У сільській церкві на Волині - дари цариці. ФІШКА ВОЛИНІ

4
2
У сільській церкві на Волині - дари цариці. ФІШКА ВОЛИНІ
У селі Четвертня Маневицького району у місцевому храмі зберігається Євагнеліє та ікони, подаровані російською імператрицею Катериною ІІ.

Виявляється, у 1791 році році Катерина ІІ прислала в Четвертню 32-кілограмове Євангеліє, надруковане у Москві, й дві ікони. Такий дарунок селу, яке було родовим гніздом князів Четвертинських, імператриця зробила після смерті своєї подруги - волинської княгині Барбари Четвертинської.

На одній з ікон і на книзі є дарчі написи імператриці. Так, на оразі Богородиці Володимирської, що досі зберігається у Четвертні, викарбувані слова:

«Княгині Варварі Марцеліовій Святополковій Четвертинській. Той образ Пресвятої Богородиці Володимирської дарований від Найяснішої Імператорки Катерини Другої та з благословенням офіруваний для монастиря Четвертинського з нагоди смерті року 1791-го 21 жовтня».
У селі досі ходять легенди про царицині дарунки. Кажуть, ікони колись врятували село від холери. А ще, переконують знавці місцевої історії, разом з іконами і Святим Письмом Катерина подарувала четвертнянському храму свої старі сукенки – на церковні ризи. Ті, щоправда, дотепер не дожили.

Як добратися:
Село Четвертня Маневицького району розташоване за 50,7 км від Луцька. Є доїзд громадським транспортом.

Довідково:

Четвертня – колишнє містечко і родове гніздо князів Четвертинських. У 1782-му один із Четвертинських взяв за дружину придворну даму Катерини ІІ, вдову Якова Римського-Корсакова Барбару. Померла княгиня у 1791 році в маєтку Четвертинських на Вінничині.

Поховали Барбару в підвалах Свято-Преображенського храму у Четвертні.. На ту пору тут діяв монастир.


Дарчий напис на сторінках Євангелія 1759 року!
Дарчий напис на сторінках Євангелія 1759 року!


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А ви впевнені, що це не фейк з тією Катериною?
Відповісти
Інформація про дарування Катериною ІІ якихось дарів для церкви є елементарним невіглаством! Треба просто прочитати дуже уважно дарчий надрис ! Там все чітко написано на Польській мові, що це є подарунок від самої Волинської княгині. Авторам цієї публікації треба включати голову - думати треба про що писати, і задати собі питання: Звідки німкеня Катерина ІІ так добре знала Польську мову, що могла на ній писати? Чому вона не написала на своїй рідній Німецькій мові? Незнання історії не звільняє від відповідальності.
Відповісти
Також, треба задати ще декілька запитань: Чому Катерина ІІ вирішила збудувати церкву ще не зійшовши на Престол? Чому вона вирішила її збудувати в чужій для себе країні, коли сама в той час знаходилася в Німеччині? Звідки вона взяла гроші на будівництво, коли сама була простою мешканкою? Чому вона найняла архітектора ієзуїта, а не архітектора своєї віри? Треба думати своєю головою, а не переписувати фальшиву інформацію з московітянських агітаційних брошурок.
Відповісти
ще раз мушу прокоментувати. Якийсь Авіатор вище додав 2 не дуже доречні коментарі, використавши думки з мого допису у фейсбуці (https://www.facebook.com/roma.roma25/posts/10216711317963178), в якому я виклав своє бачення цієї містифікації. А до журналістів Волинь24 маю все ж питання: чому ви не виклали фото з дарчим написом Катерини ІІ на євангелії чи на іконах?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні