«Люди самоорганізувалися без вказівки «зверху», – луцький активіст про п'ятиріччя Євромайдану

0
1
«Люди самоорганізувалися без вказівки «зверху», – луцький активіст про п'ятиріччя Євромайдану
Дмитро Безвербний, луцький активіст, пригадав події луцького Євромайдану.

Про це актор театральної студії «ГаРмИдЕр» розповів у коментарі інтернет-виданню «Волинь24».

«Чи шкодую я, що Євромайдан відбувся? Ні. Я все це сприймаю як процес розвитку нашої держави. У 1991 році, на руїнах імперії, ми відносно легко отримали суверенітет. Ми боремося за свою незалежність з 2013 року, з моменту початку війни на Сході. Якби Революції гідності не було, якби переміг режим Януковича, то ми, як на мене, втратили б цю незалежність.

Були думки, що як би не закінчилися події під час Революції гідності, наслідки будуть серйозними. Неодноразово з друзями та знайомими біля бочки обговорювали те, що ж буде, коли завершиться Майдан. Серед варіантів була війна або жорстокий супротив з боку Росії. Просто так влада Росії не «проковтне» втрату контролю над Україною.

Спочатку ми хотіли відстояти європейський вектор розвитку України і позитивні зміни у цьому напрямі. Згодом головною метою став супротив владі Януковича і російським ляльководам, які, незважаючи ні на що, хотіли підігнути український народ під себе.

Одне із вагомих досягнень Євромайдану на Волині – об'єднання людей перед загрозою заради кращого життя. Важливим аспектом є те, що люди самоорганізувалися без вказівки «зверху». Хтось активно займався волонтерством, збираючи все необхідне для учасників протесту в Луцьку та Києві; хтось чергував як медик; хтось займався правозахистом; хтось відстоював місяці на майдані... Звісно, змінювалося і розуміння того, хто такий громадянин України.

Багато подій пам’ятаю... Це і перший вечір Євромайдану в Луцьку, і події під УМВС, і так звана справа «свідків Григоли»*, і тиск тодішньої влади на театр «ГарМидЕр», і похорони волинських героїв Небесної сотні, і чергування на Театральному майдані, біля військової частини та на Київському майдані, і багато іншого. Окрема частина спогадів – це поїздки на Майдан до Києва. Якщо детально про всі ці події почну згадувати, то 100 сторінок не вистачить».

Справа «свідків Григоли»*йдеться про заяву депутата обласної ради від Партії регіонів Надії Григоли (із селища Маневичі) про погрози активістів Майдану. Поліція завела справу, за якою підозрювали понад 100 учасників волинського Євромайдану. Внаслідок фальсифікованої інформації щодо заяви активісти організували акції масових протестів.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні