--> У Рожищенському районі виявили «бурякову» хворобу | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Рожищенському районі виявили «бурякову» хворобу

2
5
У Рожищенському районі виявили «бурякову» хворобу
Рожищенскі спеціалісти виявили небезпечну хворобу на столових буряках – церкоспороз.

Значний розвиток хвороби спостерігається в роки з чергуванням сухої жаркої та помірно теплої вологої погоди, - пише "Район.Рожище".

Хвороба проявляється на листках у вигляді округлих світло-бурих з червоно-бурою облямівкою плям, 2-3 мм в діаметрі. Іноді некрози зливаються, можуть випадати. На поверхні некрозів у вологих умовах утворюється сіруватий наліт конідіального спороношення. На черешках листя некрози довгасті, коричневі. Сильно уражені листки жовтіють і відмирають. У вегетуючому стані залишаються тільки наймолодші відростаючі листки в центрі розетки.

Захворювання призводить до нагромадження у коренях так званого «шкідливого азоту», який під час цукроваріння збільшує вихід патоки і зменшує кількість цукру. Сприятливі умови для поширення церкоспорозу створюються при температурі повітря 20-22°C і відносній вологості понад 65 %.

Щоб не допустити масового ураження рослин церкоспорозом, необхідно проводити систематичні обстеження посівів буряків. Спеціалісти кажуть, що нині - сприятливі погодні умови для поширення цієї хвороби.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Щоб не допустити розвитку... не обстеження тільки потрібні, а обробіток фунгіцидом. О то то знавці!
Відповісти
Ця "хвороба" приходить щороку і існує щонайменше з 60-х років. Звичайна бурякова фітофтора від перепаду вологи і температур. Як пероспороз цибулі (якраз він в піку). Є десятки методів обробки.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні