--> «Ті, що бачили війну»: на Волині презентували фотовиставку | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Ті, що бачили війну»: на Волині презентували фотовиставку

0
-1
«Ті, що бачили війну»: на Волині презентували фотовиставку
У Рожищі відбулася презентація відразу двох виставок: «Ті, що бачили війну» та «Воїни».

Відкриття відбулося у неділю, 14 жовтня, інформує «Район.Рожище».

Історія українського війська», організованих з нагоди Дня захисника України, Дня утворення Української повстанської армії та Дня козацтва.

Захід, на якому були присутні учасники АТО з сім’ями, представники влади та небайдужі рожищани, розпочала Наталія Патійчук – директор музею. Вона привітала гостей та запросила переглянути виставки.

Постери «Воїни. Історія українського війська», розроблені Українським інститутом національної пам’яті. На них зображені Українські воїни різних часів у відповідних одностроях.

Це дає можливість ознайомитися з минулим і водночас зазирнути в очі нашим сучасникам, тим, що бачили війну, адже обидві виставки проходять в одній, оновленій та відремонтованій музейній кімнаті.

Також Наталія Патійчук зазначила, що ГО «Рожищенське районне об'єднання воїнів АТО» передає портрети бійців на постійне зберігання у наш музей та надала слово Аліні Кривов’язюк – секретарю громадської організації.

Пані Аліна нагадала, що це вже друга виставка «Ті, що бачили війну», але цьогоріч вона поповнилася новими фотопортретами на яких зображені не лише чоловіки, а й дві чарівні дівчини-військові.

Ще секретар об’єднання коротко ознайомила присутніх з бойовими біографіями бійців, зображених на світлинах та запросила присутніх до перегляду фільму «З нами правда, з нами сила, з нами Бог», автором і режисером якої є відомий волинський «айдарівець», голова Громадського формування «БУГ» Олександр Калюжний.

Це фільм про війну справжню, не романтизовану високими словами, чесний, правдивий, відкритий. Він знятий волинянами для волинян і про волинян… Про волинян, які знаходилися та знаходяться на лінії розмежування. Хлопці з екрану звертаються до своїх земляків, до своїх рідних, словами, що йдуть з душі.

У стрічці багато документальних кадрів про бійців 14-ї окремої механізованої бригади, 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар», оперативно-тактичного угруповання «Луганськ», 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, зведеного загону поліції, роти поліції «Світязь», 5-го батальйону Української добровольчої армії, зведеного прикордонного загону, 28-ї механізованої бригади та 51-ї окремої механізованої бригади.

Зокрема у фільмі зазначається, що на 1 млн осіб, у відсотковому співвідношенні, у війні на сході загинуло найбільше волинян, а за час зйомок і монтування фільму наша область втратила ще сім бійців.

У стрічці використані фрагменти музичних творів бійця-добровольця з Рожищенського району Миколи Габдулхакова.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні