власну територію. Це може бути Старий чи Варшавський ринок, автостанція чи навіть територія біля валютчинів на проспекті Волі. Якось я продала 13 стартових пакетів, за що отримала 500 гривень. За день – 500 гривень! Однак для цього треба неабияк постаратись! Зазвичай ми самі створюємо собі гнучкийграфік. Після навчання працюю у другу зміну – з 14.30 до 18-ї години. Перша зміна виходить з 9.30 до 14.30. Продавці парфумів або ті, хто «ходять з візами» на вулиці Лесі Українки, – наші головні конкуренти», – ділиться специфікою додаткового заробітку студентка.

Дівчина розповідає, сума заробітку залежить від кількості проданих стартових пакетів. Від кожного пакету працівники мають певну суму. Є можливість заробити 100-200 гривень за день. Надія переконана: можна заробити і більше, проте для цього треба виховати в собі вміння спілкуватись із потенційним покупцем стартового пакету «Vodafone».

«25 ПРОДАНИХ ПАКЕТІВ ЗА ДЕНЬ»

Промоутер продукції «Vodafone», колишній найкращий працівник місяця Роман розповідає, що йому вдавалось продавати за день 25 стартових пакетів, а за місяць – 179 проданих пакетів.

«Коли я працював, то отримував маржу (кошти, що отримують відразу при продажі – ред.) у розмірі 25 гривень після кожного проданого пакету. Якщо він активувався, то в кінці місяця отримував ще 35 гривень. А якщо його поповнили після активації впродовж 48 годин на 50 гривень і більше, то до зарплатні додавали ще 10 гривень», – каже колишній найкращий працівник місяця.

Роман переконаний, що основними вимогами для роботи у компанії «Vodafone» є вміння доступно донести інформацію про тарифи Vodafone і, звісно, усмішка на обличчі – без неї ніяк.

З його слів, така робота – просто ідеальна для студента. «Встигав і пари в університеті відвідати, і роботу виконати, і погуляти. До того ж, сам створював графік роботи на цілий тиждень», – розповідає Роман.

«ПЕНСІЇ НЕ ВИСТАЧАЄ»

Пенсіонерка Лариса роздає запрошення до Галереї мистецтв на виставку-продаж. Отримує 20 гривень за годину.
Жінка рекламує «Світ каменю», який щороку двічі на рік презентує у місті виставку.

«Із цими роботодавцями співпрацюю уже 5 років. Інших людей на цю посаду не беруть, бо добре знають мене. Маю знайомих, які роздають рекламні флаєри і в дощ, і в сніг. Проте їх дуже контролюють. Графік складаю сама, наприклад, у дощ не працюю. Якось стояла на вулиці 6 годин, то мені заплатили 180 гривень», – розповідає пенсіонерка.

До слова, на сайті WORK.UA пропонують 87 вакансій щодо неповної зайнятості та дистанційної роботи: від лешмейкера (фахівець, що нарощує вії – ред.) та офіціанта у закладах громадського харчування до маніпуляційної сестри й перекладача іноземних мов.

КУРСОВІ Й ДИПЛОМИ

Неабияким заробітком є написання курсових та дипломних робіт. Лучанка Оксана пише курсові для студентів за 500 гривень, а дипломна робота у її виконанні коштує 2500 гривень. Ціни можуть відрізнятись залежно від дисципліни і спеціальності.

ОБРОБКА ФОТО ЗА 300 ГРИВЕНЬ?

Додатковим заробітком може бути обробка фотографій чи продаж шаблонних налаштувань для світлин. Луцька блогерка Катерина Якимчук пропонує пресети (заздалегідь налаштовані ефекти, які застосовують для фотографій; за їх допомогою можна змінювати кольори та відтінки фотографії в один клік – ред.) у фоторедакторі «Lightroom»за 300 гривень. Нагадаємо, що бізнес-леді Катерина, окрім блогерської діяльності, заробляє на виробництві солодощів.


ЗАРОБІТКИ В ДЕКРЕТІ

Багато матусь у декреті активно займаються продажем різноманітних товарів. Як розповідають самі матусі, «щоб не нудитись та підробити». Вони купують товари (здебільшого це дитячий одяг), зазначаючи на них значно більшу ціну від закупівельної. Однак такий підробіток не надто прибутковий, адже треба мати напрацьовану базу клієнтів. Волинянка Тетяна займалась такою діяльністю, виділяючи по півтори години на день спілкуванню із клієнтами та замовленню нових товарів. Проте тандем пелюшок і заробітку в інтернеті не видався їй надто вдалим, відтак вона вирішила проводити час зі своєю сім’єю і забути про поривання підзаробити.

Єлизавета НАХАМЕЦЬ

Головне фото ілюстративне.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
жто сказав що на стипендію маєш прожити? Стипендія це премія за успішне навчання , а не для виживання. Бідні повинні працювати, а не вчитися в університетах.
Відповісти
найкращий заробіток - це різного роду попрошайки. недаром це циганський бізнес
Відповісти
Як можна і вчитись і ще продавати стартові? Яке ж це навчання? Стідент повинен тільки навчатись
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні