Адмінресурс і підкуп: як у Луцьку «полюють» на громадський бюджет

0
1
Адмінресурс і підкуп: як у Луцьку «полюють» на громадський бюджет
Громадський бюджет – один із найбільш ефективних інструментів прямої демократії. Адже кожен мешканець міста може подати свою ідею, оформити її у проект і отримати гроші на реалізацію. Але і в цій системі знаходиться місце для зловживань і маніпуляцій.

ЗА ГОЛОС - ВИНАГОРОДА

«Моя дитина навчається в 22 школі. Тож я хочу, щоб інфраструктура школи вдосконалювалась. Але я не розумію такого і не підтримую. Потім ми дивуємось чого на виборах є фальсифікації, адмінресурс та підкуп», - висловив у Фейсбуці своє розчарування тим, як відбувається голосування за ініціативи, громадський активіст Михайло Шелеп.

Мова йде, зокрема, про проект з будівництва бігової доріжки у школі №22. В якості заохочення для дітей, які зберуть найбільше голосів за проект, автори обіцяють безкоштовну туристичну поїздку. Такий підхід до агітації за проект Михайло Шелеп порівняв із підкупом виборців.

Заохочення за голоси обурює лучан
Заохочення за голоси обурює лучан


ГОЛОСИ, ЯКІ «ЗАБЛУКАЛИ»

Варто зазначити, що подавати проекти та голосувати за них мають право лише мешканці Луцька, яким виповнилося повних 16 років. Авторизуватися у системі можливо тільки за допомогою банківської картки або електронного цифрового підпису.

Втім, автор одного з проектів, директор редакційно-видавничого підприємства «Надстир’я» Світлана Політило вважає, що електронна система голосування недосконала, голоси в ній «губляться». На її думку, система дає збій, або хтось робить це навмисно, щоб відбити у лучан бажання голосувати.

«Люди не можуть проголосувати. Не кожен може виділити стільки часу, щоб протягом десяти днів заходити і дивитися, де його голос блукає», - обурюється Світлана Політило.

«Я голосувала не за свій проект. Наступного дня подзвонили знайомі і кажуть, що не знайшли себе в списку. Я давай перевіряти, і мене теж не виявилося в списку. Я повторно почала голосувати. Так я голосувала шість разів. І мене в списку так і не було. Аж на сьомий день прізвище таки з'явилося серед тих, хто проголосував. Але де мій голос стільки часу «блукав»?» - Світлана переконана: збої у роботі систем відбуваються систематично.

Жінка припускає, що голоси у системі «губляться» масово, і комусь це вигідно.

«Якщо така сума ставиться на кон, розігрується, то чи має система право давати такі збої? Зрозуміло, що книга (проект, який підтримує Світлана Політило - ред.) не набрала на сьогоднішній день велику кількість голосів, але якщо система дає в такій кількості збій, то мені цікаво, як же ж інші люди голосували і набрали там по 400 голосів? Необ’єктивно. Немає гарантії. От у мене п’ятеро людей голосували, які в списку не виявилися. Якщо взяти 63 проекти, з кожного проекту 5 людей, це вже виходить 300 голосів – в якийсь проект вони спокійно можуть піти, знаючи, як працює система. Сспокійно можна ці голоси доплюсувати десь до інших проектів і набрати отаку кількість голосів», - переконана Світлана Політило.

Світлана Політило, директор редакційно-видавничого підприємства «Надстир’я»
Світлана Політило, директор редакційно-видавничого підприємства «Надстир’я»


НАЙБЕЗПЕЧНІШИЙ І НАЙЗАХИЩЕНІШИЙ

Думку Світлани не поділяє IT-фахівець Андрій Сірук.

«Я думаю, що це неможливо в принципі», - коментує ймовірність втручання у систему підрахунку голосів Андрій Сірук.

«Підрахунок здійснюється за допомогою системи Bank-ID, і для того, щоб проголосувати, людям потрібно бути клієнтом «Приватбанку» або «Ощадбанку». Або є третій варіант – потрібно мати електронний цифровий підпис. Ця система досить надійна, адже використовується для входу в банківську систему. Дуже мала ймовірність, що хтось зможе підробити результати, тому що йому для цього потрібно буде авторизуватися в банківській системі чужої людини», - розповідає ІТ-спеціаліст. Втім, допускає, що незначні збої все ж можливі.

«Я бачив у Фейсбуці коментар один раз стосовно того, що голос пропав. Але я не думаю, що це якісь варіанти накруток чи там якісь махінації. Швидше за все, людина не правильно побачила інформацію, або збій системи, наприклад, сервіс може бути недоступним через малу потужність. Але, я переконаний, що накруток там бути не може. Там все по чесному, все по-білому, все по правилах», - каже Андрій Сірук.

Чому ж тоді у Світлани Політило система не приймала голосу протягом кількох днів? ІТ-фахівець вважає, що це могла бути проблема із банківською системою і претензії необхідно озвучити банкові.

«Те, що є на даний момент, на мою думку, найбезпечніший і найзахищеніший варіант від накручування голосів. Ті проблеми, які існують на даний момент, я вважаю, вони на стільки мізерні, що на них не варто звертати увагу», - вважає IT-спеціаліст.

Андрій Сірук, ІТ-фахівець
Андрій Сірук, ІТ-фахівець


В КОГО БІЛЬШЕ УЧНІВ, ТОЙ І ПЕРЕМІГ

Андрій Сірук не бачить проблем у системі підрахунку голосів, втім, вбачає інші проблеми бюджету участі Луцька.

«Я сам автор одного з проектів, який подали на бюджет участі. І є такий момент, як адмінресурс, який використовують школи, ліцеї і інші. Вважаю це не дуже чесним, тому, що, наприклад, у Львові у таких проектах такі установи виділяють в окремий розділ, де вони між собою змагаються. Тому що в результаті бюджет участі перетворюється на змагання - в кого більше учнів, той і переміг. Нам, звичайним мешканцям, там дуже складно вирватися і досягти якихось результатів, бо у нас немає такого адмінресурсу, як у них», - вважає Андрій Сірук.

Відповідно до Положення про бюджет участі, проект – це будь-який план дій, спрямований на розвиток інфраструктури міста Луцька та покращення добробуту його жителів. Тому аби обмежити право авторів проектів подавати на участь ідеї щодо покращення умов у школах та садочках – необхідно вносити відповідні зміни у Положення. На разі ж таких обмежень немає.

«Напевно ми будемо пропонувати на наступний рік внести зміни до положення і фінансування бюджетних закладів не буде входити до цієї програми», - погоджується куратор проекту, заступник директора департаменту економічної політики Луцької міської ради Сергій Омельчук.

Щодо некоректної роботи системи підрахунку голосів, Сергій Омельчук підтвердив, що такі зверннення до міської ради справді були.


* * *

Загальний розмір Громадського бюджету - 2,5 мільйони гривень. Максимальна сума одного проекту - 250 тисяч гривень. Тому перемогти може 10-12 проектів.

Кожен лучанин може проголосувати не більше як за 5 проектів. Останній день голосування - 10 листопада. Переможці стануть відомі 11 листопада.


Роман КОЛЮХОВ («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні