«Вона приносить себе в жертву»: у Луцьку може закритись ветеринарна клініка

0
7
«Вона приносить себе в жертву»: у Луцьку може закритись ветеринарна клініка
У Луцьку може закритись популярна ветеринарна клініка "Леопольд", що на вулиці Єршова, 11.

Про це на своїй сторінці у "Фейсбуці" написала Тетяна Сомова.

Допис подаємо без змін:

"Всі, хто хоч трішки в курсі ситуації з бездомними тваринами в Луцьку знає Яну Коханюк.

Кваліфікована лікар-ветеринар, яка "витягує" безнадійних, від яких відмовилися інші (реальний випадок з кішкою однієї моєї колеги), волонтерка, яка стерилізує бездомних, власниця клініки, де знаходять притулок нікому не потрібні чотириногі - напевно, це ви знаєте про Яну.

І це все правда. Але мало хто задумується про іншу сторону медалі. Я вам покажу її, ок?

Молода красива дівчина, якій якраз би жити на повну, подорожувати, проводити безтурботні вечори, гуляти, насолоджуватися, кваліфікована лікарка, власниця клініки, фаховість якої дозволяє їй пристойно заробляти, волонтерка, яка приїхавши в рідний Луцьк після навчання та роботи у Києві намагається ввести тут якісь цивілізовані правила. Єдина з усіх власників ветклінік, хто волонтерить в таких масштабах. Їй би мали допомагати, дякувати і сприяти.

А їй у клініку просто зносять котів. Коробками - у прямому значенні цього слова. В коробках приносять і залишають. Або шантажують - "втоплю, викину, якщо не візьмете". І вона бере. А потім лікує, годує, доглядає. "Лікує, годує, доглядає" - це все її час, сили і її працівників. А в них клініка - не притулок, за логікою речей, вони повинні були б надавати послуги, заробляти гроші, розвиватися, і ПРИ БАЖАННІ ТА ВІЛЬНОМУ ЧАСІ волонтерити.

Поставте себе на її місце, просто на хвилинку. Ніякого відпочинку, ніякого продиху, коти, коти, коти, собаки...і завжди всім щось винна. То не просто пости в фейсбуці, під якими ми пишемо гнівні або слізні коменти - то життя молодої людини. Точніше, його відсутність. Ви мені даруйте, якщо це прозвучить пафосно, але ті, хто в курсі ситуації трохи більше, знають, що то ніякий не пафос, а дуже сумна реальність - Яна приносить в жертву себе, своє здоров'я, свою молодість.

Не котам і не собак, а МІСТУ. Яке вона намагається змінити.
Всім розумникам, хто вже приготувався умнічати будь-яким із варіантів:

1. "То хай не приносить, хто її просив" - між тверезим глуздом і цинізмом є межа. В цій ситуації кажучи так, ви її переходите.

2. "Коти і собаки не найбільша проблема міста, тю, знайшли з чого робити трагедію" - ви мені даруйте, якщо те, що я зараз скажу прозвучить з нотками цинізму. Насправді - це адеквата логіка.

Сьогодні "бездомні коти і собаки не проблема", і "руки повідбивати тим, хто годує". А завтра: "Тю, шо збирати гроші хворій дитині - здоровим їсти нема що. Природній відбір". "Вікна Овертона", шановні, непомітніші, ніж ми думаємо, а черствість набагато більш "вірусна", ніж можна уявити. Гуманність і цивілізованість - це не "розові соплі", а обов'язкова умова нормального існування міста.

Тому так: Янине волонтерство - це вклад у розвиток міста і на благо всіх його мешканців.

Тепер, що є "по факту". А по факту, вчора, коли чергова "громадяночка" принесла Яні в клініку кота, потім викинула його під клінікою на поталу собакам, а коли Яна вирвала (буквально) того кота із собачих зубів і почала виходжувати, а громадянка почала їй погрожувати, Яна не витримала.

Вона змушена буде закрити клініку. Бо клініка вже перетворилася на "притулок", як бачать її "сердобольні громадяни", які хочуть врятувати котика чужими роками і піти собою пишатися. При таких обставинах клініка не може ні ефективно функціонувати, ні допомагати іншим. Тому рішення Яни закрити все і поїхати звідси я розумію. Яна - хороший спеціаліст і вона не пропаде ніде. Але місто багато втратить. А коти втратять дім. І Яна, як будь-яка інша людина, має право просто СТОМИТИСЯ. Осуджувати її не має права ніхто. Повірте, це не та людина, яка буде "кіпішувати" чи опускати руки тоді, коли коло хоч трохи не замкнуте. А воно замкнуте( Лікує - підкидають нових, прилаштовує - знову несуть. Залізний би зламався...

Тому всі, кому не все рівно і всі, хто "в'їхав у ситуацію" - давайте допоможемо. Ні, не грошима. В цій ситуації гроші не зарадять. Що можна і треба зробити:

- в ідеалі, взяти в Яни кота. Якщо давно був намір взяти собі тваринку - візьміть її в клініці, де вам дадуть у придане ветпаспорт, вакцинацію і потім стерилізацію за "волонтерською ціною".

- репости! в першу чергу треба прилаштувати вчорашнього бідосю доктора Хауса. Пост про нього сьогодні з'явиться тут у мене і на сторінці "Громадська організація Спільний дім Луцьк". Поширюйте його, додавши кілька слів від себе, щоб було ефективніше. У мене є в друзях люди із тисячами підписників - поширте, повірте, репости допомагають. Кожному, хто поширить пост про Хауса я буду особисто вдячна. Тому, чий репост спрацює - винна послугу)

- на сторінці "Громадська організація Спільний дім Луцьк" є пости про інших тварин. Ми їх будемо оновлювати - слідкуйте. Оберіть собі "підопічного" і поширюйте про нього пости у себе на сторінці та в групах, поки котиком хтось не зацікавиться.

- маєте ідеї - діліться.

Я дуже прошу всіх допомогти. І дуже дякую всім. Пости про Хауса і інших поширюватиму в себе, але прошу поширень із коротким коментарем із сторінки саме Спільного дому".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні