Луцький квас: що ми п'ємо. ВІДЕО

3
0
Луцький квас: що ми п'ємо. ВІДЕО
Аби охолодитись у літню спеку лучани вишиковуються в черги за квасом.

Цей напій продають не лише в супермаркетах, а й у вуличних ятках, які є у кожному мікрорайоні, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

Щоправда, великих жовтих бочок з надписом КВАС на вулицях Луцька вже не зустрінеш.

Тепер його продають із от таких металевих кегів.

Мовляв така тара зручніша та і величезні бочки складніше мити і всередині інколи навіть заводились хробаки. Натомість 50-літрові кеги, як переконують виробники - миють після кожного використання.
У них напій зберігають до трьох діб, але без холодильників.

Та не все те, що називають квасом - справді натуральний продукт. Окрім власне квасу - тобто продукту, який виготовляють шляхом бродіння, у Луцьку можна придбати також так званий квасний продукт. У його складі - ароматизатори та барвники замість квасного сусла.
А саме сусло - це уже складова натурального квасу. Це густа темна рідина з запахом житнього хліба. Її виготовляють з житнього та ячмінного солоду.

"Якщо, наприклад, пройшло три доби, ми його повертаємо назад на базу і там його забирають. Вони нам привозять два рази на день, три рази буває. Я, наприклад, собі розраховую, скільки його заказати. Якщо залишається, то може там літра-дві на другий день", - розповідає продавчиня квасу.

Три доби зберігають саме натуральний квас, а от квасний продукт - до місяця. Останній дешевший. Відрізнити їх можна за етикетками, які є у продавців. Натомість у натуральному квасі, окрім сусла і води є дріжджі, лимонна кислота, цукор і підсолоджувач на основі фруктози. Усе це змішують і на добу залишають бродити. Потім охолоджують і розливають у кеги.

"Квас фактично бродить, доброжує, поступає на бродіння, на розлив негазований абсолютно. Але на торгових точках його вуглекислотою видавлюють з кегів, тому що не повітрям, а в балонах оці чорні, що ви там бачили, він видавлюється вуглекислотою з кегів і можливо він частково підгазовується", - зазначає технолог підприємства з виробництва квасу Любов Кучер.

У Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів кажуть, що покупці мають право попросити в продавця квасу свідоцтво про реєстрацію підприємця та накладні на товар. За ними можна перевірити термін придатності напою.

"Вони в нас, суб'єкти господарювання, які зареєстровані, є в плані перевірок, річному плані перевірок, де наші державні інспектори проводять обстеження. Повинне бути відповідне устаткування так, ну і належні гігієнічні вимоги, тобто повинно бути чисто", - каже Начальник відділу державного контролю обласного управління Держпродспоживслужби Ярослав Зарубайко.

На Волині є декілька виробників квасу. Лише у Луцьку працює більше 20 точок з продажу цього напою. Сезон їхньої роботи - з квітня по жовтень.
Теги: квас, луцьк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кілька разів купував так званий квас з тих кеглів. Квас мав запах і присмак пива, якого я не переношу, висновок один, ніхто ті кеглі не миє. А наповнюють їх то пивом то квасом, і виходить якась суміш срані.
Відповісти
Ніхто ті кеглі не миє і продають з них срань.
Відповісти
квас вони контролюють. а коли ви будете контролювати мясні , молочні вироби, випічку, де 80% продукції - фальсифікат з вмістом заборонених речовин ?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні