--> «До холєри пісень знаю»: у волинській глибинці на 20 людей співають старі пісні. ВІДЕО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«До холєри пісень знаю»: у волинській глибинці на 20 людей співають старі пісні. ВІДЕО

0
11
«До холєри пісень знаю»: у волинській глибинці на 20 людей співають старі пісні. ВІДЕО
У селах Полісся сьогодні збереглася традиція автентичного поліського співу. Тут ще пам'ятають старі пісні та часом співають просто на вулиці.

Тепер, коли кількість сільських мешканців тут часом не перевищує 30 осіб і всі вони — літні люди, спів просто на вулиці чути дедалі рідше. Попри все, є серед місцевих ще ті, хто пам’ятає, зберігає, співає і, навіть, навчає співу, - пишуть автори проекту Ukraїner.

Катерині Труш уже 85 років. Вона живе у селі Сваловичі, де лишилось не більше 20 мешканців.

У Сваловичах немає клубу чи магазину, а вантажівка привозить хліб лише раз на тиждень. Волинянка — сама у хаті, бо чоловік давно помер, а діти роз’їхалися:

"Мучусь, що чоловік умер. 50 років було як умер, а я вже 20 чи до 30 год як сама. Діти поїхали: син і дві дочки".

Катерина згадує як колись у селі люди проводили вільний час. І зараз, буває, збираються ще. Згадує пісні — переважно пізні романси радянських часів. Деякі пісні російською мовою, адаптовані, втім, під звучання місцевого діалекту:

"Тут пройдеш Сваловичі — ніхто так не заспіває! До мене направляють, бо тут не заспіває ніхто так колишні-колишні такиї пісні".

На питання про те, скільки таких пісень вона знає, Катерина відповідає «до холєри знаю!» — і сміється.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
11

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні