--> Розповіли, чому обмілів Світязь | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Розповіли, чому обмілів Світязь

0
-7
Розповіли, чому обмілів Світязь
Найбільше і найглибше озеро Волині Світязь в осінню пору дуже обміліло, вода на декілька метрів відійшла від берега.

Це викликало велику тривогу за долю водойми у жителів району і всіх, хто любить там відпочивати, пише «Район.Шацьк».

Так, на семінарі, який відбувся у Шацькому районі в рамках проекту «Екосистемна адаптація та регіональний сталий розвиток шляхом розширення можливостей біосферних резерватів України» обговорили гідрологічну ситуацію озера Світязь.

Провідний науковий співробітник Шацького НПП Петро Юрчук розповів, що ситуація з обмілілим Світязем не є критичною. Рівень води в озері час від часу знижується, що спричинене підвищенням температури повітря, зсувом сезонів (теплими осінню, зимою і холодною весною) і відсутністю, як на даний час, опадів.

«Піщані коси, які зараз можна спостерігати на озері Світязь, з’являються якщо не щороку, то через рік-два. Найнижчий рівень води у водоймі був зафіксований у 2015 році – з показником 0,8. Зараз цей показник становить 0,17, тобто він ще далекий від критичної межі», - наголосив науковий співробітник парку.

Схожі ситуації зі зменшенням рівня води спостерігаються і на інших водоймах Волині, зокрема на озері Люб’язь, також висихала вода в річці Копаївка. Утім, на озерах Люцимер, Кримно, Острів’янське і Пулемецьке зменшення водного плеса не зафіксовано, оскільки там функціонують регулюючі споруди.

Про необхідність будівництва такої водопереливної споруди або шлюза-регулятора на Світязі неодноразово говорилося, проте до реалізації справа так і не дійшла.

Підтвердила слова працівника парку про вплив глобального потепління на рівень води Руслана Вільнер, начальниця гідрометеорологічної станції «Світязь», наголосивши, що станція щороку фіксує підвищення середньої температури повітря.

Учасники семінару задавали Петрові Юрчуку питання про вплив Хотиславського кар’єру на Світязь, про шкоду, яку завдають меліорація, буріння свердловин в близькості до водойми.

Зокрема, було подано пропозицію поставити на контроль питання закладення плантацій з вирощування ягід лохини на територіях, які межують з Шацьким НПП.

Проблема в тому, що ягідні площі потребують щедрого зрошування, для чого копають великі водойми, які збирають воду. Це також може негативно позначатися на рівні води в озерах.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні