«Не їж тих, кого любиш». Думки лучан і експертів про веганство

1
2
«Не їж тих, кого любиш». Думки лучан і експертів про веганство
Сьогодні, 1 листопада, Міжнародний день вегана. Таку традицію запровадили 1994 року, коли перша веганська спільнота, створена у Великій Британії, відзначила 50-річчя.

Чим веган відрізняється від вегетаріанця? Хто з волинян сповідує веганські принципи? Чи правильно це? Інтернет-видання «Волинь24» поспілкувалося з відомими лучанами, експертами з харчування і лікарями.


* * *

Катерина Толстікова, київський лікар-дієтолог, педіатр, експерт з біохімії та нутріогенетики, веганства, вегетаріанства, сироїдіння, спортивного харчування:

– Вегетаріанство ділиться на кілька типів: лакто-ово-вегетаріанство, поллотаріанство тощо. Чому вони діляться? Тому що це не повна відмова від їжі тваринного походження, у раціоні повинно бути присутнє дещо. Скажімо, людина не їсть тільки м’яса, а рибу, молочні продукти та яйця вона їсть. Або не їсть рибу і яйця, а м’ясо, наприклад, їсть. Веганство відрізняється від вегетаріанства тим, що воно пропагує абсолютну відмову від продуктів тваринного походження, а харчування базується повністю на рослинній їжі. Це принципова різниця.

– Вегетаріанство – це дієта, а веганство – спосіб життя?

– Ні, вегетаріанство – це такий же спосіб життя, як і веганство. Однак кожен стиль життя повинен регулюватись певними нутрієнтами (компоненти харчування, які надходять в організм з їжею, а також продукуються бактеріями у кишківнику – ред.). Прихильники вегетаріанства не завжди потребують харчових добавок до їжі, а прибічники веганства зобов’язані додатково шукати джерела вітаміну Д та вітаміну В12, котрі містяться лише у їжі тваринного походження.

– Яким буде світ, коли усі стануть вегетаріанцями?

– Якщо це буде ПРАВИЛЬНЕ вегетаріанство (бо буває НЕПРАВИЛЬНЕ вегетаріанство: коли людина виключає зі свого раціону м’ясо, натомість їсть безліч солодощів, корисних цукерок, багато фруктози), то людство стане набагато здоровішим. Мікрофлора кишечника у вегетаріанців та у людей, які харчуються їжею тваринного походження, дуже сильно відрізняється на користь перших. Їхня мікрофлора має більше лакто- і біфідобактерій (корисні бактерії, що становлять 90% мікрофлори шлунково-кишкового тракту і сприяють повноцінному травленню – ред.), у них набагато менше запальних процесів в організмі, відтак це профілактика багатьох захворювань. У тих, хто харчується хаотично, організм працює по-іншому, часто це може призводити до різного роду захворювань.

Вегетаріанство як стиль життя передбачає фізичні навантаження. Прихильники такої течії займаються бігом на дуже великі дистанції, хтось ходить на йогу, дехто медитує. Людина може змінити світогляд внаслідок таких змін у харчуванні. Багато книг сповідують певну філософію: вегетаріанець відмовляється від шкідливих звичок, відвідує різноманітні культурні заходи тощо.

Катерина Толстікова
Катерина Толстікова


Наталка Войтович,волинська телеведуча:

– Я поважаю вегетаріанців. Це люди із силою волі і відповідними переконаннями. У них треба вчитися. Не кожен так зможе жити.

– Яким буде світ, коли всі стануть вегетаріанцями?

– Чесно кажучи, я не вірю, що таке можливо. Якось я хотіла відмовитися від м‘яса, хоча б спробувати це зробити. Поки що не змогла, мені це не вдалося. М‘ясо можна заміняти бобами чи грибами, дуже люблю ці продукти. Просто тушкую зі сметаною і цибулею. А суто вегетаріанських рецептів не знаю.

Наталка Войтович
Наталка Войтович


Костянтин Грубич, журналіст, телеведучий:

– До вегетаріанства ставлюсь із розумінням, однак я не є прихильником такого способу життя. Це свобода вибору. Виключати тваринні білки зі свого харчування – це шкідливо. Адже в природі має бути гармонія. Якщо ми свідомо себе обділяємо тим, що дав нам Бог, тоді це уже дисбаланс. По-моєму, вегетаріанство – один із видів такого дисбалансу. Однак я не маю права когось повчати. Добре, що існують пости. Це свого роду вимушений етап вегетаріанства, який виправданий і духовно, і для здоров’я добре. Але повністю виключати м’ясо з раціону не треба. Особливо я не радив би захоплюватись вегетаріанством чи веганством дітям, батьки яких є представниками такого харчування. Дайте дитині вирости, років так до 25-ти. Нехай вона вирішує тоді, коли сформуються усі системи організму.

– Яким буде світ, коли усі стануть вегетаріанцями?

– Всі не можуть стати вегетаріанцями. Цього ніколи не станеться, немає сенсу фантазувати.

У своєму арсеналі я маю смаколики для частування вегетаріанців. Усі рецепти можна відшукати на моєму Ютуб-каналі. Є навіть цілі рубрики: «Пісні страви», «Вегетаріанські страви». У мене особисто щотижня вегетаріанство по середах та п’ятницях (середа та п’ятниця – пісні дні – ред). Сьогодні зранку я готував гарбузову кашу. Не додавайте туди масло – будете мати вегетаріанський делікатес.

Костянтин Грубич
Костянтин Грубич


Христина Губська, інструктор з йоги:

– Веган відрізняється від вегетаріанця тим, що не споживає жодної тваринної їжі, наприклад, молоко, його похідні та продукти бджільництва. Вегетаріанці більш лояльні до такої їжі.

– Яким був би світ, коли б усі стали вегетаріанцями?

– Поки це, звісно, утопія. Але якби так сталось, то в світі припинилися б вбивства тварин, зменшилася б агресія серед людей, знизився б загальний рівень стресу. Люди перестали б хворіти на велику кількість хвороб, отримували б великий потенціал для духовного розвитку. Груба їжа, отримана внаслідок вбивств, несе в собі таку ж грубу енергетику, яка міцно тримає людей в лещатах страху та агресії. Окрім того, якби усі стали вегетаріанцями –екологічна ситуація планети поліпшилася б, оскільки виробництво м'ясної продукції дуже забруднює середовище. Наприклад, славнозвісні запахи Луцька, які ще недавно нас турбували, теж мають корені у сфері м'ясопереробки.

Я не вважаю вегетаріанство філософією, для мене це звична частина життя. В йозі є такий моральний принцип – ахімса, тобто ненасильство. Сюди відносять і їжу, отриману шляхом без насильства, і одяг такого ж типу, і екологічне спілкування, та й ставлення до себе і світу загалом. Прокинувся вранці – полюби себе і світ навколо. А коли ти любиш, то не їси тих, кого любиш, як в прямому значенні слова, так і в переносному.

Христина Губська
Христина Губська


«У МОЇХ ПАЦІЄНТОК-ВЕГЕТАРІАНОК ТОКСИКОЗУ НЕ ВИЯВЛЯЛИ»

Лариса Шендебило, завідувач Центру планування сім’ї Луцького клінічного пологового будинку, гінеколог:

– Вегетаріанство впливає на перебіг вагітності, адже таке харчування передбачає відсутність незамінних амінокислот (на відміну від замінних, такі амінокислоти не можуть синтезуватися в організмі і повинні обов’язково надходити з їжею, а деякі незамінні амінокислоти містяться саме у м’ясі – ред.). Вагітна жінка має харчуватись повноцінно для того, щоб не спровокувати передчасні пологи чи викидні. У мене не так багато пацієнток, які не вживають м’яса, однак саме такі виношували дитину до 31-32-х тижнів вагітності, а далі були передчасні пологи (народжувались так звані семимісячні діти, хоча це теж норма – ред.). Не можу бути впевненою щодо всіх, однак у моїх пацієнток-вегетаріанок токсикозу не виявляли. Це залежить від імунного статусу: якщо мама й дитя різняться між собою, тоді буде токсикоз. Якщо ж їхні імунні системи подібні, токсикозу немає.

Важливо збагачувати організм жінки залізом, а воно є тільки в м’ясі, зокрема в телятині, яловичині. Інакше може розвиватись анемія – низький гемоглобін. Через гемоглобін дитя отримує кисень та поживні речовини, відтак розвивається лише до певного терміну вагітності, а потім настають передчасні пологи. Однак це залежить від того, який вихідний рівень гемоглобіну був у жінки до початку вегетаріанства.

Лариса Шендебило
Лариса Шендебило


«ВЕГЕТАРІАНСЬКА ЇЖА – ПОЗИТИВНА ЇЖА»

Віктор Кузнєцов, гастроентеролог, лікар вищої категорії:

– Моє ставлення до такого способу життя позитивне. Я сам вживаю вегетаріанську їжу два дні на тиждень. Таке необхідно практикувати. Це можна пробувати влітку, коли є доступ до руколи, базиліку, редиски й помідорів. Коли часто таким харчуєшся, то відчуваєш себе нормально, навіть не хочеться з’їсти яйце чи шматок м’яса.

Вживання сирих продуктів рослинного походження протипоказано при виразці шлунка та при гастритах. Однак якщо організм здоровий, то вегетаріанство не зашкодить. Вегетаріанська їжа – позитивна їжа. Але це все індивідуально. Якщо людина здорова, повністю обстежена, то тільки з дозволу лікаря. Якщо самому взятись і їсти сире, то можна зашкодити своєму організму.

У м’ясі є шкода. Можна стверджувати, що ми їмо «трупну отруту». Чому? Якщо курка «йде під сокиру», то вона моменту смерті не відчуває. А якщо корову чи коня ведуть «на смерть», то тварина плаче, тобто у неї виділяється адреналін. У нас він теж виділяється, а ми вживаємо ще й тваринний адреналін разом із яловичиною чи кониною. Це має поганий вплив на м’язи серця. Відтак вегетаріанська їжа більш цінна.

– Яким буде світ, коли усі стануть вегетаріанцями?

– Усі не можуть ними стати. Нехай кожен їсть те, що хоче. Моя порада як лікаря: краще вживати вегетаріанську їжу. Хоча б двічі на тиждень робити такі дні.

Віктор Кузнецов
Віктор Кузнецов


«ОДРАЗ ПОЧАВ ІЗ СИРОЇДІННЯ»

Валерій Горбач, кухар-кондитер:

– Понад чотири роки в моєму раціоні переважає їжа рослинного походження, без термічної обробки. Найлегше було відмовитись від м’яса та риби. Не знаю, чому. Бувало й таке, що я міг з’їсти молоко чи варену кашу, проте згодом повертався до здорової їжі. Я відразу розпочав із сироїдіння. Однак не раджу різко переходити на таке харчування, треба змінювати меню поступово. Варто потрохи додавати до свого раціону більше рослин, урізноманітнити його фруктами та овочами. Спочатку варто мотивувати себе, зробити усвідомлений вибір, відшукати усі плюси та мінуси, спробувати себе у цьому впродовж одного дня. Коли харчуєшся здоровою їжею, то не відчуваєш втоми, з’являється більше енергії та витривалості. А от після традиційної їжі хочеться поспати.

– Яким буде світ, коли всі стануть вегетаріанцями?

– Такого ніколи не трапиться. Якщо увімкнути фантазію, то у такому світі люди були б здоровішими, у них було б більше енергії та щастя. Здорова їжа сприяє духовному розвитку та спонукає до певних духовних відкриттів. Здорове життя – це комплекс певних дій: спорту, харчування та режиму. Як-то кажуть, у здоровому тілі – здоровий дух.

Валерій Горбач
Валерій Горбач


ТОП-5 ВІД ВАЛЕРІЯ

Зелені коктейлі (листя кульбаби, петрушки, селери, кропиви кидають у блендер, додають банан, вода, льон, мед тощо. Як результат – дуже смачні поживні напої, які можуть замінити перекус).

Зелені салати (листя салату, шпинат, кріп, броколі, цвітна капуста тощо).

Конопляне молоко. Потужний суперфуд, на його основі готують різноманітьні коктейлі та навіть додають у каву. У такому молоці – найоптимальніше співвідношення Омега-3 і Омега-6, відтак це сприяє поліпшенню обміну речовин. Спосіб приготування: зерна замочують, додають воду, збивають, проціджують і отримують молоко.

Пророщені зерна (зелена гречка, овес, пшениця, насіння соняшника тощо). На їх основі готують ситну «живу» кашу: до пророщених зерен додають мед чи родзинки.

Овочі й фрукти (дуже актуальний наразі гарбуз).

Довідково. Сироїдіння – система харчування, яка повністю або майже повністю виключає вживання їжі, що піддавається тепловій обробці (варінню, смаженню, копченню, запіканню, приготуванню на пару тощо).


Христина Пеленьо, львівський тренер, нутріціолог, експерт із роботи зі звичками:

– Вегетаріанці не вживають м’ясо, рибу, морепродукти. Вегани виключають зі свого меню також молоко, яйця та мед. Вегетаріанці роблять це з метою поліпшення здоров’я та уникнення моторошного насильства. Вегани – з метою припинення експлуатації тварин за будь-яких умов.

Христина Пеленьо
Христина Пеленьо


– Яким буде світ, коли усі стануть вегетаріанцями?

– Суспільство стане глобально здоровішим. Світ буде виміром високих цінностей та кращої енергетики. Більшість прихильників вегетаріанства сповідують такі моральні принципи, як відмова від насильства, підтримання екології та, звичайно, пропагування здорового способу життя.

Єлизавета НАХАМЕЦЬ
Фото автора та з відкритих джерел в інтернеті


Передрук заборонено.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
«Не їж тих, кого любиш»... Тобто вегани та їм подібні люто ненавидять рослинний світ, тому його і поїдають?!..
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні