Як при совєтах дітей називали. ВОЛИНСЬКІ БУЙДИ

1
0
Як при совєтах дітей називали. ВОЛИНСЬКІ БУЙДИ
Двадцять сьомого квітня 1963 року розпочався перший візит лідера кубинської революції Фіделя Кастро в Радянський Союз. За 40 днів він об’їхав практично всю країну – від Мурманська до Москви. Побував і в Києві.

Тисячі людей зустрічали лідера кубинської революції на вулицях столиці України. Для цього кожному підприємству видали рознарядку – від якого і до якого стовпа мають стояти їхні працівники. Перевірені КДБ, вірні ленінці.

А в цей час у пологовий будинок в Ужгороді завітали в супроводі журналістів обласної партійної газети «Закарпатська правда» працівники ідеологічного відділу обкому Компартії.

Розпитали в головного лікаря, чи є тут породіллі, які 27 квітня народили хлопчиків. З’ясувалося, що таких три: одна – з Ужгорода, ще двоє – із сіл.

Заходять в палату, де вони лежать, і питають: «Хто має бажання назвати сина Фіделем?»

Ніхто такого чудернацького імені раніше не чув і, звісно, називати ним свою кровинку не збирався.

Пропагандисти пояснили: 27 квітня вперше з дружнім візитом в СРСР прибув великий друг радянського народу Фідель Кастро. Тож молоді мами мають прекрасний шанс увічнити цю подію, назвавши свого сина Фіделем.

Ні ці слова, ні обіцянка написати про жінку на першій шпальті газети, розмістивши її фото з немовлям, на жодну не подіяла.

Аж тут одна з них несміливо запитала: «А сіножать наміряєте?» У ті часи колгосп безплатно наміряв людям землю з травою, яку ті самі косили, сушили на сіно і забирали своїй худобі. Але не всім. Тільки передовикам виробництва. І особливо наближеним до начальства. А тут такий шанс!

«Наміряємо!» – радісно вигукнули партпрацівники.

Наступного дня на першій шпальті «Закарпатської правди» вийшло фото мами з немовлям, а над ним великим шрифтом заголовок: «НАЗВАЛА СИНА ФІДЕЛЕМ». І кілька слів про те, що, дізнавшись про приїзд лідера кубинської революції в СРСР, мешканка краю, практично закохана в нього, вирішила назвати сина його іменем.

На Волині тисячі людей знають заслуженого журналіста України, спортивного телекоментатора Юрія Яцюка.

А народився він 12 квітня 1961 року – в день першого в історії польоту людини в космос.

Юрія Гагаріна.

І тільки мама Юрія Яцюка знає, чому її сина, про народження якого написала обласна партійна газета «Радянська Волинь», назвали Юрієм.

Ну, принаймні, не Фіделем.

Святослав ЛЕСЮК

Заслужений журналіст України Юрій Яцюк
Заслужений журналіст України Юрій Яцюк

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А ще при совєтах ідіоти з явно вираженим "партійним" діагнозом називали хлопчиків ВІЛЕН (В.І. Ленін), ВЛАДЛЕН (Владімір Ленін), або так, як приведено в псевдонімі коментатора. Дуже співзвучно з прізвищем.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні