На реконструкцію терміналів у Ягодині хочуть витратити 5 мільйонів доларів*

0
-1
На реконструкцію терміналів у Ягодині хочуть витратити 5 мільйонів доларів*
Поблизу пункту пропуску «Ягодин» Волинської митниці відбулося засідання комісії з питань відкриття експортного та імпортного терміналів. Його ініціювали члени постійної депутатської комісії Волинської обласної ради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій Валерій Курстак, Надія Хвищун, Юрій Гупало та Алла Лісова.

У виїзному засіданні також взяли участь Тетяна Кравець – в.о. заступника начальника Волинської митниці ДФС, Володимир Вишневський – начальник відділу прикордонного контролю Луцького прикордонного загону, Ігор Кузнєцов – радник голови облдержадміністрації, Андрій Ткачук – виконувач обов’язків директора департаменту економіки та європейської інтеграції ОДА, Сергій Козак – заступник начальника головного управління Національної поліції України у Волинській області, Олег Кічук – начальник Луцького відділу поліції, Павло Микитюк – заступник начальника Любомльського відділу поліції, Володимир Крижук – Рівненський сільський голова Любомльського району, Олександр Устименко – голова Любомльської райдержадміністрації.

Інвестора – товариство з обмеженою відповідальністю «Комплекс Ягодин» – представляла Катерина Кучугурна.

ТзОВ «Комплекс Ягодин» є власником двох терміналів біля міжнародного пункту пропуску. Існуючі – експортний та імпортний – мають площу близько 13 гектарів, що дозволило б їм розміщувати на своїй території орієнтовно 300 вантажних автомобілів.
Зважаючи на те, що траса до пункту пропуску потерпає від перенасичення фурами, відкриття нових паркомісць і створення комфортних умов на території цих терміналів, на думку інвестора, допомогло б владнати ситуацію.

Будівництво нових сучасних терміналів з використанням потужної бази і новітнього обладнання біля пункту пропуску «Ягодин» орієнтоване на збільшення пропускної спроможності. Проект – це ще один крок до надання високоякісного європейського обслуговування для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

«Реабілітацію» терміналів планують розпочати з ремонту асфальтного покриття стоянки, встановлення новітнього в’їзного паркомату, оновлення офісних приміщень, реконструкції складів та очисних споруд. Адже екологічний аспект, на думку інвесторів, сьогодні є надзвичайно важливим.

На це планують виділити близько 5 мільйонів доларів.

КОМУ ЦЕ БУДЕ ВИГІДНО І ЩО ЗМІНИТЬСЯ?

Експортний термінал має площу 4,3 га. Зважаючи на це, створення нових паркомісць і комфотних умов допомогло б вирішити проблему кілометрових черг до митного посту.

Адже перенавантаження міжнародної траси Київ – Ягодин спричиняє й інші неприємності водіям.

Основними з них є підвищена аварійність на дорозі, антисанітарія, відсутність побутових умов для водіїв, а також погіршення екологічної ситуації, що негативно впливає на суміжні з автошляхом території.

Безперечні переваги матиме і місцева громада. Суттєво збільшиться надходження до обласного бюджету (підприємство зареєстроване на території Рівненської ОТГ), буде створено близько 300 нових робочих місць.

Зазначимо, що прикордонний контроль здійснюється винятково в межах пункту пропуску, який перебуває на балансі Волинської митниці ДФС. Тож жодних переваг у перетині кордону водії, які зупинятимуться на терміналі, не матимуть.

На цьому наголосила Тетяна Кравець, в.о. заступника начальника митниці. Зокрема, вона зазначила: «Синхронізації в’їзду від терміналу до пункту пропуску в теорії законодавства бути не може. В’їзд в пункт пропуску завжди буде згідно з системою живої черги. Зважаючи на цей факт, юридичне включення приватного терміналу в державну структуру пункту пропуску є незаконним».

Однак, якщо створити належні умови для водіїв, комфортну зупинку і надавати потрібні послуги, то термінал матиме великий попит, вважає Тетяна Кравець.

ЩО ВЖЕ ЗРОБИЛИ?
Катерина Кучугурна розпочала презентацію проекту розвитку комплексу «Ягодин» з екскурсії експортним терміналом та обговорення основних змін, що вже відбулися.

«Ми, звісно, не можемо змусити нікого зупинятися саме на нашому терміналі, але будемо намагатись створити максимально комфортні і якісні умови для того, аби водії і підприємці самі цього хотіли», –сказала Кучугурна.

Також вона розповіла, що роботи на території ведуться вже півтора місяця.

За цей час встигли дати лад парковому майданчику та замінити світло на всій території терміналу. Ведуться роботи з модернізації паркану. Встановлюються ваги для можливості контролю навантаження на авто. Цей сервіс дасть змогу водіям самостійно контролювати вагу, що зменшить кількість випадків штрафів за кордоном.
Також уже погодили кошториси з асфальтування і ремонту доріг.
На сьогодні закуплено паркомати, що будуть видавати талони з позначенням часу заїзду і орієнтованим часом виїзду.
Тривалість перебування на території терміналу буде розраховуватись залежно від кількості машин, які вже перебувають на стоянці, та пропускної спроможності переходу.

Планується відкриття власної АЗС та магазину запчастин для вантажних авто.

Ціни обіцяють лояльні і на порядок менші, ніж за територією терміналу.

У комплексі «Ягодин» є готель, де перший поверх адаптують для водіїв. Там вони матимуть можливість відпочити, прийняти гарячий душ, випрати одяг, привести себе до ладу після важкої дороги та отримати в разі потреби належну медичну допомогу.
Безумовною перевагою системи терміналу буде також цілодобова охорона для того, аби водії під час перевезення вантажів могли почуватись максимально комфортно.

ЧОМУ САМЕ ТзОВ «КОМПЛЕКС ЯГОДИН» ?

Представники організації беруть на себе повну відповідальність за проведення робіт з реконструкції та будівництва терміналів. Обіцяють якість і відповідність усім нормам і стандартам, дотримання попередньо узгоджених і встановлених строків виконання.
Перевагою є прозорі процедури. Представники ТзОВ «Комплекс Ягодин» гарантують надання звітів виконання робіт на кожному з етапів вчасно і відкрито.

Основною умовою створення і функціонування терміналів у межах пункту пропуску є дотримання всіх норм чинного законодавства.

«ДЕ БАРДАК, ТАМ МОЖНА ЩОСЬ І ЗАМУТИТИ»

«Де бардак, там можна щось і замутити», – констатував член постійної комісії обласної ради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій Юрій Гупало.

«10 років цей термінал не функціонує. І ось нарешті від розмов дійшло і до конкретних рішень. А якщо ми зігноруємо, то тоді для чого ми такі депутати і місцева влада, якщо інвестор готовий вкладати гроші, а ми все залишимо на рівні розмов? Ми повинні підтримувати, а не тільки марно говорити», – додав депутат облради. Колеги його підтримали.

Представники ТзОВ «Комплекс Ягодин» мають на меті максимально швидко запустити термінали в роботу. Цього ж хочуть і члени комісії, зацікавлені та готові співпрацювати з інвестором, аби добрі наміри не залишились на рівні кулуарних розмов.

Валерія КОЛІСНИК
Фото автора


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні