«Найбільше за мене переживали мої батьки», – найкращий вчитель німецької мови в Україні викладає у Луцьку

1
-1
«Найбільше за мене переживали мої батьки», – найкращий вчитель німецької мови в Україні викладає у Луцьку
Право називати його найкращим в Україні вчитель Луцької гімназії №18 Михайло Яковчук виборов у квітні цього року, коли здобув перемогу у Всеукраїнському конкурсі «Учитель року – 2018». Проте сам він зізнається, що розглядав цей конкурс і участь у ньому не крізь призму своєрідного змагання. Для нього головне – прищепити дітям мотивацію до вивчення німецької, яку йому заклали в дитинстві і яку зберіг до сьогодні.

«ПОДІБНІ КОНКУРСИ СПРИЯЮТЬ ПОШУКУ ВЧИТЕЛІВ НОВОЇ ФОРМАЦІЇ»
Михайло Яковчук навчає дітей німецької мови майже 20 років. У Луцькій гімназії №18 він працює з 2000-го, викладає німецьку як другу іноземну.

«Мотивовані учні – найкращий подарунок для кожного вчителя, – вважає Михайло Яковчук. – Мені подобається відкривати щось нове, корисне для інших, а саме для моїх учнів, і я пишаюся їхніми досягненнями. Тому що кожна дитина – це маленький всесвіт, дібравши ключик до якого, ти виховуєш справжню людину. Причому не просто навчаєш її, а допомагаєш розвиватися культурно, духовно та мовно».

Про участь у конкурсі «Учитель року» викладач німецької скромно зазначає: «Запропонувала мені взяти участь у міському етапі конкурсу дирекція моєї гімназії. Обрали саме мене, мабуть, через те, що вже маю немалий педагогічний досвід і певні здобутки».

Михайло Яковчук до того неодноразово брав участь у різноманітних пілотних проектах, навчальних конференціях та семінарських заняттях, досягнув хороших результатів і здобув визнання. В його особистому архіві – чимало грамот і дипломів, сертифікатів та відзнак.

Він багато разів вигравав стипендії для творчих педагогів, брав участь у проектах та міжнародних семінарах з підвищення кваліфікації у Німеччині й Австрії. Крім того, здійснював експертизу підручників з німецької мови, як тренер проводить майстер-класи з питань методики викладання німецької мови, зокрема, й на всеукраїнському рівні.

«Я вважаю, що подібні конкурси сприяють пошуку вчителів нової формації – вчителів-модераторів, фасилітаторів, виявити їхній творчий потенціал, майстерність. Тим паче, що 2018-й оголошено Роком німецької мови в Україні», – каже Михайло Яковчук.

Для нього конкурс «Учитель року» – це передусім обмін ідеями та думками, знайомство з творчими людьми.

«Я переконаний: це освітянське змагання дає кожному конкурсанту багато корисних ідей, розширює світогляд і спонукає до розвитку. Це шанс навчитися новому, зустрітися з тими, кого справді вважають фахівцями цього напряму. Взаємодія з колегами та обмін досвідом допомагає генерувати нові ідеї та надихає до професійного розвитку. Звичайно, той досвід, який я перейняв від моїх колег, я також буду застосовувати на моїх уроках», – розповідає вчитель німецької.

«КОНКУРЕНЦІЯ БУЛА НЕЙМОВІРНО ВИСОКОЮ»
Про свою перемогу на всеукраїнському етапі, який відбувався у квітні цього року в Луцьку, Михайло Яковчук говорить більш ніж скромно: «Мій найголовніший здобуток у конкурсі – це не сама перемога, а отриманий стимул ще більше вдосконалюватися як вчитель. Ось нещодавно я брав участь разом з викладачами німецької мови та представниками Міністерства освіти і науки України в освітній подорожі до Німеччини з питань обміну досвідом в освітній галузі. І ця поїздка була дуже корисною для мене».

Аби перемогти в конкурсі «Учитель року – 2018», треба було пройти 3 етапи: міський, обласний і всеукраїнський. Михайло Яковчук з честю їх здолав. «Кожен етап був складним. Відчувались психологічна напруга і відповідальність, але я намагався сконцентруватися на кожному етапі, розподілити свої сили рівномірно і виступити стабільно», – зізнається конкурсант із Луцька.

У заключному етапі змагались 25 найкращих вчителів німецької мови з різних регіонів України. Вчитель Луцької гімназії №18 розповідає: «Першим випробуванням було тестування з фахової майстерності, де журі оцінювало знання конкурсантів з фаху, методики викладання, педагогіки і психології. Потім була практична робота, тобто дискусійний німецькомовний клуб зі студентами на обрану під час жеребкування тему. Третім випробуванням став методичний практикум: складання плану-конспекту уроку за обраною навчальною темою. За результатами відбіркового туру визначилась дванадцятка найкращих вчителів, які мали показати, як треба проектувати пошуково-дослідницьку діяльністьучнів, і провести урок, застосовуючи всі свої знання та вміння з предмету й методики його викладання».

«Конкуренція була неймовірно високою, – згадує Михайло Яковчук. – І взагалі, конкурс – це складне випробування, але треба вірити в свої сили».

Готуючись до творчого змагання, він зробив величезний прорив у своїй теоретичній підготовці, опрацював велику методичної літератури. І результат не забарився.

«Результат конкурсу став для мене радісною несподіванкою, – зізнається учитель з Луцька. – Хоча я не ставив собі за мету обов’язково перемогти в конкурсі, проте прагнув показати все, на що здатен. Адже я відстоював честь рідної гімназії, Луцька і Волині! Вважаю, що кожен із нас, учасників заключного туру, є переможцем. Усі продемонстрували високу професійну майстерність, творчий підхід до проведення дискусій, проектів та уроків. Навіть участь у таких конкурсах вже є великою перемогою педагога і підтвердженням того, що цей вчитель підвищує свій професіоналізм і вкладає всю свою душу в професію».

«У ВИМОГЛИВОСТІ ДО ЛЮДИНИ ПОЛЯГАЄ ПОВАГА ДО НЕЇ»
Колеги з 18-ї гімназії Луцька, всі як один, підтримували Михайла Яковчука. «Також уболівали й надихали на перемогу мої учні, – каже педагог. – Багато хто з них був на церемонії закриття та щиро радів моїй перемозі. Але найбільше за мене переживали мої батьки, які вірили в мене та підтримували. Я усіх їх люблю, ціную і поважаю».

Запорукою успіху Михайло Яковчук вважає наполегливу працю і прагнення до творчості. «До складових своєї перемоги відношу також відповідальність і самоосвіту, скромність та почуття гумору, а ще любов до життя, професії та дітей. Хотів би наголосити на єдності вимогливості й поваги, бо саме у вимогливості до людини й полягає повага до неї».

На запитання, чи використовує вчитель під час викладання для кращого засвоєння учнями навчального матеріалу авторські розробки, Михайло Яковчук відповідає: «Я використовую технологію розвитку критичного мислення, коли учні не скаржаться на проблему, а намагаються її вирішити. Також застосовую інтерактивні технології, які сприяють ефективному засвоєнню навчального матеріалу. Активно використовую метод проектів, який характеризується високою комунікативною спрямованістю. Я пропоную учням висловити власні думки, почуття, активно включитися в реальну діяльність, брати відповідальність за успішність у навчанні. А мультимедійні технології дають мені можливість комбінувати в одному занятті неймовірну кількість цікавих завдань».

Михайло Яковчук – вчитель нової формації. Він покладає великі надії на реформу освіти в Україні. Про неї він говорить так: «Відбувається модернізація школи, оновлюється освітній простір, змінюється роль вчителя (у нього з’являється педагогічна свобода і право на розробку авторських програм) та якість освіти, адже йдеться не просто про те, щоби дати низку нових навичок, але й сформувати нові звички і змінити світогляд. Таким чином, школа буде місцем, де діти отримують не лише знання, а й уміння їх застосовувати для оцінювання навколишнього світу і дійсності».

Саме тому Михайло Яковчук з вірою, надією і оптимізмом дивиться у майбутнє української школи.

Анастасія КОВАЛЬЧУК
Фото з особистого архіву Михайла Яковчука


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Луцький міськвно не звертає, що хтозна-де видрукувані підручники англ. мови "Ексес", де не згадується Україна, не прищеплюють патріотизму, натомість діти, котрі забули прості слова, стикаються з дикими американськими зворотами, словники поточними словами не поповнюються. Здається, вчительці на усе це плювати з високої дзвіниці...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні