Новий правопис має бути побожнішим, – волинський письменник

4
5
Новий правопис має бути побожнішим,  – волинський письменник
Волинський письменник Віктор Гребенюк вважає, що проект нової редакції Українського правопису хоч і містить окремі зміни на краще, проте ще потребує значного доопрацювання.

Віктор Гребенюк узяв участь у громадському обговоренні проекту нового українського правопису, повідомили у Волинській єпархії УПЦ КП.

До пропонованого документа він зробив багато зауважень і пропозицій. Зокрема, йдеться про низку пунктів, що стосуються релігійного, церковного життя.

Так, письменник звертає увагу на необхідність усталити написання назв свят П’ятдесятниця чи П’ятидесятниця, ввести однакове написання однотипних назв свят (Багатвечір, Святвечір), уживаних у сакральній літературі прислівників навіки-віків, навіки-вічні, повік-віки, де в нинішній орфографії – різнобій; у правилі написання складних прикметників зробити виняток: богомспасаємий; вилучити з розділу «Власні імена людей, міфологічних осіб, клички тварин» приклад Ісус Христос (Він – Бог і людина); додати в цей розділ приклади написання літературних псевдонімів, що означають духовні звання: Клірик Острозький, Чорноризець Храбр.

Гребенюк також пропонує доповнити цей розділ: «З великої пишемо назви основних релігійних служб: Літургія, Рання, Вечірня, але: панахида, молебень. Слід відрізняти на письмі найменування конфесій (Православ’я, Католицтво) від їхніх учéнь (православ’я, католицтво)».

У розділ «Назви документів, пам’яток історії…» варто додати різні форми написання: Реймське Євангеліє, «Літопис руський», у розділ «Графічні скорочення»: с. – сестра, бр. – брат, у розділ «Ступенювання прикметників» – два винятки: святійший і преосвященнійший.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Найбільш шокуючі зміни нового правопису

Віктор Гребенюк виявив, що автори нового правопису в багатьох місцях суперечать самі собі. Наприклад, на с. 23 є правило, за яким слово "священник" тепер писатимем із двома н (так і було на початку ХХ ст.), а вже на с. 87 його наводять знову з одним.

До розділу «Правопис складних і складених географічних назв» він подає таке зауваження: «Якщо пишемо через дефіс Дмитро-Варварівка (від імен Дмитро і Варвара), Андрієво-Іванівка (від Андрій та Іван), то чому разом – Петропавлівка (від Петро і Павло), Космодем’янівка (від Косма і Дем’ян)?»

Але, на його думку, є й більші недоліки у правописі.

"Національна правописна комісія має намір установити таку нову норму: в кличному відмінку писати Христосе, а варіант Христе залишити як… рідковживаний. Шановні мовознавці хочуть узаконити подвійну норму написання слів Господь, Бог: мовляв, якщо це усталені вигукові звороти Дай, Боже чи Господи, помилуй, «де звертання вже мало відчувається», то треба писати з малої і без коми: дай боже, господи помилуй. З такими новаціями годі змиритися!" - йдеться у повідомленні.

Як відомо, Віктор Гребенюк є літературним редактором інформаційно-видавничого центру нашої єпархії, членом Спілки християнських письменників.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Взагалі-то пора Україні вже відходити від релігії ( і,зокрема-християнства) а не забивати людям баки ідіотськими «правописами». Письменник...
Відповісти
Попи і влада,- пора очнутись людям і потихеньку почати ліквідовувати інститути БЄСпрЄдЄла і насилля над людьми!
Відповісти
От подивишся на таке, і комунізм милим стає. Давайте залишимо релігію в церквах та душах людей, а не на сторінках правопису та державних приписів.
Відповісти
Ото пана Гребенюка спитати забули. Так і до старослов'янської повернутись можна. Чому б ні?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні