«Я би таких стріляв». ВОЛИНСЬКІ БУЙДИ

0
0
«Я би таких стріляв». ВОЛИНСЬКІ БУЙДИ
Кінець 70-х. В одному із сіл Ківерцівського району – звітно-виборні збори колгоспу. Везе начальство з району нового голову.

В клубі – яблуку ніде впасти. Стоять люди і в проходах. Все до привезеного гостя придивляються. Впізнали в ньому парторга із сусіднього колгоспу. А про нього там погана слава ходила. Кажуть, перед начальством вислужувався, не давав можливості людям про свої сім’ї подбати. Тільки план давай, а як виконаєш – ні тобі премії, ні сіножаті не вділить, зате своїм стукачам – повна вольниця.

Загудів зал, коли нового кандидата на голову представляли. А тоді найактивніший встає з місця і каже:

– Це ж нам вибирати, чи не так? Пропоную внести в список для голосування кандидатуру Петра Іванчиного (мама Іванка в нього – авт.). Ми його добре знаємо. Головним зоотехніком працює, – і, звертаючись до районного начальника: – Ви ж самі його на районну Дошку пошани рекомендували. Хочемо, щоб був головою Петро.

Районний начальник пробував щось заперечити, та його голос потонув у загальному шумі. Нікуди було діватись – внесли у список і Петра.

Внесли і обрали. Сіло начальство в машину і поїхало з рішенням загальних зборів у Ківерці. Невдаха-кандидат – з ними. Він вже й в Олиці в РТП стіл накрив – своє обрання замочити, а тут така оказія!

Не пропадати ж добру – заїхали в Олику. Перші три чарки випили в напруженні. А тоді почали невдаху заспокоювати, пообіцяли інше тепле місце знайти.

Коли забава сягнула апогею, хтось запропонував вислати за новообраним головою машину – хай в колектив перших осіб вливається. Привезли.

Петро чемно вислуховував усі настанови.

Згодом мова зайшла за полювання.

– А якого лося я недавно підстрелив! – хвалився районний начальник.

– А я би таких стріляв, – не стримався Петро.

Він то знав, що сезон полювання давно закінчився, тож відстріл лося – ніщо інше, як браконьєрство.

Запанувала тиша. А тоді всі швидко роз’їхались.

Петро не пропрацював головою колгоспу й року. Звільнили за низку прорахунків у роботі. А колишній парторг, який так невдало претендував на посаду голови колгоспу, став другим секретарем райкому партії.

Святослав ЛЕСЮК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні