Папір, пластмаса, скло окремо: як у селі під Луцьком сортують сміття. ВІДЕО

0
0
Папір, пластмаса, скло окремо: як у селі під Луцьком сортують сміття. ВІДЕО
У селі Княгининок жителі кілька місяців сортують сміття - папір, пластмаса та скло, усе викидають окремо.

Поки у Луцьку лише запускають сміттєву реформу, поряд, у Княгининівській громаді відходи активно сортують вже кілька місяців, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

На території сіл поставили 11 майданчиків для збору сміття. На кожному з них - по три контейнери для різних видів відходів. На ці майданчики з бюджету громади вже витратили понад 600 тисяч гривень. Ще 42 тисячі найближчим часом можуть виділити з обласного бюджету. За них планують облаштувати нові майданчики.

"Зараз ми з цим починаємо якби боротись ну найактивніше у Волинській області, тому що в нас сортувальні майданчики вже є і ми першими до того підключилися. Не всі це розуміють, не всі дотримуються тих правил благоустрою, які в нас є. Але я думаю, що на протязі тако десь вісім місяців- до року воно все нормалізується. До людей повинно це дійти", - каже голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб.



Княгининівська громада першою в Україні розробила схему санітарної очистки - стверджує Олена Твердохліб. Згідно з документом, на території ОТГ повинно бути 20 майданчиків для збору сортованого сміття. Хоча у сільраді вже кажуть, що їх кількість потрібно збільшувати.

Відсортовані відходи забирають з майданчиків підприємства, що займаються їх переробкою.

А несортоване сміття місцеве комунальне підприємство відвозить на полігон у Брище. Для цього селянам потрібно заключати з підприємством договір.

"Об'єми вже практично зменшені. Якщо раніше житель там села виставляв мішок і він був такий - в ріст людини, а то й два великих чи три, то на сьогодні це може бути невеличкий там мішок на 30 літрів максимум", - зазначає чиновниця.

Місцеві до сортування сміття ставляться по-різному. Хтось чемно ділить відходи на три види, а хтось - викидає все в один контейнер.

"Треба почати, але ще щось ніяк не можемо зібратись. Чому? Ну якось все ще ми не можемо...Вже в нас є баки, все є, але ще якось ми до того не почали, чесно сказати", - каже місцева мешканка Вікторія Денисюк.

З першого вересня у місцевих школах та садочках дітей вчитимуть правильно поводитись з відходами. Також на території громади уже карають сміттєвих порушників. Зокрема 300 гривень штрафу довелось заплатити чоловіку, який у контейнер для скла насипав землі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні