«Найкращий енергетик для мене – це сон», – луцький далекобійник про роботу в Європі

1
7
«Найкращий енергетик для мене – це сон», – луцький далекобійник про роботу в Європі
Ця професія точно не для слабкодухих. Бути далекобійником – це бути витривалим та організованим. Хтось іде на цю роботу, лише щоб отримати пристойний дохід. Та є й такі, хто завдяки таким поїздкам втілює мрію побачити світ.

У кожній професії є два боки медалі.

Спеціально до Дня автомобіліста і дорожника, який в Україні відзначають сьогодні, 28 жовтня, далекобійник Андрій (прізвище та фото не вказуємо на прохання співрозмовника) погодився розповісти інтернет-виданню «Волинь24» про «життя в дорозі».


ВПЕРШЕ

«Коли вперше сів за кермо вантажівки, то відчув себе хазяїном дороги. Хоча після 6 років роботи не вважаю, що став професіоналом. І точно не відчуваю себе заробітчанином.

Їжджу тільки сам. Нікому не довіряю. Я коли в маршрутці вдома їду, то стараюся не дивитися на дорогу – щоб не нервувати. От коли сам за кермом – тоді розраховуєш тільки на себе. І на Божу милість.

Працюю здебільшого в Європі, на польську фірму. Півтора місяця їжджу, тоді три тижні – вдома з сім’єю.

Далекобійниками стають інженери, педагоги з трьома дипломами про вищу освіту. Це професія для тих, хто справді відчуває дорогу.

За один раз можу проїхати 700 кілометрів. Але обов’язкова перерва – 45 хвилин.

Працюю 15 годин за зміну. В цей час входить не лише дорога, а й завантаження і розвантаження товару. Після зміни – 9-11 годин на відпочинок і сон.

Втомлює лише монотонність їзди на автомагістралях, але й до цього звикаєш».

ПРО ЕНЕРГЕТИКИ ТА ПРОБЛЕМИ ІЗ ЗОРОМ

«Вживав енергетики, але перестав, оскільки почались проблеми із шлунком. Найкращий енергетик для мене – це сон. Коли їздив в Україні в нічні рейси, то мав проблеми із зором через постійне напруження, тому й відмовився від нічних поїздок. В європейських країнах обов’язкове проходження психологічних тестів та повне медичне обстеження кожні два роки. Там роботодавець постійно контролює стан здоров’я водіїв».

В ЄВРОПІ І В 70 ЇЗДЯТЬ НА БАГАТОТОНКАХ

«Найстарший далекобійник, з яким я спілкувався, – поляк. Йому 70років, хоча на вигляд 40. Коли його запитують про вік, посміхається: «А чого вдома сидіти?»

ОПЛАТА

«Платять по-різному. Є фірми, які оплачують кілометраж, деякі компанії платять відсоток від перевезеного вантажу. Я ж отримую заробітну плату за добу. Українці не можуть перейти на цю оптимальну систему, бо нас стримують кордони і черги на них».

ДАЛЕКОБІЙНИКИ І ПОВІЇ

«Популярний міф про те, що всі далекобійники мають справу з повіями (між собою ми їх називаємо «плечові»), – не більше, ніж вигадка. Коли ти в тривалому рейсі, то думаєш, як би швидше побачити сім’ю та близьких тобі людей».

«СЮРПРИЗИ» НА ДОРОГАХ

«Перший рейс на Швецію. Зателефонував до мене експедитор, щоб уточнити деякі деталі. Поговорив з ним до хвилини. Їду далі і бачу поліцію на смузі безпеки. Зупиняють мене і просять показати телефон. Кажуть: «Штраф – 60 євро». Відповідаю, що телефона не маю. Тоді поліцейський показав мені відео, де чітко видно номер машини і те, що я розмовляю по телефону. Штраф становив уже 85 євро, оскільки 25 євро додали за перегляд відео. Вирішив «поторгуватись», аби сплатити тільки 60 євро. Але додому все одно прийшла квитанція, щоб сплатити й ті 25 євро. З німцями дуже важко домовитись, в жодному разі не варто сперечатись, бо сума буде лише зростати.

Випадок в Італії: якось водій вирішив справити нужду прямо на траву біля бордюра. Зупиняється поліцейський, стає біля нього, але ногами на бордюр. Лунає репліка від поліцейського: «Потрібно стати ось так, як я, щоб потрапляло на травичку». Поліція в Італії дуже лояльна, якщо ти не порушуєш закону».

«ЯКЕ Б ТЕ БОЛОТО ГЛИБОКЕ НЕ БУЛО, АЛЕ ВОНО СВОЄ»

У Голландії та в Бельгії найважче працювати з людьми. Якщо їм щось не сподобається, то відразу чуєш: «Виїжджай звідси». Також не хотів би працювати в Англії. Великою проблемою є те, що біженці незаконно хочуть дістатись до Великої Британії. Хитрощами потрапляють на паром, що вирушає з Франції, ріжуть тенти і переховуються в машинах. Якщо ти не помітив його і в твоїй машині поліція знайде біженця – тобі штраф і депортація. Законодавство Англії передбачає: якщо особа прибула і ступнею торкнулась землі,то вона може проживати там і претендувати на громадянство. Поліція відловлює нелегалів і доставляє їх у відділок, простеляючи дерев’яні дошки, щоб ступні біженців не торкались землі.

Зі своїми людьми найкраще працювати, але якби у нас відповідно й оцінювали роботу. В Україні потрібно працювати 48 годин на добу. І байдуже, що в добі 24 години.

Якщо виникли якісь проблеми із вантажівкою, то викликаю службу. Я не механік. А в українських компаніях далекобійник водночас і водій, і механік. Краще працювати там, де дійсно оцінюють твою роботу.

Чи переїхав би на постійне місце проживання до Польщі? Ні, хоча були пропозиції. Яке б те болото глибоке не було, але воно своє».

Марія ПАВЛОВИЧ
Фото з особистого архіву далекобійника


На стоянці.
На стоянці.
В дорозі.
В дорозі.
На роботі можна спостерігати краєвиди, від яких захоплює подих…
На роботі можна спостерігати краєвиди, від яких захоплює подих…
…і таке.
…і таке.
В Андрія в салоні – завжди прапорець України.
В Андрія в салоні – завжди прапорець України.
Робота.
Робота.
Нелегали.
Нелегали.
Коли різко загальмував.
Коли різко загальмував.
Суп, зварений в дорозі.
Суп, зварений в дорозі.
Відчуття після рейсу. Популярний серед далекобійників  мем.
Відчуття після рейсу. Популярний серед далекобійників мем.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а ще через два місяці за кермом починаєш гавкати на дзеркало
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні