Прилуцьке таки приєднають до Луцька. Виборів проводити не треба

2
-7
Прилуцьке таки приєднають до Луцька. Виборів проводити не треба
Попри спротив Прилуцького сільського голови, мешканця Ківерців Валентина Арчибасова, населені пункти Прилуцької сільської ради увійдуть до складу Луцької об’єднаної територіальної громади (ОТГ). Про це стало відомо з рішення Волинської обласної ради, ухваленого на сесії 26 вересня.

Нагадаємо, 29 вересня 2017 року депутати Прилуцької сільської ради проголосували за об'єднання із Луцьком. Проте сільський голова Валентин Арчибасов наклав вето на це рішення.

9 березня депутати Прилуцької сільради дали знову згоду на об′єднання. Проте сільський голова зупинив дію рішення «Про надання згоди на добровільне об′єднання територіальних громад та делегування представників до спільної робочої групи» і вніс його на повторний розгляд. Відтак депутати Прилуцької сільської ради не ухвалили рішення про надання згоди на об′єднання з Луцьком.

Однак постійна комісія обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією, яку очолює депутат Анатолій Вітів, на засіданні підтримала ініціативу депутатів Прилуцької сільської ради про об’єднання з Луцьком і внесення змін до Перспективного плану формування територій Волинської області.

Зміни продиктовані тим, що на мапі Волині не повинно бути територій, які в перспективі залишилися б поза межами ОТГ. А Прилуцька сільська рада до того була єдиною в Ківерцівському районі, що ні з ким не об’єднувалася, а сама створити ОТГ не спроможна.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Карма Прилуцького. Лікнеп для голови райради

На сесії Волинської обласної ради 26 вересня більшістю голосів (43 із 64-х) депутати підтримали проект рішення Про внесення змін до рішення обласної ради від 25 червня 2015 року № 35/10 «Про схвалення проекту Перспективного плану формування територій громад Волинської області». Відтак на мапі Волині більше не буде «білих плям»: сільських рад, які б надалі залишалися поза межами ОТГ.

На сесії голова облради Ігор Палиця наголосив, що пропозиції до проекту формувалися в облдержадміністрації і вже подані в Центральну виборчу комісію, тому позиції обласної ради при ухваленні рішення є мало визначальними.

Відтак у Перспективному плані формування територій Волинської області Луцьк зобов’яжуть створити ОТГ спільно з Прилуцькою сільською радою.

До речі, з травня цього року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який дозволяє містам обласного значення сформувати об’єднану територіальну громаду простішим шляхом, оскільки такі міста, згідно із законом, визнаються спроможною ОТГ. Це відкриває їм можливість формувати громаду із суміжними селами відповідно до Перспективного плану за процедурою приєднання.

Іншими словами, закон дозволяє громадам за спрощеною процедурою приєднуватися до міст обласного значення, а містам обласного значення згуртувати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур. Тобто позачергових виборів депутатів і голови ОТГ (у нашому випадку – мера Луцька) у міжвиборчий період проводити не потрібно.

Цікаво, що села Прилуцька сільської ради – це вже всі населені пункти, на приєднання яких може розраховувати Луцьк. Інші приміські села «розібрали» собі інші ОТГ. Так, згідно з внесеними змінами до Перспективного плану, біля Луцька утворять Липинську сільську ОТГ (до неї увійдуть села Липинської сільради Луцького району, Борохівська, Дернівська і Звірівська сільради Ківерцівського району), Підгайцівську сільську ОТГ (із сіл Підгайцівської, Лищенської, Піддубцівської і Романівської сільрад), Гіркополонківську сільську ОТГ (із сіл Гіркополонківської, Ратнівської, Лаврівської, Коршівської, Баківцівської, Радомишльської, Чаруківської сільрад).

Ще раніше були створені Княгининівська, Жидичинська і Заборольська ОТГ, у яких 29 жовтня 2017 року відбулися вибори голів і депутатів, і скоро буде рік, як вони працюють.

Святослав ЛЕСЮК

Довідково. До складу Прилуцької сільської ради входять села Прилуцьке, Дачне, Сапогове, Жабка. Станом на 14 лютого 2017 року населення Прилуцької сільської ради становило 3 730 осіб, загальна площа території – 31,877 квадратного кілометра.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
вперше бачу що депутатів у обласній раді - 80
Відповісти
А 3000 жителів Прилуцької СР взагалі нічого не знали - на зборах щодо приєднання до Луцька проголосувало лише 53людини ЗА. Моніторингу не було - опитування не проводилось - кріпаки не в курсі .
Не знаю, що більше обідно - те, що лохів надули, чи те, що депутати дешево продалися.(дешево!)
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні