На Волині хочуть відстояти закон про боротьбу з контрабандою лісу

0
-4
На Волині хочуть відстояти закон про боротьбу з контрабандою лісу
У Волинській обласній раді хочуть звернутися до Верховної Ради з вимогою подолати президентське вето закону про боротьбу з контрабандою лісу.

Як відомо, 23 липня Президент України Петро Порошенко ветував закон №5495, який передбачає обмеження річного обсягу заготівлі необроблених лісоматеріалів 25 млн кубометрів на час дії мораторію на експорт необроблених лісоматеріалів і введення кримінальної відповідальності за контрабанду лісу. В Адміністрації президента пояснили, що вето було накладено, оскільки Порошенко "проти лобістських схем, які потрапили в закон між першим і другим читанням, зокрема норм, які суперечать Угоді України та ЄС про зону вільної торгівлі".

Волиньрада може стати на захист "лісового" закону

Фракція Радикальної партії Олега Ляшка у Волинській облраді уже офіційно надіслала звернення до голови облради з проханням розглянути підготовлений проект рішення на підтримку закону №5495, - інформують у прес-службі цієї партії.

Їх приклад наслідували депутати від Радикальної партії в радах ОТГ, районів та міст області. Якщо на сесіях підтримають бачення депутатів від Радикальної партії Олега Ляшка, то буде і відповідне звернення до парламенту.

"Потрібно боротися не за іноземні кредити, а за інвестиції в промисловість, робочі місця та доходи українців", – зазначено в проекті звернення до Верховної Ради.

Волинські депутати від Радикальної партії звертаються до місцевих рад з проханням висловити підтримку законопроекту №5495 і подолати вето Президента. Голова Волинського територіальної організації РПЛ Володимир Кравценюк, пояснив, що законопроект, про який ідеться, має особливе значення для Волині. Він має на меті припинити контрабанду українського лісу до ЄС, зберегти робочі місця та забезпечити екологічну безпеку країні.

"Цей законопроект важливий як для захисту української екології, так і для розвитку нашої економіки. І це дуже болюче питання передовсім для Волині, адже ліси – це одне із головних багатств нашої області. Я буду вкрай здивований і обурений, якщо політики на місцевому рівні не висловляться на підтримку закону №5495, – заявив Володимир Кравценюк. – Навіть якщо ви не належите до РПЛ, ви маєте розуміти, що йдеться про наші ліси, про повітря, яким дихатимуть наші діти, про ті гроші, які держава могла би заробити, якби не контрабандисти".

Українські ліси вивозяться як "дрова"

Україна перебуває у стані екологічної катастрофи через масове винищення лісів. Тільки за 2017 рік під виглядом дров до ЄС контрабандисти вивезли 1 мільйон кубометрів української деревини. Але ви спитаєте, чому ліс вивозять саме під виглядом дров? Контрабандисти вимушені якось обходити запроваджений у 2015 році 10-річний мораторій на експорт лісу-кругляка – якісної деревини, необхідної для виробництва меблів та будівництва. Тому вони по документах возять не кругляк, а нібито дрова, - інформують у прес-службі партії.

Щоб перешкодити цим маніпуляціям, на початку липня поточного року Верховна Рада підтримала ініційований фракцією Радикальної партії Олега Ляшка закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495. Щодо закону позитивно висловилися в Уряді та рекомендували його Президенту до підписання. Закон мав посилити відповідальність за нелегальний експорт деревини і вирубування лісу. Він також передбачав обмеження внутрішнього споживання необробленого лісоматеріалу 25 мільйонами кубометрів на рік і тимчасову заборону експорту дров.

Проти президентського вето

Норми законопроекту №5495 повинні були би зупинити чи принаймні дуже ускладнити подальше свавільне знищення української природи. Однак 23 липня Президент наклав своє вето на закон, чим, на думку лідера РПЛ Олега Ляшка, підтвердив свою зацікавленість у незаконному вивезенні лісу.

"Вето Президента на наш закон – шикарний подарунок контрабандистам. Порошенко показав, що за контрабанду лісу вони відбудуться легким переляком або штрафом у 300 гривень. А могли б сісти в тюрму на 5 чи навіть на 12 років за повторне скоєння злочину. Після вето Президента ні в кого не залишилось сумнівів, що влада «кришує» контрабанду лісу-кругляка і хоче, щоб необроблена деревина вивозилась і надалі з України" – прокоментував ситуацію Олег Ляшко.

Лідера Радикальної партії обурює безвідповідальність влади, адже за правильного державного регулювання ліс міг би приносити велику користь для української економіки. І тому Лідер РПЛ наголосив, що ані він, ані його партія не зупиняться перед подоланням президентського вето:

"Я не дам владі займатися контрабандою лісу-кругляка, бо це вкрадені зарплати і пенсії. За даними статистики, мінімум на 8-10 мільярдів гривень щороку везуть контрабанди лісу. Але, я думаю, що в 5 разів більше. Менше було б цієї контрабанди – були б більші зарплати"



Ситуацію з деревопереробкою на Волині прокоментував Віктор Прокопчук, заступник голови РПЛ на Волині:

"Контрабанда волинських лісів – це багатомільярдна діра в нашому бюджеті. Давайте порахуємо: при однаковому обсязі лісу щорічно Україна продає матеріалів на 2 мільярди доларів, а Польща – на 20. Як мінімум 18 мільярдів ми втрачаємо, бо не перероблюємо деревину самі. Наш ліс везуть у Польщу, Угорщину, Чехію. Там з нього роблять готові меблі і потім продають їх нам втридорога. Волинську деревину маємо обробляти ми тут, на Волині. Маємо контролювати вирубку і відновлення лісів, створювати комплекси для повної переробки, працевлаштовувати людей, робити гарні і якісні меблі в себе, в Україні. І ці меблі вже продавати по всьому світу. От тому цей Закон нам, волинянам, необхідний".

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні