Волинь відіграла значиму роль у рішенні про хрещення Київської Русі, - архімандрит Константин

0
5
Волинь відіграла значиму роль у рішенні про хрещення Київської Русі, - архімандрит Константин
Нинішня Волинь, яка є батьківщиною Володимира Великого, відіграла значиму роль у прийнятті рішення князя про хрещення, вважає намісник Жидичинського чоловічого монастиря Святителя Миколая Чудотворця.

Про це він розповів під час інтерв’ю виданню «Волинські новини».

«Християнства у глобальному розумінні не було, втім, були певні потужні осередки. Зокрема є згадка про Жидичинський Свято-Миколаївський монастир у 931 році, ще до знаної дати офіційного хрещення Русі. А це говорить про те, що нинішня Волинь, яка є батьківщиною Володимира Великого, відіграла значиму роль у прийнятті рішення князя. Адже це не могло статися так просто: вирішив сам собі, що Русь буде православною, та й реалізував задум.

Треба враховувати і те, що до 988 року християнство вже доволі таки укорінилося на наших теренах і місцеві еліти стали для нього підтримкою у цьому рішенні. Щоб зрозуміти наскільки ці осередки були потужними, варто згадати, що в жидичинський монастир не менше 5 разів приїжджав поклонитися сам король Данило Галицький перед битвами та доленосними рішеннями.

Можна пригадати й Миколу Святошу (князь Чернігівський), який був луцьким князем, і коли стала загроза братовбивчої війни, то він зрікся титулу і пішов у монахи. За нашими мірками, це якби губернатор пішов у монастир, аби не допустити кровопролиття. Ось таке тоді було виховання і потужна сила любові християнської віри», - каже архімандрит Константин.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні