Хрест з історією: у місто на Волині їдуть вимолювати дітей

1
3
Хрест з історією: у місто на Волині їдуть вимолювати дітей
У Володимирі-Волинському на городі пенсіонерки стоїть старенький хрест. До нього вже кілька десятків років приїздять молитися жінки, аби Бог благословив їх народженням дитини.

Про те, чому хрест опинився на городі і власне, як він з’явився
розповіла хранителька оберегу – Валентина Лупенко, – пише «ВолиньUA».

У своїй хаті пані Валентина мешкає з 1962 року. Разом з чоловіком народили двох синів.

Пригадує, що за розповідями старожилів вулиці, раніше хрест стояв посеред ґрунтової дороги. А встановило його польське подружжя, яке довго не могло мати дітей.

– У них померло 11 дітей. То невчасно народиться, то народиться і помре. Вони їздили по багатьох лікарях та шукали допомоги. В одному з монастирів їм сказали поставити на середохресній дорозі – фігуру, тобто хрест. Вони так і зробили. А згодом виховали двох діток. Дівчинка була така гарна як ангел, – розповідає Валентина Лупенко.

З початком Другої світової війни ця родина виїхала до Польщі, а хрест лишився. У 1953 році він оновився. Про диво почули люди і почали масово, по кілька сотень, на день приходити до хреста. Звісно, він заважав радянській владі. Якось вночі комуністи прийшли та звалили його. Чоловіки з вулиці зібралися та принесли святиню до обійстя Лупенків. Вирішили хрест забетонувати аби більше не могли звалити.

– Я не була партійна, працювала в дитсадку вихователькою. Чоловік був водієм, помер у 48 років від інфаркту. Не мали комуністи до нас як причепитися, але періодично приходили зі словами «приберіть того хреста». Вони прийдуть – я їх вижену.

– Зараз про хрест трохи призабули, але раніше йшло багато людей. Особливо багато жінок приїздило з Львівщини. Одна прийшла і хотіла дати мені жменю різних золотих прикрас аби я хрест доглядала. Я відповіла, що і так доглядатиму і золото не взяла. Ще одна жінка молилася біля хреста і просила Бога аби він послав їй сина. Син народився. Вона кожного свята та щонеділі приносила квіти. Тут було багато рушників. За ними навіть хреста не було видно, - пригадує господиня.

Нижня частина хреста зроблена з дерева, але прочитати напис з датою встановлення чи якимись іншими відомостями уже неможливо.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ну шо за брехня. то може авторка стежку туди протоптала і не більше
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні