Операція «Роги», або Як журналісти «Волинь24» наркоторговця вираховували

1
9
Операція «Роги», або Як журналісти «Волинь24» наркоторговця вираховували
Декілька місяців тому вулиці Луцька заполонили дуже дивні оголошення. Практично в кожному районі міста невідомі обклеїли електроопори банерами такого змісту: «Куплю роги оленя, лося, сайгака, носорога – дорого». У соцмережах окремі особливо «прошарені» користувачі пояснили: це ніщо інше, як меседж наркоманам, куди телефонувати за дозою. Один місцевий телеканал навіть зняв про це сюжет. Муніципали оголошення позривали, і, здавалося, все затихло.

Та минуло небагато часу, і оголошення подібного змісту вже вийшло в одній з місцевих газет. От ми й вирішили перевірити, що за цим стоїть: чи це на Волині є так багато рогів, що на цьому можна добре заробити, чи таки справді оголошення – лише спосіб для наркоторговців підшукати собі клієнтів. Кореспонденти інтернет-видання «Волинь24» розпочали спецоперацію, яку ми в редакції назвали «Роги».


ЧИТАТИ ТАКОЖ: Роги сайгака і бивні мамонта: Луцьк заполонила зашифрована реклама наркотиків. ФОТО

ПЕРША СПРОБА І… НЕВДАЧА

Слухавку підняли не відразу. На дзвінок відповів чоловік. Першою розмовляла з ним моя колега Діана, яка відрекомендувалася йому як Лілія. (Ми заздалегідь домовились, що змінимо імена – задля власної безпеки і щоб не викликати в наркоторговця, якщо це справді він, жодних підозр).

Чоловік назвався Михайлом. Розмовляв дуже нерозбірливо, суржиком. Деякі його слова, а часом і речення було важко зрозуміти. Коли перепитували, він дратувався і підвищував тон.

Лілія (Діана Подупейко) відразу почала з козирів, і, певно, цим і налякала нашого, так би мовити, підозрюваного. Вигадала легенду, нібито завтра вона влаштовує вечірку і хоче придбати «чогось для настрою».

Перед розмовою ми не обговорювали стратегію, тому Діані довелося імпровізувати.

Така різкість могла налякати Михайла, і він відразу почав заперечувати свою причетність до торгівлі допінгом, мовляв, справді скуповує роги.

Жодної деталізації й уточнень, тільки назва тварини й ціна. Розповів, що бере всі види рогів – від звичайного оленя до носорога, навіть зуби кашалота купує. Без кості і черепа – в будь-якому вигляді.

На питання, навіщо йому це, відповідати не хотів або взагалі переходив на іншу тему.

Нам з Діаною це здалося дивним. Саме тому ми вирішили розвивати цю тему і з’ясувати, чим же насправді займається цей чоловік.

Єдине, що вдалося нього дізнатись, що чоловік з Ратного. Сказав, що роги переправляє в Китай. Він також розповів, скільки платить за кілограм тих чи інших рогів. Як на мене, чимало.

Згадала, що в мене є вдома роги оленя, які можна використати у цій справі.

Оголошення про купівлю рогів знайшли в одній з волинських газет
Оголошення про купівлю рогів знайшли в одній з волинських газет


Перша розмова із «покупцем рогів»

ЯКЩО «БАРИГУ» НЕ ВИКРИЄМО, ТО ХОЧ РОГИ ПРОДАМО

Щасливий збіг чи звичайне людське везіння, але напередодні під час прогулянки лісом я знайшла пару оленячих рогів.

Звучить досить дивно, але мені здалося, що цим можна скористатися у справі, і якщо не викрити «баригу», то хоч би роги продати людині, адже я не дуже люблю тримати такі трофеї вдома.

Лілія (Діана) знову зателефонувала за тим же номером. Вдруге слухавку підняв Михайло.

Тут в дію вступає вже зовсім інший вигаданий персонаж і нова історія.

Ліля нібито розповіла своїм колежанкам із супермаркету, що оголошення, за яким телефонувала – це зовсім не те, про що подумали. Чоловік насправді не продає наркотики, а скуповує роги. І вечірка, яку організовують дівчата, буде скромною і без кайфу.

Далі моя роль.

Я – касирка Ольга, близька подруга Лілії, маю вдома роги, які мені зовсім не потрібні, тож хочу їх продати.

Діана передала слухавку мені, і далі переговори з підозрюваним вела «касирка Оля».

Не хочу хизуватись, але мій персонаж Ольга все ж дещо тямить в цій справі, і тому вимагала від Михайла трохи більше деталей.

Я намагалася «валити» його професійними термінами, питаннями щодо рогів і т.д. Якщо він все-таки цим займається, то хоча б на мінімальному рівні має розумітися на темі, але у відповідь чула тільки якісь незрозумілі речення і компліменти стосовно мого голосу.

Певно, він намагався елементарно відвернути увагу від теми купівлі-продажу раритету. Його не цікавив стан рогів, кількість відростків на них, яким способом я їх дістала…

Бідкався, що дуже зайнятий і не знає, коли зможе детально обговорити угоду.

Домовитись з Михайлом про зустріч було також нереально, він постійно «зіскакував» з теми. Ну що ж, я вирішила поговорити з ним за гроші. Думала, з цього питання він не зіскочить точно.


Друга розмова із «покупцем рогів»

«СПРАВА ПАХНЕ СМАЛЕНИМ»

Ціни, які Михайло попередньо озвучував моїй колезі Діані, суттєво відрізнялися від тих, що назвав він по телефону мені. У 4-5 разів!

Така різка відмінність насторожила нас, і ми вирішили, що щось тут нечисто, потрібно продовжувати. Ну не могли ж роги за ніч так знецінитись. І, відверто кажучи, нам просто стало цікаво, чим же насправді займається чоловік. Якщо не викриємо наркоторговця, то хоч роги продамо.

Звісно шкода, що не за таку ціну як розповідав він Лілії, але все ж, я гадаю, що касирка Оля буде рада і такому заробітку. Це однозначно краще, ніж вони просто будуть лежати вдома і припадати пилом.

Але Михайло виявився міцним горішком, ніяк не хотів виходити на контакт і домовлятися про зустріч. Це тільки додавало нам упевненості в тому, що чоловіку ці роги просто не потрібні.

ПОЧІМ РОГИ НА РИНКУ?


Отже, прайс-лист на ринку рогів (за словами Михайла) сьогодні має приблизно такий вигляд.

За роги оленя благородного чи плямистого чоловік готовий заплатити 500 гривень за кілограм, північний на цьому ринку оцінюється трохи дешевше – приблизно по 200 гривень. Роги лося чоловік купує за 300 гривень.

Найдорожчим з того, що він мені перерахував, були роги сайгака і носорога.

За кілограм відростків рідкісного степового парнокопитного скупник готовий віддати 5000 гривень. А якщо знайдуться бажаючі продати ріг носорога, то взагалі можна шалено розбагатіти. За кілограм такого раритету запропонував 10 тисяч доларів!

Враховуючи, що в середньому один ріг важить від 13 до 20 кілограмів, то вираховувати суму, яку можна вторгувати, навіть страшно. Тільки де на Волині взяти роги носорога?

Фотосесії з рогами
Фотосесії з рогами


* * *

Про те, що на мові наркоторговців означає бука «Е», як вони шифрують назви і дози різних наркотиків, чи вдалося нам довести до логічного кінця наше розслідування, читайте згодом.

Валерія КОЛІСНИК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а коли буде продовження? надто цікаво чим закінчилось все
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні