Томос Україні: з'явився текст Вселенського патріархату

4
-6
Томос Україні: з'явився текст Вселенського патріархату
У Стамбулі закінчився тридений Священний Синод Вселенського патріархату, на якому ухвалили рішення щодо надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві.

Про це повідомляє "НАРОДНА ПРАВДА"

Як повідомили на офіційному сайті Вселенського патріархату, синод не оголосив дату проведення Об’єднавчого собору та не підтвердив готовність тексту Томосу, оголосивши про початок роботи над статутом майбутньої церкви.





Також про рішення Константинополя висловився президент України Петро Порошенко.

“Сьогодні на Святому Священному синоді Вселенського Патріархату ухвалені історичні рішення про створення Автокефальної Української Православної церкви. Схвалено текст Томоса, а також прийнято рішення про скликання об‘єднавчого православного собору”, – заява президента у Facebook.



Об’єднавчий собор складатиметься з 41 архієрея Київського патріархату, 12 архієреїв Автокефальної церкви і 10 архієреїв Московського патріархату.

Патріарх Філарет повідомив два варіанти назви об’єднаної церкви в Україні.

“Назва буде – Українська православна церква (офіційна), друга назва – Київський патріархат. Що стосується непорозумінь, то непорозуміння у всіх є, але непорозуміння можна залагодити. Якщо у Автокефальної церкви (УАПЦ) є питання щодо Київського патріархату, ми знайдемо шляхи взаєморозуміння”, – заявив Філарет.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І де той текст? пів-сторінки, що виніс прес-секретар. Звичайний прес-реліз про проведену роботу. Щось затримується томос, видно Стамбульський патріархат задумався і взяв паузу.
Відповісти
це прес-реліз, придурки.
Відповісти
коли активісти стануть патріотами?... ностальгія за всім совєтскім у них не проходить
Відповісти
Остаточної крапки однак поставити не вдалося. Константинополь обмежився створенням статуту нової української церкви - якої, втім, поки не існує. Журналісти до вечора чекали результату третього дня синоду Константинопольської церкви. За підсумками чекали виходу самого патріарха Варфоломія - але замість нього з'явився інший священик і роздав журналістам прес-реліз.
Документ складався з трьох пунктів, останній з яких був присвячений Україні. Ось його переклад:
"У контексті раніше прийнятого рішення Вселенського патріархату надати автокефалію Української церкви, і в очікуванні видачі Патріаршого і Синодального Томосу, святий і священний Синод підготував статут Української церкви". Томос - поки "в очікуванні". Зате Константинополь вирішив підготувати статут Єдиної помісної церкви України. Наявність статуту, а також багато іншого гальмує проведення собору. І якщо вплинути на УПЦ Московського патріархату, яка не хоче йти в автокефалію, Варфоломій не може - то розрубати гордіїв вузол суперечностей між Макарієм і Філаретом він хоча б спробував. І сам написав статут нової церкви замість них.
Це, звичайно, ставить чимало запитань до незалежності нової церковної організації - але ж заради цієї незалежності все власне і затівалося. Але іншого шляху, схоже, немає - без поштовху ззовні українські прихильники автокефалії домовитися не здатні.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні