--> «Можеш бажати собі кучерявого». Луцька майстриня нашіптує долю. ФОТО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Можеш бажати собі кучерявого». Луцька майстриня нашіптує долю. ФОТО

1
17
«Можеш бажати собі кучерявого». Луцька майстриня нашіптує долю. ФОТО
У її руках завжди гачок для в’язання, а поглядом вона вітається чи не з кожним перехожим колишньої Радянської, нині Лесі Українки.

Невеличкий дерев’яний столик, де як на подіумі, чекають свого глядача більше двадцяти ляльок-мотанок, розташований поруч кафе «Театральне», що на початку вулиці. Тут у Галини Павлівни своє зафрахтоване роками місце.

Майстриня Галина Демчук родом із Маневицького району, а в 1969 році переїхала до Луцька. За її спиною 15 літ роботи кранівницею, декілька років «вредного стажу» склодувом…

«Ким я тільки не була... А потім в 1995-му пенсію малу дали, на ринок пішла торгувати, а потім почала займатися оцим всім», – киває на столик із виробами.

Тут у неї десятки ляльок-мотанок і кожна із них має свою символіку. Декілька виробів оздоблені сакральним хрестом. Галина Павлівна каже, що цих ляльок люди чомусь дуже остерігаються.

«Вони часто бояться купувати їх, хоча хрест не несе великого значення. Він символізує чотири сторони світу, чотири стихії…» - пояснює мисткиня.


ЧИТАТИ ТАКОЖ: Обличчя луцької вулиці Лесі Українки. ФОТОПРОЕКТ

ПОДОРОЖНИЦЯ



Зачасту цю ляльку беруть з собою у довгу дорогу. Довга коса символізує далеку дорогу, груба коса – широкий гаманець. У руках мотанки є декілька копійок «на прожиття» та не менше семи зерен пшениці «на достаток в домі».

ЛЯЛЕЧКА – ТРАВНИЦЯ



Ця лялька наповнена духмяними лікарськими травами. Тут збір пахощів м’яти, меліси, ромашки тощо. Предки вірили, що ця мотанка є оберегом здоров'я та довголіття. Галина Павлівна каже, що часто кладе травницю біля подушки свого онука.

«Суцвіття м’яти – знімає втому, ромашка – знищує мікроби, а меліса – заспокоїть. Мій онучок раніше завше спав із цією лялечкою, закриваючи нею очі перед сном», - розповідає майстриня.

КУПЕЦЬ І КУПЧИХА



Ці ляльки зроблені на український лад і призначені, щоб допомогти в починаннях у бізнесі. Всередині ляльок вже є гроші: декілька копійок в руках, а декілька взяті за основу, щоб мотанка стояла.

ЛЯЛЬКА ДЛЯ НЕВІСТКИ



Цю ляльку із словами «щоб ти не була такою, як я» свекруха дарує своїй невістці. Існує легенда, що колись була дівчина, яка не слухала свекруху й постійно «задирала ніс». Відтоді й залишилася ця жінка згорбленою і з задертим носом.

НИТКИ ВІД ЗЛИХ ОЧЕЙ



Серед різноманіття ляльок на столі у Галини Демчук є намисто, оздоблене в’язкою гачком, та різного кольору стрічки на руку. Жінка каже, що червону одягають, аби вберегтися від злих очей та слів, а стрічка чорного кольору призначена для успішних людей.

«Чорна стрічка, то як чорний пояс – успіх», - пояснює майстриня.
Є також червона нитка, яку потрібно носити рівно 40 днів, а опісля спалити. Вздовж усієї нитки треба зав’язати сім вузлів, на кожен з яких загадати бажання.

***
«Можеш бажати собі кучерявого, чорнявого, блондина, здоров’я, багато грошей, бізнесу, всього того, що душа і тіло бажає», - каже Галина Павлівна і одягає на мою руку червону стрічку…

Каже, все, чого сама людині бажає, мусить промовити вголос. Щоб збулося.

Текст – Анастасія КАЧИНА.
Фото – Ірина КАБАНОВА.





Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
17

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бачу як журналістка розвивається. Її приємно і хочеться читати. Перспективне дівча!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні