--> «Імідж України треба формувати, представляючи якісний культурний продукт», - лідер гурту «Мотанка» | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Імідж України треба формувати, представляючи якісний культурний продукт», - лідер гурту «Мотанка»

0
8
«Імідж України треба формувати, представляючи якісний культурний продукт», - лідер гурту «Мотанка»
Нещодавно луцький рок-гурт «Мотанка» здобув друге місце на найбільшому і найпрестижнішому в світі метал-фестивалі Wacken Open Air, що проходив у Німеччині.

Це подія не лише для музикантів, але й честь для нашого міста.

Про те, яка праця стоїть за перемогою, чиїй підримці завдячує гурт і про музичну магію "Мотанки" розповів барабанщик гурту Дмитро Дяченко.


«Ми ще зі школи разом грали»

- Наш гурт складається з чотирьох осіб. Я, Віктор та Анатолій грали разом ще зі школи, з класу десятого. Потім до нас приєднався Сергій. Тоді ми перегравали пісні зарубіжних виконавців, в основному – американських. Хотіли робити «західну» музику, переїхати до США і там розвиватися.

У цей час у нашого гурту були різні назви і вони часто змінювалися. Так ми працювали років десять. Потім відбулися деякі зміни в колективі – я певний час грав в іншому гурті. А згодом знову повернувся до хлопців.

Чому саме «Мотанка»?

- Офіційно гурт Мотанка заснований у 2015-му році. Перед поверненням в гурт зі мною трапилася цікава історія. Я працював на Світязі і до роботи добирався велосипедом, по трасі. Одного разу бачу: на узбіччі стоїть бабуся, і в неї на столику розкладені різні ляльки. Мене це зацікавило і я запитав у неї – що це і для чого? Вона розповіла, що це – ляльки-мотанки, які виготовляються протягом трьох днів без використання голки і постійно молячись.

- Дуже сильний оберіг, - каже бабуся. – Вибирай.

Я й купив – яка на мене дивилася.

Після того я відчув силу. Це було щось неймовірне, лялька працювала. І коли я знову почав грати з хлопцями, то вішав мотанку у себе на барабанній стійці. З часом ми всі помітили, що це дає підтримку і почали брати з собою на сцену багато таких оберегів.

Цей випадок збігся з трансформацією нашого гурту. Ми хотіли змін: робити нову музику, по-новому назватися. Перебрали масу варіантів, а потім подумали – навіщо ходити далеко, якщо у нас вся сцена завішана мотанками) Так з’явилася назва гурту.

Ми грали на концертах, брали участь в різних конкурсах, займали призові місця. Старалися отримувати від своєї творчості не лише задоволення, а й якийсь фінансовий прибуток. Продавали в Європі свої компакт-диски. Бо в нас люди просто завантажують музику з Інтернету безкоштовно, там такого нема. За зароблені гроші ми зробили запис на хорошій студії в Берліні. Чому саме там? Бо Рамштайн звідти) І взагалі, це місто мистецтв та можливостей.

Про перемогу і підтримку

Друге місце на Вакені! Що сказати… ще недавно ми могли про таке тільки мріяти. Навіть пам’ятаю, як років два тому я говорив: «Зіграти на Вакені і померти», хлопці казали: «Який там Вакен…» І ось, мрія здійснилась. Хоча, повного усвідомлення того, що сталося в нас нема й досі. Для нашого гурту це дуже знакова подія і ми думаємо, що це значно вплине на подальший розвиток Мотанки.
Перед тим, як туди потрапити, ми пройшли відбір у своїй країні. У Німеччині ми ж представляли свою державу серед 28-ми гуртів з різних країн світу.

Ми б туди не потрапили, якби не підтримка. Держава нас не підтримує, хоч ми і стараємось не так для себе, як для іміджу країни. Ми хочемо щоб про українську культуру дізнавалися в світі і нам є про що розповісти.

Приємно, що знаходяться люди, які це розуміють. Половину витрат на нашу поїздку відшкодувало підприємство “Кромберг енд Шуберт”. Це дуже приємно, що є люди, які розуміють, що імідж України в світі створюють позитивні речі: якісне виробництво, якісний культурний продукт. Ми намагаємося не підвести і тримати рівень.

Нас дуже тепло зустріла публіка, була величезна підтримка від шанувальників з України. Оголошують гурт Мотанка, відсувається завіса, і ми бачимо море людей з українськими прапорами. Це було неймовірно!

Судді ж сказали, що наша музика дуже вирізняється з-поміж інших гуртів. Вони навіть не знали до якого стилю віднести таку творчість. Інші гурти грали дуже добре технічно, але в рамках. У нас же був не зовсім формат, проте, журі оцінило)

Наше завдання – не просто "грати музику", а пробудити людей. Ми хочемо, щоб вони зрозуміли мудрість предків, відчули зв'язок із ними. Бо якщо ми їх пам’ятаємо, то вони живі, а коли забуваємо – помирають. Саме про це наша музика, про вікову мудрість предків та гармонію з природою і навколишнім світом. Тут діють одвічні закони і навіть наш випадок показав, що в житті головне – мати мрію і впевнено йти до неї. Тоді зовсім не важливо, хто ти і звідки.

Довідково:

Wacken – назва німецького села, у якому 29 років тому було вперше проведено метал-фестиваль. Нині Wacken Open Air є найбільшим та найпрестижнішим метал-фестивалем у світі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні