«Повертаєшся в Україну – плати 30% від заробленого». Лучани про можливий податок для заробітчан

2
11
«Повертаєшся в Україну – плати 30% від заробленого». Лучани про можливий податок для заробітчан
В інтернеті активно поширюють і обговорюють відео блогера Андрія Марисюка, який розкритикував ідею введення податку для заробітчан. За місяць цей ролик переглянули понад 320 тисяч користувачів мережі, його прокоментували більш ніж 4 тисячі людей.

Як з’ясувалося, автор ідеї – лідер маловідомої партії «Велика Україна» Ігор Беркут. Він – не депутат парламенту. А пропозиція ввести податок на заробітчан навіть не оформлена як законопроект. Цей одіозний чоловік стверджує, що заробітчани, повертаючись в Україну, мали би сплатити 30 відсотків податку від розміру середньої зарплати тієї країни, де вони працювали. Інакше їх не пустять додому.

Блогер Андрій Марисюк розніс цю ідею на друзки. Його аргументи – у відео.

Та все ж, як показало опитування, яке провело інтернет-видання «Волинь24», в Луцьку є й такі, хто не проти, аби закордонні заробітчани сплачували податок у бюджет України. Нижче подаємо їхні думки і коментарі посадовців з приводу самої ідеї.

Василь:

– Чому я повинен віддавати 30 відсотків? Не знаю, куди ці гроші підуть. Мені здається, я і без того багато плачу. За машини я тут переплачую майже вдвічі. Кілограм кролятини в Польщі коштує 3 злотих, а тут, певно, 10 злотих.

Леонід:

– Якщо людина є громадянином цієї країни, то повинна сплачувати якийсь податок. Вона відсутня певний час в Україні, тому обов’язково треба віддавати гроші на користь держави.

Іван:

– Я ставлюсь до такої ідеї позитивно, адже такий досвід уже був у випадку зі США та Італією, коли багато італійських заробітчан працювали в США. Там був вибір: повертатись додому або переказувати кошти на батьківщину. Якщо це буде у нашій країні добре організовано, прозоро, то чому б і ні?

Павло:

– З одного боку, це потрібно, тому що це податок. А з іншого боку – люди їдуть за кордон щось заробити, тому що у нас немає вигідного заробітку. Виїжджають, надіються перевезти щось для себе, для своєї сім’ї. Якби держава йшла назустріч людям і розвивала економіку, то люди не виїздили б за кордон. Тому стягувати з них 30 відсотків недоцільно, тому що все одно люди будуть з цим не погоджуватись, і це може призвести до негативних наслідків.

Ірина:

– Думаю, що податок повинен залежати від місця роботи людини. Податки повинні йти на пенсію та на благоустрій тієї країни, де людина заробляє. Якщо наша держава не спромоглась надати людині роботу, то чому вона має стягувати податки із заробітчан? Чому людина мусила лишати свою сім’ю і їхати світ за очі? Створіть нормальні робочі місця тут, дайте зарплатню тут і стягуйте, будь ласка, податки тут. А якщо ви цієї роботи людям не надавали, а таку можливість надали їм закордонні підприємства, то нехай краще отримують закордонні підприємства, бо вони подбали про наших людей, вони дали їм роботу.

Леонід:

– Негативно ставлюсь, я не готовий платити 30 відсотків, навіть 5 відсотків. Я взагалі виїду за межі України, якщо таке введуть.

Петро:

– Це фейк! Багато чого розповідають, такого не може бути! Якщо такий закон стане чинним, усі заробітчани вийдуть страйкувати і поб’ють усі владні приміщення. Уявіть, що половина українців їде за кордон на заробітки, вони платять податки там, а гроші привозять сюди. В Білорусі хотіли таке влаштувати, але там люди не дозволили цього. По-перше, в Україні такого ніхто не допустить. По-друге, це антинародний законопроект. Якщо тому, хто хоче таке узаконити, досі не розбили голову, то він ще дочекається того моменту.

Назар:

– Я не заробляю за кордоном гроші. Однак якби захотів, мені ж ніхто не допомагає туди поїхати. Чому я маю потім комусь давати, віддавати? Я маю державі заплатити за те, що сам відшукав роботу, сам поїхав, сам заробив? Якщо людина буде сидіти в Україні і не заробляти, то які податки вона може сплатити? Якийсь мінімальний відсоток я готовий сплачувати, однак тоді варто ввести певні пільги, допомагати отримувати робочі візи, щоб люди за це не платили купу грошей і не стояли у великих чергах, щоб поїхати і заробити щось.

Ольга:

– Я вважаю, що платити 30 відсотків – це надто багато. Інші країни допомагають нам. Якби люди мали достойну зарплатню тут, то не шукали б заробітків у чужій країні. Це несправедливо!

Тарас Семенюк, заступник директора Волинського обласного центру зайнятості:

– Такий законопроект перед ухваленням повинен пройти широке громадське обговорення. Аналітики й експерти мають дослідити його економічну доцільність. Треба розуміти, що повернення наших громадян з-за кордону відбудеться не після встановлення такого податку, а після збільшення заробітних плат тут, в Україні. Розуміємо, що скарбницю України потрібно наповнювати, але пошук шляхів наповнення потрібно обговорювати.

Олена Нікотіна, завідувач сектору комунікації головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області :

– Не коментуємо законопроекти, які не представлені у Верховній Раді. Такий проект на розгляд до Державної фіскальної служби не надходив, він не зареєстрований у нормативно-творчій діяльності. Якби такий проект розглядали Міністерство фінансів чи комітет з питань податкової та митної політики Верховної Ради, тоді ми б його обговорювали.

Петро Філіпчук, начальник головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області:

– Нам треба не збільшувати відсоток від якихось митних зборів. Надходження у Пенсійний фонд збільшується від єдиного соціального внеску, де є відрахування до Пенсійного фонду, що обов’язково буде враховано при нарахуванні пенсії. А людям вигідно сплачувати те, що зробить суми пенсій більшими.

Єлизавета НАХАМЕЦЬ
Фото автора і з відкритих джерел в інтернеті


Довідка. Партія «Велика Україна» виступає проти професійної (контрактної) армії України, проти вступу України в НАТО, за перебування Чорноморського флоту Росії в Криму, за відновлення смертної кари, за негайну депортацію нелегальних мігрантів із території України. Ігор Беркут неодноразово виказував свої симпатії терористам так званої «Новоросії» та схвалює окупацію Криму Росією, а також не дуже приховує свої антиукраїнські погляди.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
11

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ні щоб податки зменьшити, зробити умови для інвесторів, бо з України лише всі тікають, бо корупція розрослась, а це все підняття економіки! А вони цього не роблять і не вміють, а лише оббирати людей - це їхнє! Хай-но прийдуть вибори...
Відповісти
а лапу сосати пяного йожика слабо
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні