Тисячолітній лев: на Волині археологи знайшли унікальну прикрасу. ФОТО

0
-2
Тисячолітній лев: на Волині археологи знайшли унікальну прикрасу. ФОТО
На Волині знайшли тисячолітню знахідку із зображенням лева.

Цього року під час досліджень багатошарового поселення Марковичі-1 на Волині археологи виявилили бронзову накладку VI-VII ст, пишуть на сторінці "Науково-дослідний центр "Рятівна археологічна служба" у "Фейсбуці".

Це фігурна пластина, виконана методом лиття і різьблення, у формі стилізованого зображення хижої тварини.

Накладка кріпилась цвяшками через три спеціальні отвори і, очевидно, була відірвана та зламана якраз в двох місцях кріплення. Таким чином втрачена верхня частина голови звіра.

"Як пояснює археолог РАС Olexandr Silayev, збірний образ міфічного хижого звіра є одним з основних елементів специфічного типу зооморфних прикрас, які були складовою так званих "антських скарбів" – особливої групи старожитностей ранніх слов’ян", йдеться в дописі.

Власне, крім скарбів (Мартинівського, Велестинського, Трубчевського та ін.), накладні прикраси схожого стилю виявлено на низці поселень та на могильниках в ареалі розселення племен антів і склавинів на території України, Росії, Угорщини, Румунії, Болгарії, Греції, Боснії і Герцоговини, хронологія яких, переважно, відповідає VІІ ст. н.е.

Найближча територіально знахідка накладки такого ж стилю виявлена на Пліснеському городищі (Львівська обл., Бродівський р-н).

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні