Зі смаком пахлави. Історія першої у Луцьку турецької кав'ярні. ФОТО

4
5
Зі смаком пахлави. Історія першої у Луцьку турецької кав'ярні. ФОТО
Історія українсько-турецької сім’ї Арпаджи зародилася більше року тому. Вони довгий час спілкувалися через перекладач, а пізніше він змусив себе вивчити російську. Нещодавно Оксана та Ертугрул відсвяткували рік подружнього життя, а два тижні тому відкрили у Луцьку турецький магазин-кав’ярню «Лукум».

Невеличке приміщення знаходиться на вулиці Грушевського, 3. Тут завше пахне кавою, горіхами та пахлавою. Ліворуч від входу більше десяти видів турецької випічки й кава, а по іншу сторону приміщення продукція від українських виробників.

«Ми дуже довго думали, як назвати свій магазин-кав’ярню. Звісно, дуже хотілося, аби бізнес мав якусь турецьку назву. Спершу хотіли назвати на честь Роксолани, так як наша історія має таку ж історію – українка із турецьким чоловіком. Але ця назва більше личить якомусь торговому центру, а не затишній кав‘ярні у спокійному районі невеликого міста», - розповідає Оксана Арпаджи.



Лукум – це турецькі солодощі, які мають вигляд невеличких шматків желе з горішками. На думку власників, це слово швидко запам’ятовується, і, безумовно, розбавило дещо консервативний Луцьк ноткою гарячої Туреччини.

«Мій чоловік зі Стамбулу. Півроку тому, коли він переїхав жити сюди, з’явилася ідея створити частинку його рідного міста у Луцьку. І у нас таки вийшло, бо в цьому приміщенні усе «говорить» турецькою. Тут завжди грає турецька музика, чітко витриманий турецький дизайн, стиль і навіть смак. Саме тому в цих стінах Ертугрул відчуває себе як вдома», - каже лучанка.



Родзинкою магазину-кав’ярні «Лукум» є різноманітність вибору турецьких солодощів: медової пахлави, лукуму, халви тощо. Також тут можна придбати або ж випити справжню турецьку каву, зварену за східними традиціями.

До слова, власники закладу переконують, що пахлава приготовлена із натурального меду.



«У нашого турецького товариша є фабрика, де випікають солодощі. Він готує їх із натурального меду. До того ж у нього є більше ста видів пахлави, тому час від часу ми привозимо до магазину нові смаки, аби кожен з лучан зміг знайти щось своє», - пояснює Оксана.

Текст - Анастасія КАЧИНА
Фото автора.




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
де саме на грушевського?
Відповісти
Нічого нового, чергова історія українки і турка. Вже неактуальною.
Відповісти
Чесно, ціни завеликі. На пахлаву ще півбіди. А ті чаї у Туреччині коштують копійки. Хоча можливо доставка дорога?
Відповісти
Дуже рада,що у нашому місті з*явилась малесенька частинка Туреччини! Нехай процвітає ваш бізнес завжди!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні