У Луцьку собаки допомагають дітям з аутизмом. ВІДЕО

0
0
У Луцьку собаки допомагають дітям з аутизмом. ВІДЕО
У Луцьку проводитимуть заняття з каніс-терапії, а також семінари для охочих опанувати цю систему лікування.

Напередодні Луцьке комунальне підприємство «Ласка», яке відловлює безпритульних собак, виграло європейський грант на 94 тисячі євро, - йдеться у сюжеті «12 каналу».

Олександрі - три роки. У неї - аутизм - розлад нервової системи, через який виникають проблеми з соціальною взаємодією. Самостійно їсти, пити з чашки та йти на контакт з батьками дівчинку навчили собаки.

Її мама Інна Хоміцька випробувала чимало методів, однак, каже, що поки каніс-терапія - лікування з допомогою собак - виявилась найефективнішою.

«І дельфінарій пробувала - не допомогло, в реабілітаційні центри ми ходимо - не допомагає, але каніс-терапія в цьому напрямку - лікування собаками. Хоча я самоучка була, я бачу прогрес дитини. Вона спочатку навчилась кормити собаку, а потім почала їсти сама. На даний момент те, що не добились в реабілітаційних центрах, добилась за два місяці вдома я сама за допомогою собаки», - розповіла мама дитини з аутизмом Інна Хоміцька.

Луцьке комунальне підприємство «Ласка», яке відловлює безпритульних собак, виграло європейський грант на 94 тисячі євро. За ці кошти працівники установи повинні проводити у місті заняття з каніс-терапії, а також семінари для охочих опанувати цю систему лікування.

«Є три рівні залучення собак в каніс-терапіії. Це собака для візитів, собака для навчання і собака для терапії. Ми зараз говоримо насамперед про те, що собака для візитів і є собака для навчання. Собака є мотивацією, собака мотивує. Як приклад наводилося, коли діти не хочуть ходити в школу і знають, що в один день прийдуть з собакою з каніс-терапії. Дитина саме в цей момент готова йти до школи, тому що їй це цікаво робити», - каже працівниця КП «Ласка» Антоніна Гошовська.

Фахівці кажуть, заняття з собаками можуть підняти самооцінку та допомогти здолати побутові труднощі дітям і людям з інвалідністю. Наприклад, допоможуть навчитись прибирати, доглядати за собою.

Обов'язкова умова - собаки повинні бути дружелюбними і спеціально підготовленими. Мовляв небажано використовувати для терапії собак з притулків.

«Це не з вулиці, ні з притулку, тому що це дуже важливо, щоб вони були надійними,, щоб не було ніяких проблем. Тут є трошки ризик, тому що ви не знаєте, яке минуле у цієї собаки, ви не знаєте, які травми у цієї собаки, який у неї досвід», - зауважила каніс-терапевт з Латвії Анда Пакшена.

Тим часом у КП «Ласка» будують майданчик для занять каніс-терапією. Кажуть, собак для цього ретельно відбирали. Нині з ними займається кінолог. Допомагати планують дітям, ветеранам АТО та людям з інвалідністю.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні