--> Волинський криміналіст про сліди, запахи і людську тупість | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Волинський криміналіст про сліди, запахи і людську тупість

1
-2
Волинський криміналіст про сліди, запахи і людську тупість
«Тяжкі злочини вдається розкрити швидше, ніж прості крадіжки», – сказав якось головний поліцейський Волині Петро Шпига. Запорука успіху в цій роботі – щоденна праця експертів-криміналістів. Інтернет-видання «Волинь24» вирішило поцікавитися тонкощами роботи цих фахівців.

У суспільстві сформувався стереотип, що на місце злочину криміналіст приїжджає з пересувною міні-лабораторією і одразу може визначити всі деталі вбивства. У детективах та серіалах огляд місця події здійснюють за 10 хвилин. Та в реаліях — це нервова і напружена робота без права на помилку. Про неї розповідає начальник відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління ГУНП у Волинській області Володимир Горшков.



КОЖЕН ЗЛОЧИН – УНІКАЛЬНИЙ

«Звичайно, є розроблені певні методичні рекомендації , але все одно кожна ситуація індивідуальна. Ми повинні одразу зорієнтуватись, як правильно і де вилучити слідову інформацію. Варто враховувати все: місцевість, час доби, погодні умови. У нашій роботі важливий кожен фактор».

А ЧИ МОЖЛИВО ТАКЕ, ЩО СЛІДИ ВЗАГАЛІ ВІДСУТНІ?

«На місці події завжди є сліди. Головне, щоб до приходу експерта-криміналіста на місце події не заходив ніхто сторонній, щоб не порушував там первинну обстановку. Проблема в тому, що багато людей не розуміють специфіку роботи криміналістів. До прикладу, часто постраждалі на місці злочину торкаються поверхні та предметів, залишають свої сліди та знищують слідову інформацію».

ЧИМ ОСОБЛИВІ ЗАПАХИ?

«Такі сліди ефективні в процесі доказування, але їх важко вилучити. До слова, ДНК-профілі близнюків схожі, а запаховий слід у кожного різний, як і відбитки пальців».

В ІСТОРІЇ ВІДОМІ ВИПАДКИ, КОЛИ ВІДБИТКИ ПАЛЬЦІВ БУЛИ ІДЕНТИЧНИМИ?

«Думаю, що ні, оскільки папілярні лінії на пальцях містять багато індивідуальних ознак. У світі задокументовано лише чотири сім'ї, в яких в одного з батьків і дітей взагалі відсутні папілярні лінії, і їх не можна ідентифікувати за відбитками пальців. Причина – генетичні порушення».

«МИ ПРАЦЮЄМО НЕ ТАК, ЯК У СЕРІАЛАХ»


«Люди думають, що ми приїдемо з міні-лабораторією і одразу на місці ідентифікуємо злочинця. Огляд і вилучення слідів можуть тривати від 30 хвилин до 10 годин – залежно від ступеня тяжкості злочину».

А ЖІНКИ ЙДУТЬ У КРИМІНАЛІСТИКУ?

«Йдуть, але нечасто. Це пов'язано з добовими чергуваннями, нічними викликами на місце злочину. Наша професія без стабільних вихідних і свят».

КРИМІНАЛІСТИ ДИВЛЯТЬСЯ ДЕТЕКТИВИ?

«Особисто я не дивлюсь. Мені достатньо детективу на роботі».

МИСЛИТИ ЯК ЗЛОЧИНЕЦЬ, ЩОБ ПЕРЕДБАЧИТИ КРОКИ

«Практика має бути, треба бачити, як скоюють злочини. Недостатньо прочитати книжку і поїхати на місце події. Робота криміналіста– це великий спектр:від техніки, науки і до психології. Криміналіст має цікавитись розвитком криміналістичної техніки і вміти швидко зорієнтуватись на будь-якому місці події. Для цього потрібна практика, щоб бути на крок попереду злочинця».

ЩО ДИВУЄ НА МІСЦІ ЗЛОЧИНУ?

«Не можу сказати те, що злочинці використовують якусь техніку, яка ще невідома криміналістам. Зазвичай все набагато банальніше і простіше. Сьогодні інформація у відкритому доступі, тому новинки і досягнення науки й техніки нам теж відомі. Дивує лише людська тупість і жорстокість».

ЧИ ЧАСТО ПЕРЕД ОЧИМА МІСЦЕ ЗЛОЧИНУ?

«Спочатку ти пропускаєш людське горе, проблеми через себе, та згодом вже сприймаєш це як звичну роботу».

Марія ПАВЛОВИЧ

Фото автора

Передрук заборонений.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
наврочили (((
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні