«Хто вийшов на паркет – той вже переміг», – Влад Яма про учасників «Осіннього балу». ФОТОРЕПОРТАЖ

0
8
«Хто вийшов на паркет – той вже переміг», – Влад Яма про учасників «Осіннього балу». ФОТОРЕПОРТАЖ
У п’ятницю, 28 вересня, в луцькому торгівельно-розважальному комплексі «Порт-Сіті» вперше відбувся «Осінній бал» для дітей та підлітків з інвалідністю.

Ініціатором благодійного дійства був голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко. У святковій програмі взяло участь 112 волинян.

Простору прикрашену залу переповнювала енергетика перемоги. Кожне дитяче обличчя дарувало усмішку і випромінювало любов. Батьки були надзвичайно щасливими бачити своїх діток у такому настрої.



«Для мене як для мами необхідно бачити свою дитину щасливою. Коли Оленка всміхається, мені стає якось легше на душі, забуваю про усі негаразди і хочеться просто жити. Моя дитина не така, як всі, але вона заслуговує на те, щоб нею пишалися», – поділилася мама однієї з присутніх.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Влад Яма влаштував у Луцьку танцювальний майстер-клас. ФОТО

Розпочали святкову програму із полонезу і вальсу. Першими чуттєвий танець виконали діти з громадської організації батьків дітей із синдромом Дауна. Наступними підкорювали паркет учасники громадських організацій «Янголята», «Повір у себе», «Джерело життя», а також вихованці хореографічної студії «Медея» Луцького навчально-реабілітаційного центру.

Також виступав зразковий ансамбль бального танцю «Лілея» Луцької ЗОШ І-ІІ ст. №11 – колегіуму. Діти презентували цілу театралізовану «Подорож крізь віки».



Сюрпризом програми було два виступи від батьківських колективів. У такий спосіб вони вирішили підтримати своїх діток і на власному прикладі показати, що потрібно насолоджуватись життям і не боятися нових випробувань.

Також окрасою заходу став вальс від воїнів АТО, які танцювали з партнерками на візках.

Кожна з цих громадських організацій показала по два номери. Зал підтримував усіх учасників гучними оплесками.



Хореограф Аліна Панасевич розповіла, як відбувалися перші репетиції з особливими дітками: «З самого початку було однозначно важко. Але потім, коли бачиш неймовірне бажання дітей, ці очі, які палають, то відразу забуваєш про всі труднощі».

Репетиції стартували на початку літа і проводились двічі на тиждень, кожна з них тривала по годині. Проте хореограф почала проводити зустрічі з майбутніми учнями ще у травні.

«Я мусила познайомитись з дітками ближче, аби вони звикли до мене і почали довіряти. Тільки після цього ми могли тренуватися».
Дуже важливою була підтримка батьків, розповідає Аліна Панасевич.

«Вони були присутні на кожному тренуванні, а починали ми наші заняття щоразу з «обнімашок і цьомчиків», це заряджало такою енергетикою і позитивом, що репетиції пролітали на одному диханні, – каже хореограф. – Всі ці дітки мріють навчитися чомусь новому, для них це – шанс довести насамперед самим собі, що їхні фізіологічні вади не є перепоною для того, аби відмовляти собі жити нормальним соціальним життям і демонструвати світу, що вони також можуть досягнути неабияких висот. Для кожного з них вихід на паркет був величезним випробуванням. Хтось неабияк переживав, а хтось вже не міг дочекатись дебюту, однак всі мали одну мету – відчути себе повноцінними і вартими перемог».



Голова Волинської ОДА Олександр Савченко розповів, що найважче було зацікавити і мотивувати батьків. У кожного з них були свої причини хвилюватись, але шанс подарувати дитині усмішку брав гору над усіма побоюваннями.

«Це щось величне, незабутнє, яке має бути продовженим. Не виключаю, що найбільше сліз на очах, і у мене так само було, коли танцювали наші героїчні захисники із цими прекрасними дітьми», – розповів Олександр Савченко.

Зі сцени голова ОДА подякував усім присутнім, а також всім тим, хто долучився до постановки заходу.

Волонтерка від громадської організації батьків дітей із синдромом Дауна Олена Балабаш поділилась своїми враженнями від «Осіннього балу» для особливих дітей.



«Для цих діток це перший великий публічний захід. Незважаючи на той факт, що організація дуже часто проводить якісь внутрішні спортивні змагання, фестивалі, конкурси краси, всі учасники дуже схвильовані. Надзвичайно добре, що сьогодні тут зібрали всі громадські організації, аби показати, скільки ж таких діток є у місті і на Волині загалом», – розповіла Олена Балабаш.

«Було б дуже добре, якби цей захід підтримувався благодійними внесками від гостей, кожен з присутніх мав би шанс хоч мінімально допомогти організаціям», – запропонувала пані Олена.

На «Осінній бал» були запрошені і зіркові гості. Серед них – учасниця шоу «Голос країни – 8» Марія Хурсенко та переможець п’ятого сезону шоу Антон Копитін.

Після демонстрації хореографічних і вокальних вмінь до особливих дітей зі своїм майстер-класом з польки завітав танцюрист Влад Яма.

«Головне – сміливість і усмішка, пам’ятайте: хто вийшов на паркет, той вже переміг», – підтримував учасників хореограф.

Яма не приховував емоцій і щиро хвалив діток за їхні усмішки.
Під звуки камерного квартету із Луцького державного училища культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського юні танцюристи фотографувалися із кумиром.



На завершення балу Олександр Савченко вручив дипломи і нагороди кожному з колективів. Окрім цього, на всіх учасників дійства чекали приємні подарунки від спонсорів. «Осінній бал» дав можливість кожному відчути себе королем і королевою.

Валерія КОЛІСНИК
Фото: Ірини КАБАНОВОЇ

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні