Це не був геноцид, – Чеська асоціація україністів про фільм «Волинь»

1
0
Це не був геноцид, – Чеська асоціація україністів про фільм «Волинь»
Чеські вчені-україністи висловили свою незгоду з окремими думками, висловленими чеським громадським телебаченням в анотації до польського фільму «Волинь», що був показаний на цьому каналі.

Про це йдеться у відкритому листі, який оприлюднила Чеська асоціація україністів, пише Радіо Свобода.

Зокрема, в листі зазначено, що окремі думки, висловлені чеським телебаченням в анотації до стрічки «Волинь», не відповідають дійсності.

«Кохання, геноцид та ідеологія. Польська історична драма з часів Другої світової війни», – цими словами розпочинається анотація до польської стрічки «Волинь».

Як наголошують чеські україністи у листі, «так звана антипольська акція частини УПА, безперечно, була етнічною чисткою, і як всі етнічні чистки включала безліч жорстокості і людських страждань. Однак це не був геноцид, як нам намагаються нав’язати польські політики, а за ними це повторяє анотація ЧТ» (чеського телебачення, – ред.).

У листі також наголошується на тому, що саме «в чесько-українському волинському селі Будераж відбулась так звана Перша конференція поневолених народів Східної Європи та Азії, на якій поряд з українцями були представники інших дванадцяти народів, які в той час співпрацювали в тій частині Західної України над антигітлерівською і водночас антисталінською платформою».

Також чеський вчений-україніст, працівник чеського Інституту з вивчення тоталітарних режимів Давід Свобода у розмові з Радіо Свобода зазначив, що «чеське телебачення по суті своєї місії мало б мати своїм завданням зрівноважувати і коригувати цю місію, але, як не дивно, що стосується фільму «Волинь» цієї місії не дотрималося, про цю місію забуло. Ця місія була порушена тим, що в анотації до цього дуже суперечливого і не дуже вдалого фільму бракував цей роз’яснювальний супровід. Телебачення долучилося до одного націоналістичного наративу, до польського».

В листі чеські україністи сподіваються, що їхня позиція «зуміє змусити авторів перекручених тверджень до усвідомлення».

Як відомо, фільм «Волинь» вийшов у польський кінопрокат 7 жовтня 2016 року.

Сюжет фільму «Волинь» критично сприйняла українська спільнота в Польщі, яка вважає, що кінострічка негативно вплине на відносини двох сусідніх держав.

Сейм Польщі 22 липня ухвалив постанову, якою визнав Волинську трагедію геноцидом громадян Польщі, організованим українськими націоналістами. За документом, День пам’яті жертв цієї трагедії у Польщі щороку відзначатиметься 11 липня, оскільки, за даними польських істориків, 11 липня 1943 року було кульмінаційним моментом антипольських акцій на Волині.

Сейм (нижня і провідна палата парламенту) Польщі у 2013 році з нагоди 70-ї річниці Волинської трагедії відмовився визнати ті події геноцидом польського народу, однак підтримав тоді формулювання «етнічна чистка з ознаками геноциду».
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Костели залишились, церкви - знищені, чому вм не пишете про це ?..
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні