Колодяжне: «Смітюхові корови живуть краще, ніж люди». ЗАНЕСЛО В СЕЛО

2
4
Колодяжне: «Смітюхові корови живуть краще, ніж люди». ЗАНЕСЛО В СЕЛО
Ще недавно на центральній вулиці тут грузли навіть у чоботях, і «якби не Клімчук»… Смітюхові корови живуть краще за людей… Микола Косач пив, продавав останнє добро… У селі досі недолюблюють косачівську невістку... З сірого будиночка колись поставили хату… Он ту, що досі сусідня з музеєм… І – хіба то порядок, як Порошенко їде, а секретарка дорогу мете?..

Леся Дмитрук ліпила пироги з сиром, разом з тим смачно і щиро розповідала про колодяжненські будні. Слова можна було ліпити у цілу драму.

Колись багато років тому мама її діда, та сама легендарна подружка Лесі Українки Варка, зі своїх буднів майже так само ліпила… пісні. Подружка писала їх у зошит і робила знаменитими на весь світ.

Що там, за лаштунками села Колодяжне? І про що вам ніколи не розкажуть на екскурсіях?..




КОРОВИ, МАЛЬВИ І… «ВЕРСАЧЕ»?


Асфальт аж шкварчить. Господині саме виганяють корів на пашу. Поміж коровами – діти верхи на роверах, жінки із червоними сумками «версаче» на «дамках»…

Серпень. Село. За кожним парканом – яблука та грушки гнуть гілля додолу. Через хату в вікна просяться мальви. І в селі якась дивна мода на… кизил.

Як виявиться згодом, більше сотні років тому його посадили у своєму колодяжненському маєтку Косачі. Навряд чи вже є той, хто першим «зичнув» у них дивну й чужу для болотистого Полісся ягоду «і собі посадити», але кизил і досі багряніє то тут то там за парканами.



«А ви дозволу питали?!» – сміється колодяжненська хазяйка, помітивши, як фотографують її рябу корову.

Кілька кругів натхненних мандрів уздовж цього асфальту – і ти збила коліна, познайомилася навіть з місцевими ромами, поїла пирогів, знайшла хату з апостолами і вже знаєш про Колодяжне більше, ніж просто те, що тут жила Леся Українка.

Навіть сьогодні Колодяжне – невелике село. А колись то й поготів. Тільки й щастя, що Ковель – за три кілометри.

«Ото ше «Шелтер» є. Бачили? Там всії багатії якщо що, то празнують»…

«Шелтер» – ресторан над трасою. Мотель і ще там щось. Якщо послухати декого з місцевих, друге за знаменитістю місце в Колодяжному після музею Косачів.



Хати колодяжненців у селі видно одразу, запевняють місцеві. Вони майже всі – уздовж центральної вулиці. Бо всі помітно простіші за ті, що за їхніми «спинами».

Що там, за «спинами»?..

«Тамо митники, тамо прокурори…» – навіть діти залюбки ведуть екскурсії колодяжненськими мікрорайонами.

Ковельські «всеімущі» облюбували село, як колись Косачі. Трохи не так, правда.

«Тако: де паркан низенький і через нього все видно – то свої. Де паркан під стріху – то вже ні», – інструктують дорогою колодяжненці.

«ЇЖТЕ САЛО. ОТОЙ-ВО КОМАРОВ ЇСТЬ І ВСЕ ХВАЛИТЬ»

«Скоро теє Колодяжне вже піде в Ковель. Недовго осталося. От побачите», – міркує Леся Дмитрук над своїми пирогами.

У її літній кухні пахне яблуками і сиром. Попід вікном під фіранкою ховається сонце, впирається просто в миску з тістом… Гуде радіо. У кутку – відро з водою та кружкою на підносі. На печі - змащена "бляшка" чекає свого часу.

Леся Іванівна дивується: «І хто вас сюди скерував?».

Леся Дмитрук: ''Ой, щось ви рано, бо ще пироги не готові!''
Леся Дмитрук: ''Ой, щось ви рано, бо ще пироги не готові!''


Між тим розказує, як недавно пекла паску для волинського телебачення, бо «передачу про Лесю» знімали, як прийшла сюди у 66-му із Романова, що під Луцьком, і яким те Колодяжне застала.

«Хати є кому позабирати, тільки прибирати в селі нема кому. Візьміть-но який тамо мікрорайон таможеніків?! Бачили? В колгоспному саду. А тут... (Показує за вікно на центральну вулицю, - авт.) Он чоловік умер, а хата заростає. Начальство яке вибереться, нема кому бордюри замести. Ото недавно: Порошенко їде, секретарка дорогу мете. Хіба то порядок?».

Зітхає, пригощає сирниками і питає, чи не дати сала. Бо «отой-во Комаров завжди сало їсть і каже, шо добре».

Вона 33(!) роки відпрацювала сторожем у садибі Косачів. Немало-небагато – справжня хранителька їхніх таємниць. Себе називає внучкою «баби Варварки». Правда, знаменита подружка Лесі Українки, місцева дівчинка Варка Дмитрук, яка наспівувала їй пісень і ім’я якої увійшло до всіх книг про Косачів, була мамою «нашого діда Єфрема».

«Чоловікового батька, – уточнює жінка і стихає. – Борисом звали. Вісім років буде, як нема вже».



Страшне було село, згадує вона далекі 60-ті.

«Таке, що без резинових чобіт не можна було вийти. Ото з путі (Колодяжне ділить навпіл не тільки дорога на Ковель, а й залізниця, - авт.) спуститися і ген до музею в чоботях отако-во болота (показує на півноги, - авт.). Асфальт то Клімчук зробив. Асфальт – раз. Газ – два… Баба Варка, кажете? Вона мала золоті руки. Як і дід Єфрем. А ще – була дуже добра. Увесь рід їхній такий. То вона навчила Лесю шити. І наш дід умів усе: двері зробити, вікна зробити…» – толкує Леся Дмитрук.

Її пироги потроху лягають на щедро змащену смальцем "бляшку". Холоне чай у квітчастій кружці. У дворі дзвенять голосами внуки. І здається, що от-от зайде в хату та сама баба Варка (яка ще в 64-му Богу душу віддала). Скрутить радіо, витре в передник руки, сяде під грубкою і затягне: «Була Польша, була Польша, та й стала Росія…».

ВІД «НАВИПІСИВАЛІ ЖУРНАЛОВ» – ДО «НУ, НЕ ЗАП’ЄШ?»

«Яке то щастя тримати в руках той зошит», – якось так по-колодяжненськи ясно всміхатиметься одна з працівниць музею Косачів Люба Мержвинська, розповідаючи, що таки на свої очі бачила той самий записник, в який Леся Варчині співи нотувала…

…Вони теж сюди приїхали, коли тут «по коліна грузли в болоті». Ні доріг. Ні світла. Жменя хатів десь на дорозі до Ковеля. 1882-й. Куди в таку глушину з університетами та дворянськими звичками?

Мама Олени Пчілки, Єлизавета Драгоманова, в розпачі писала їй листа з Полтавщини: нащо їм, Косачам, селитися в Колодяжному, хай би хоч в якому повітовому містечку?.. Троє ж дітей.

Більше сотні літ тому в селі оселилися Косачі й стали переконувати світ у його неповторності...
Більше сотні літ тому в селі оселилися Косачі й стали переконувати світ у його неповторності...


«Навипісивалі журналов, газєт, набралі кніг і будєм зімовать без страха дєрєвєнской скукі...» – спокійно виводила їй донька у відповідь.

Нині в Косачівському маєтку – спокій. Пахне яблуками, доцвітають троянди.

У білому будиночку треба ремонт. Хто тільки про це вже не знає.

«Та людина за 60 літ зношується. А тут 128… Але було б добре, аби ми мали змогу казати, що це «саме той», а не копія, раз він уже стільки потримався на світі… Ну, хіба ж можна так: «занедбаний»? – тихо так провадить Люба Олексіївна про те, як на столичному каналі недавно розказували про музей. – Занедбаний – це коли ніхто тут не працює. А нас до 20 людей. А у нас, я сказала б, він аж надто доглянутий…».

І таки ж права! Ця жінка, як і багато хто тут, півжиття проходила косачівським подвір’ям. Треба тільки чути, як вона трепетно: про рожеві меандри у Лесиній спальні, про самовар Косачів, про те саме дзеркало, рояль, на якому «точно грала Леся і, можливо, грав Шопен».

Тут і нині можна посидіти за косачівським столом...
Тут і нині можна посидіти за косачівським столом...
... А декому - і пограти на французькому роялі, якого торкалися руки легендарних постатей
... А декому - і пограти на французькому роялі, якого торкалися руки легендарних постатей


Про те, як старався напередодні Першої світової наймолодший із Косачів те все зберегти, а не зміг. Розводив племінних свиней і коней. А коли війна підійшла впритул до села, коней у Миколи конфіскували для потреб фронту.

Ще й із дружиною Наталею, яку привіз собі з Києва, не ладилося…

«Ну, й не зап’єш?» – питає Люба.

«80 ДЕСЯТИН БУЛО, А ВІН ЇХ МАХ-МАХ… ПОРОЗПРОДУВАВ. НЕТОЛКОВИЙ»


«Ви були на ставкові Лесиному? От теї канави на праву сторону до Будищ, то все косачівське. 80 десятин там. А він їх мах-мах… порозпродував. Ех... Отакий був, якийсь нетолковий. Чи, може, що там у них вийшло…» – ділиться і своїми думками про Косача Леся Дмитрук.

Дід Єфрем Дмитрук, згадує вона, залюбки спілкувався із сином Миколи та Наталії Косачів Юрієм, коли той приїздив у село «аж з Америки». Бо бачив його ще хлопчаком. Юрою його звав.

«Згадував, як вони якось їм того великого будинка робили нового. Працювало людей зо п’ять. Миколина жінка як наварить великий чугун картошки. І опеньків, в бочці соляних дістане. Стіл довгий такий, як звідси туда-во. Викладуть ту картошку… Каже: не шкодували їм. Тих же опеньків тут було колись! А шо печориць! Вийдеш за канаву і бери», – переповідає дідові спогади Леся Іванівна.



Доживав Косач у сірому будинку, якого із землею перед тим продав Архипові Федчуку.

«Ви чого думаєте Клімчук асфальт робив? Він тут ріс. Приїжджав сюди до діда Архипа. Його дід того Миколу й хоронив», – каже внучка Варки Дмитрук.

Ця історія з життєпису нині покійного волинського губернатора Бориса Клімчука колись «гриміла» на шпальтах усіх ЗМІ. Так чи інакше, а згадують Бориса Петровича тепер у Колодяжному тепло.

Поруч із музеєм, одразу за парканом садиби, ще стоїть хата, яку Архип Федчук поставив за ніч із того самого Косачевого сірого будиночка.

Коли з 49-го у селі стали робити музей, йому одного дня раптом сказали вибратися з цього місця. Він за одну ніч розібрав хату і з доброго дерева, що лишилося, поруч поставив невеличку. Ніби й нову. Але її крокви ще точно пам’ятають і Олену Пчілку, і поважного Петра Антоновича, і їхніх шістьох дітей і багатьох-багатьох тих, чиї обличчя ми бачили хіба в підручниках…

За одну ніч Архіп Федчук розібрав сірий будиночок і поставив поруч із маєтком собі нову хату. З того самого дерева. Досі стоїть...
За одну ніч Архіп Федчук розібрав сірий будиночок і поставив поруч із маєтком собі нову хату. З того самого дерева. Досі стоїть...


Нині у хаті сільського вчителя діда Архипа ніхто не живе. Власники приїздять зрідка. А дід Архип давно-давно слухає солов’їв вже за селом. На цвинтарі.

Якось Борис Клімчук зробив усім добротні пам’ятники. А потім і сам пішов…

НАДЯ І ХАТА З АПОСТОЛАМИ

У розпал серпня на вулицях Колодяжного багато дітей.

Надя перейшла у п’ятий. Везе хліб з магазину і залюбки зголошується трохи побути за екскурсовода. Ще чуть – і Надя розкаже, що « в селі дві церкви одна біля одної: російська і українська - і нічо». Що вона вчиться у найбільшому класі, де аж 20 учнів, а є класи, де всього п’ять. Що школу не закриють, бо «чого? вона ж у нас одна!».

Надя знає, хто такий Крішна. Любить малювати і, може, буде фотографом…

«А напишіть про мого діда, - раптом дивує. – Він у нас три в одному!» – раптом дивує дівча.

Надя просить написати про її діда. Як відмовиш?
Надя просить написати про її діда. Як відмовиш?


«Три в одному» - це і морж, і різьбяр, і художник. Ще за хвилину-другу ми стояли у майстерні Миколи Гончарука, у дворі його хати в Колодяжному. Стояли мовчки, бо забракло слів. Від землі до стелі – все у дереві. Фрагменти майбутніх іконостасів, фігур, коріння, гори інструментів. Запах свіжого дерева і фарби забивав памороки.

А він уже запрошував нас у хату, водив кімнатами і все показував картини, картини, ікони, рами і різну дивину. В кімнатах попід стінами рядочком шикувалися апостоли. Зі стіни дивилися то білі гриби, то хата з Гути Камінської, під якою виріс, то Божа Матір.

А дід вражає!
А дід вражає!
У хаті Миколи Гончарука ''живуть'' святі і апостоли
У хаті Миколи Гончарука ''живуть'' святі і апостоли


Дружина Миколи Гончарука Тетяна з посмішкою мастила золотом рами і розказувала, як непросто малювати ікони і як її чоловік до цього прийшов.

А він рахував церкви, які оздобив своїми руками… В зморшках довкола очей ховалася широка поліська душа, яку можна надибати тільки тут, в Колодяжному.

Миколині руки рихтували неймовірні храми по всій Волині!
Миколині руки рихтували неймовірні храми по всій Волині!


«Так мріяв про майстерню, – каже, – тепер маю. І тут, і нагорі, і в підвалі».

Років надцять тому Миколі запропонували розмалювати сільську школу.

«Голова колгоспу попросив. Я там на стіні писав: «Мамо, іде вже зима…» і «Я маю в серці те, що не вмирає». Панно, панелі під дерево, сонце, жито і стрічка летить така безкінечна: «Музика», «Фізика»… Школа ж», – розказує.

Миколиними малюнками досі школа живе. І сам він досі в Колодяжному з тих пір. Ніби й чужий, бо таки не місцевий. Але якийсь дуже вже свій.

***



Таке воно, Колодяжне. Ти їм про Косачів – вони тобі про ферму і трактори на 25 плужків, «як дракони». Ти їм про унікальну землю – вони тобі про те, що «Смітюхові корови живуть краще, ніж люди»…

«Накупив техніки такої, щоб ви тільки бачили. Жодної бур’янини. Корови не ходять пастися. В них біля кожного жолоба датчики, щоб вітаміни щитати. Їх миють шампунями. Але що толку. Смітюх (власник місцевого агропідприємства Іван Смітюх, - авт.) як наймає, то більше не наших», – стогнуть старожили.

Воно то, може, й так. У молодших же все простіше. Небо над ними підпирають хрести місцевих храмів. Їх не шокуєш «шелтерами». І не здивуєш коровами.

«Лишилася б у Колодяжному на все життя?» – питаю в 10-річної Наді на ровері.

Вона сміється, крутить педалі і каже, що поїхала б… «хіба в Париж».

Ну й нічого. Подейкують, Леся Українка, свій білий будиночок із блакитним солярієм угорі, який вистояв у цьому селі вже 128 років, теж чомусь називала на французький лад – ермітажем…


Текст – Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото – Ірина КАБАНОВА.


P.S. З французької «ермітаж» - місце усамітнення.


Колодяжне. Село, з древньою історією і новими храмами
Колодяжне. Село, з древньою історією і новими храмами


І Свято-Миколаївська церква УПЦ КП і храм різдва Христового УПЦ вживаються мало не на одному дворі
І Свято-Миколаївська церква УПЦ КП і храм різдва Христового УПЦ вживаються мало не на одному дворі


Під Божим покровом село багатіє...
Під Божим покровом село багатіє...


Тепер навіть діти знають, де у Колодяжному живуть ''таможенніки''
Тепер навіть діти знають, де у Колодяжному живуть ''таможенніки''


А де - місцеві...
А де - місцеві...


У вікна тут просяться мальви
У вікна тут просяться мальви


Під парканами - багряніють майори
Під парканами - багряніють майори


І стигнуть серпневі груші...
І стигнуть серпневі груші...


Ще трохи  - і школа вируватиме голосами. Нині - тут спокій
Ще трохи - і школа вируватиме голосами. Нині - тут спокій


Зате на вулицях - людно
Зате на вулицях - людно








Леся Дмитрук вміє так розказати про сільські будні, що аж пирогів хочеться...
Леся Дмитрук вміє так розказати про сільські будні, що аж пирогів хочеться...


Але вона каже, що в селі треба їсти... сало.
Але вона каже, що в селі треба їсти... сало.


Леся Іванівна дивиться ''Світ навиворіт'' Дмитра Комарова і любить, як він хвалить сало
Леся Іванівна дивиться ''Світ навиворіт'' Дмитра Комарова і любить, як він хвалить сало




Цей хлопчик і теж би щось з'їв))
Цей хлопчик і теж би щось з'їв))










Ніде так не співають солов'ї, як у цьому селі, писала Леся Українка. Солов'їв не бачили, зате ластівки Колодяжне дійсно люблять
Ніде так не співають солов'ї, як у цьому селі, писала Леся Українка. Солов'їв не бачили, зате ластівки Колодяжне дійсно люблять


Ще з косачівських часів у селі прижився кизил
Ще з косачівських часів у селі прижився кизил




Сірий будиночок обіймають яблуні
Сірий будиночок обіймають яблуні


Колись колодяжненські пани любили веранди
Колись колодяжненські пани любили веранди








Колись звідси летіли листи у різні куточки світу
Колись звідси летіли листи у різні куточки світу


А стінами музеїв, зведених на місці старих маєтків, бродять привиди))
А стінами музеїв, зведених на місці старих маєтків, бродять привиди))


Прихисток тут шукають не тільки речі Косачів, а й оцей човен 16 століття, знайдений недавно у селі Щитинь на Любешівщині
Прихисток тут шукають не тільки речі Косачів, а й оцей човен 16 століття, знайдений недавно у селі Щитинь на Любешівщині


За селом - ставки і тиша...
За селом - ставки і тиша...


Старе джерело, яке називають Лесиним кадубом
Старе джерело, яке називають Лесиним кадубом


Колодяжне живе вже іншими буднями
Колодяжне живе вже іншими буднями


Вулиці дивують контрастами: поміж фарбованих осель з мальвами - новітні палаци
Вулиці дивують контрастами: поміж фарбованих осель з мальвами - новітні палаци


Прокурорські хороми...
Прокурорські хороми...


І ''мажорні'' ресторації
І ''мажорні'' ресторації


Всім - затишно
Всім - затишно






Недарма Микола Гончарук із дружиною Тетяною малюють іконостаси, золотять рами і шукають натхнення тільки тут
Недарма Микола Гончарук із дружиною Тетяною малюють іконостаси, золотять рами і шукають натхнення тільки тут


















Втім, як не крути, а тут все одно кажуть, що ''Смітюхові корови живуть краще, ніж люди''
Втім, як не крути, а тут все одно кажуть, що ''Смітюхові корови живуть краще, ніж люди''


Хоча...
Хоча...






Єдиний із Косачів, хто лишився з Колодяжним назавше - Микола Косач
Єдиний із Косачів, хто лишився з Колодяжним назавше - Микола Косач




Борис Клімчук поставив добротний пам'ятник не тільки Косачу, а й діду Архипу
Борис Клімчук поставив добротний пам'ятник не тільки Косачу, а й діду Архипу








Коли ви приїдете у Колодяжне, вас найперше поведуть у музей. Не лініться - ступіть трохи далі...
Коли ви приїдете у Колодяжне, вас найперше поведуть у музей. Не лініться - ступіть трохи далі...


Вас тут і підвезуть, і нагодують, і здивують...
Вас тут і підвезуть, і нагодують, і здивують...


...Бо таки є чим!
...Бо таки є чим!

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Корови краще живуть ,бо люди ледачі та алкоголіки.
Відповісти
Блискучий репортаж!!! Можна ставити в підручники жанру! Думала, що в сучасній українській журналістиці вже ніхто так не пише... Помилялася... Вітаю й дякую!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні