--> Найбільше гуманітарки через кордон перевозить благодійний фонд без директора і офісу | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Найбільше гуманітарки через кордон перевозить благодійний фонд без директора і офісу

0
-20
Найбільше гуманітарки через кордон перевозить благодійний фонд без директора і офісу
Впродовж цього літа серед усіх волинських організацій найбільшу кількість гуманітарної допомоги – 340 тонн або 18 фур одягу і взуття – через європейський кордон перевіз благодійний фонд «Серце Волині».

Організація зареєстрована нещодавно: у березні 2017 року у Луцькому районі – в селищі міського типу Торчин.

Проте жителі цього селища нічого не чули про потужного благодійника, а речі, бувші у вжитку, купують на місцевому ринку, який збирається тут двічі на тиждень – по середах та п’ятницях.

Не знають про фонд і його засновника навіть в будинку, де він зареєстрований. Господарі оселі розповіли: директора фонду Миколу Шифнера багато років тому прописали, бо пошкодували, але пізніше через суд домоглися відміни реєстрації. Про те, що чоловік встиг зареєструвати за цією адресою фонд «Серце Волині» нічого не чули.

Більше того: про організацію мало знають і ті, для кого за документами «Серце Волині» завозить в Україну гуманітарну допомогу.
Для того, щоб вантаж, який перевозять через кордон, отримав статус гуманітарної допомоги, а отже – не потребував сплати мита, необхідний дозвіл Міністерства соціальної політики. Для оформлення такого дозволу в Міністерстві вимагають серед ряду інших документів чіткий перелік набувачів допомоги: кому саме і в якій кількості гуманітарка дістанеться.

У списку таких набувачів, для яких «Серце Волині» ціле літо возило секонд-хенд – кілька сільрад Волинської, Львівської і Рівненської областей, а також – організації, що працюють з соціально незахищеними.

«Ми подавали запит на фонди «Майбутнє разом» і «Серце Волині». Але на сьогоднішній день нічого не отримали», – розповіла працівниця Нововолинського територіального центру соціального обслуговування Олена Козак.

Про те, що «Серце Волині» тісно пов’язане з іншим фондом – «Майбутнє разом» розповіли і у Рожищенському терцентрі.

«Вони («Серце Волині», – ред.) дзвонили до нас і просили написати їм відношення, що ми потребуємо благодійної допомоги. Ми їм це відношення направляли 3 липня, але чогось на електронку благодійного фонду «Майбутнє разом». Але гуманітарки ми від них до сих пір не отримували», – розповіла заступниця директора Рожищенського терцентру Наталія Шварцкоп.

Тим часом, за документами для Нововолинського терцентру «Серце Волині» завезло три вантажі вагою майже 12 тонн і для Рожищенського терцентру – один вантаж близько 4 тонн.

Більше про те, як працює схема із ввезення в Україну секонд-хенду – дивіться у повній версії журналістського розслідування «Спецтема: Гуманітарка з секретом».

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-20

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні