За кілька років у Прилуцькому буде будівельний бум, - архітектор Балан

5
5
За кілька років у Прилуцькому буде будівельний бум, - архітектор Балан
За кілька років у селі Прилуцьке може початись бум будівництва житла. Адже у Луцьку місце для нових будівель закінчується.

Про це інтернет-виданню «Волинь24» розповів головний архітектор творчої архітектурної майстерні «Балан та Стельмащук» Олександр Балан.

ПРИЛУЦЬКИМ ЗАЦІКАВИЛИСЬ КИЇВСЬКІ ЗАБУДОВНИКИ

Архітектурна майстерня закінчила роботу над генеральним планом Прилуцької сільської ради. У пятницю, 27 липня, його затвердили на засіданні обласної архітектурно-містобудівної ради. Тепер черга за замовником проекту – Прилуцькою сільською радою. Там проект планують розглянути на позачерговій сесії.

Зі слів Олександра Балана, Прилуцьке з часом може стати містом-супутником Луцька.

Зокрема, окрім індивідуальної забудови, генплан передбачає й багатоквартирну.

«Зараз у Прилуцькому живе дві з половиною тисячі людей. Відповідно до нового Генерального плану, у найближчі 10-15 років їх кількість може збільшитись до 15-20 тисяч. А якщо врахувати площі, передбачені для будівництва в інших селах сільської ради - Сапоговому, Дачному і Жабці, то на цій території можуть проживати всі 25 тисяч», - розповідає Олександр Балан.

«Луцькі забудовники сьогодні в основному забезпечені будівельними майданчиками на найближчі три-чотири роки, але далі в існуючих межах Луцька територій для масштабної житлової забудови не буде. Тому я очікую, що через кілька років у Прилуцькому може розпочатись будівельний бум. Ситуацію навколо Луцька вже почали вивчати київські забудовники», - каже архітектор.

З його слів, Прилуцьке перспективне для забудови через те, що через його територію пролягає каналізаційний колектор, через який стоки йдуть з Ківерців на луцькі очисні споруди. Місцеві будинки також можна підключити до нього.

А от решту сіл цієї сільської ради до каналізації підключити значно складніше. Для цього потрібно будувати нові очисні споруди. А це дорого і складно.

За проектом, першочерговій забудові підлягають 164 гектари землі, з них 32,5 – багатоквартирній. Площу Прилуцького можна збільшити з 349 до 1438 гектарів.

Окрім житлових будинків, у Прилуцькому передбачене будівництво стадіону, автостоянки, готельно-ресторанного комплексу, молитовного будинку, оптового ринку сільськогосподарської продукції, шкіл та садочків, облаштування рекреаційної зони.

ВІЛЬНОЇ ЗЕМЛІ НЕБАГАТО

Сільський голова Прилуцького Валентин Арчибасов каже, генеральний план сільської ради замовили через те, що попередній, створений у 80-х роках минулого століття, вже неактуальний.

«Це стосується не лише Прилуцького, а й міста Луцька, його розвитку. Тому що Луцьк не має перспективи будівництва не лише житла, а й будівель соціальної сфери – шкіл, садочків», - зауважив посадовець.

«Через Прилуцьке можна було б з’єднати Ківерці з Луцьком. А це був би потужний залізничний і транспортний вузол», - додав очільник громади.

Втім, з його слів, з будівництвом існує проблема. Адже більшість земель на території Прилуцької сільської ради – розпайовані, вільних практично не залишилось.

Використати ж паї можна лише за умови продажу або зміни цільового призначення (якщо мова йде про паї, які не використовують власники). Останнє можна зробити лише, змінивши законодавство.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нью Васюки
Відповісти
Це серйозно. Хорший проект. видно, куди розвиватиметься Луцьк. Куди він може розширюватись. Дивно правда, що Арчібасов, (сільський голова Прилуцького),вже два рази ветував його об"єднання з містом.
Відповісти
Можливість- це чудово. І проект стильний Особливо радує велика зона відпочинку, з лісом та водоймами. Але- хто буде жити у цих будинках? Житло все одно недешеве буде. Адже паї будуть викупатись. І їх ціна зросте. Власникам землі поталанило!
Відповісти
Давайте плануйте. Місцеві жителі будуть дуже раді, що їм у двори будуть плювати з балконів. Якщо не дурні то зкрутять дулю, або піднімуть на вила. Нафіга їм той Шанхай.
Відповісти
Архітектор роблять свою роботу. І напевне фахово. Але цікаво, будівельники, що у Луцьку луплять мікрорайони без шкіл і дитячих садочків у Прилуцькому змінять свою практику? Генпланом передбачено . І що? Хто їх примусить? Хто землю під ці споруди ви купатиме? Хто контролюватиме ЦЕ?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні