Суд у справі «ліфта Єремеєвої» «не побачив» дірки між поверхами

28
1
Суд у справі «ліфта Єремеєвої» «не побачив» дірки між поверхами
Мешканці будинку на проспекті Грушевського, 1 у Луцьку позивалися до суду, щоб зобов’язати Центр хірургії ока ім. Загурського усунути діру в плиті перекриття між першим і другим поверхами, яку медичний центр пробив для встановлення ліфта.

Суддя Луцького міськрайонного суду Валентина Кирилюк рішенням від 20 липня у позові відмовила.

«Позивач посилається лише на загальні фрази, на загальні норми про те, що нібито реконструкція вплинула на умови експлуатації будинку. Насправді жодних належних доказів про те, яким чином це відбулося, позивачем не було надано», – виступив у суді адвокат медичного центру Микола Ольховський, який просив лишити позов без задоволення.

Тим часом суд не дав можливості мешканцям надати такі докази, адже у попередніх судових засіданнях відмовив у призначенні експертизи.

«Ми звернулися із клопотанням призначити експертизу ще в квітні. У ній просили, щоб експерт встановив, чи були порушені будівельні норми під час проектування, чи були відхилення від проекту і чи не є наслідком таких відхилень тріщини, які з’явилися в квартирах мешканців. Проте суд сказав, що наше клопотання є передчасним, адже попереду – дослідження письмових доказів, і може виявитися, що серед цих доказів уже є відповіді на всі запитання. І відклали питання про експертизу», – розповів адвокат Олег Усаченко.

Знаючи, що таких доказів у матеріалі справи немає, адвокати вирішили провести позасудову експертизу.

«Експерт пішов в квартиру, виявив і задокументував тріщини. Але для того, щоб дати відповідь на питання, чи пов’язані ці тріщини з реконструкцією сусідської квартири, йому треба було туди потрапити. Але Тетяна Єремеєва не впустила експерта. Сказала, що впустить лише за ухвалою суду», – пояснив Олег Усаченко.

Тим часом представники медичного центру залучили свого експерта і поставили йому для дослідження власні питання.

«Якщо ми ставили питання, чи є втручання в несучі конструкції, то вони попросили експерта вказати, чи є втручання в несучі стіни. Але несучі конструкції – це не тільки стіни, а й фундамент та плити перекриття міжповерхові та дахові. Це така дитяча підміна понять. Бо діру прорізали в плиті перекриття, а її ніхто не досліджував, а суду надали висновок експертизи про те, що втручання у несучі стіни не було», – зауважив адвокат.

На етапі, коли суд приступив до розгляду письмових доказів, до справи долучили висновки експертизи, яку замовляв медичний центр. Таким чином, суд взяв до уваги лише експертний висновок, що під час ремонту не втручалися в несучі стіни, а існування діри між поверхами – не взяв до уваги.

Наразі адвокати кажуть, що мають порадитися із мешканцями і в разі їхньої згоди, будуть подавати апеляційну скаргу на рішення, і просити уже в апеляційного суду призначити експетизу, яка дасть відповіді на усі запитання.

Нагадаємо, влітку 2017 року медичний центр, який розташований на першому поверсі будівлі, викупив одну із квартир другого поверху, де почали реконструкцію: знесли частину перекриття між першим і другим поверхом, щоб встановити ліфт. Після цього у сусідських квартирах почали з’являтися тріщини.

ДИВИТИСЯ ЖУРНАЛІСТСЬКЕ РОЗСЛІДУВАННЯ «ОПЕРАЦІЯ «ЛІФТ»

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні