Свято Покрови: історія та традиції

3
0
Свято Покрови: історія та традиції
14 жовтня відзначаємо три свята.

У неділю, 14 жовтня, Україна відзначає одразу три свята: православне і греко-католицьке свято Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та День захисника України.

Про це передають "Українські Новини".

Покрова: історія свята
Покрова – свято, як більшість християнських свят в православ’ї, корінням сягає глибоко в язичництво. Воно символізує заспокоєння і засинання Природи, покривання її на зиму: прийшла Покрова – дерева оголилися, а землю вкрило опале листя.

До Покрови завжди закінчували всі важливі сільськогосподарські роботи – збирали врожай і завершували сіяти озимину. На Карпатській частині України всі отари повертали з далеких пасовищ додому, а чумаки завершували свої подорожі.

В Християнстві свято Покрови стали святкувати в X столітті. За легендою, коли Константинополь опинився в оточенні завойовників, городяни так ревно молилися Божій матері, що вона накрила все місто своїм омофором.

Це знамення побачив на власні очі святий Андрій: під стінами церкви з’явилася процесія – Богородиця в оточенні ангелів, святих пророків і апостолів. А незабаром надійшла підмога і зняла облогу. Згодом Візантійський патріарх канонізував свято.

День українського козацтва.
На Січі українські козаки вірили, що їх охороняє свята Покрова, а Пресвяту Богородицю вважали своєю покровителькою і заступницею. Вірили настільки, що протягом багатьох століть це свято було одним з найважливіших свят в православному календарі України.

Саме на цей день завжди призначали вибори нового отамана. У 1775 році після розорення Запорозької Січі козаки, тікаючи за Дунай, взяли з собою з церкви святої Покрови на Січі ікону Покрови Пресвятої Богородиці.

День захисника вітчизни.
14 жовтня 2015 року День захисника вітчизни стали відзначати в День Українського Козацтва. І нам є зараз кого по-справжньому вітати в цей день і дякувати за захист. Привітайте всіх, хто взяв у руки зброю і встав на захист України, охороняє наші рубежі і береже спокій і мир в тилу.

Покрова: традиції
У цей день віруючі звертаються в молитві до Пресвятої Богородиці з проханням про здоров’я, захист, допомогу, сприяння в сімейному житті і любові. Вважається, що протягом року до наступної Покрови Богородиця буде допомагати і оберігати того, хто помолився.

Для дівчат Покрова була найголовнішим святом: у молоді починався сезон вечорниць, для їх батьків – період весіль, а дівчата на виданні з радістю брали участь у весільних іграх.

На Покрову незаміжні дівчата примовляли: «Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку», «Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю и мене молоду», «Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою», «Свята мати, Покровонько, завинь мою головоньку, чи в шматку, чи в онучу – най ся дівкою не мучу!».

Дівчатам, що бажають вийти заміж, слід прийти до церкви ще до початку святкового богослужіння, щоб поставити свічку і помолитися Пресвятій Богородиці, просячи її про якнайшвидшому заміжжі і щасливого сімейного життя. А якщо спекти хліб і залишити в ніч на Покрову на віконці – можна приманити нареченого.

Покрову треба зустрічати радісно і весело, запрошувати гостей і самим ходити в гості.

Також на Покрову було прийнято допомагати нужденним. У цей день збиралися і дружно допомагали вдові або сиротам, наприклад, перекрити дах, що продірявився. У такій справі і попрацювати в свято не гріх.

На Покрову господині вранці розводили вогонь в печі, додаючи до дров гілочки плодових дерев – на гарний врожай і для благополуччя родини.

Покрова: що не можна робити на Покрову
Як і в будь-яке християнське свято – на Покрову не можна виконувати не тільки важку господарську роботу, а й багато домашніх обов’язків: прибирати, прати, готувати, шити, в’язати, прасувати. Також не можна лихословити, брехати, лаятися, сперечатися, займати грошей і вживати алкогольні напої.

Ще одна цікава прикмета – дівчині, до якої прийшли свататися, не варто відмовляти сватам, інакше вона ризикує найближчі три роки просидіти в дівках.

Народні прикмети на Покрову
• Якщо пара познайомилася на Покров – бути їм нареченим і нареченою.

• Якщо на Покрову йде сніг – це до великої кількості весіль.

• Якщо сніг на Покрову не випав – його не буде і в листопаді.

• На Покрову традиційно протягом всього дня спостерігали за погодою. Якщо вітер дме з півдня – зима буде теплою. З півночі – холодною. З заходу – сніжною. Якщо вітер кілька разів за день змінював напрямок, значить, зима обіцяє бути нестабільною.

• Також звертали увагу на дерева. Якщо вишня на Покрову не скинула листя – зима буде теплою.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Добре, що у церкві уже не говорять, що вороги обложили Константинопіль і їх кораблі після молитви порозкидала буря. Це Київський князь Аскольд , скориставшись відсутністю візайтійського імператора Михаїла підійшов до Константинополя і обложив його 18 червня 860 року, імітуючи, що буде штурмувати. Йому дали величезну викуп і він спокійно відплив на 200 кораблях додому.
Відповісти
Каждый из нас любит почитать СМИ или посмотреть Ютубчик, что узнать что делается в мире и Украине.
Но очень важно чтоб источник новостей был правдивый и Вы не получали лживую информацию.
Я нашел очень хороший сайт и рекомендую его Вам - https://ukr-life.com.ua/
Последнее время смотрю новости только здесь.
Так же вот несколько из актуальных новостей, которые просто взрывает мозг:
https://ukr-life.com.ua/prognoz-neruxomosti-ukra%D1%97ni/
https://ukr-life.com.ua/numerologicheskij-prognoz-na-2019-god/
https://ukr-life.com.ua/vezd-v-ukrainu-dlya-rossiyan-s-1-yanvarya/
https://ukr-life.com.ua/kogda-budet-osen-v-2018-godu-v-ukraine/
https://ukr-life.com.ua/kakoj-budet-v-yanvare-2018-goda-pogoda-v-ukraine/
Відповісти
Вы действительно понимаете что происходит в Украине?!
У меня есть чувство нам подсовывают какие то лживые статьи и мы часто не получаем статьи из первоисточника.
Перебрав множество источников попал на сайт https://ukrjizn.com/, где чувствуется что СМИ показывают хоть какую то реальность в которой пребываем.
Очень важно в современном мире отбирать настоящие средства массовой информации.
Вот еще одна топовая статья, которая меня задела: https://ukrjizn.com/mitnij-kalkulyator-avto-v-ukra%d1%97ni/

Надеюсь Вам поможет.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні