--> «Луцькводоканал» приховує, скільки нечистот зливається на Мамсурова | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Луцькводоканал» приховує, скільки нечистот зливається на Мамсурова

2
1
«Луцькводоканал» приховує, скільки нечистот зливається на Мамсурова
«Луцькводоканал» відмовив у відповіді на публічний запит назвати, скільки і яке підприємство зливає рідких відходів у міську каналізацію.

«Запитувана вами інформація не є готовим продуктом, створеним при виконанні КП «Луцькводоканал» своїх повноважень, а потребує систематизації і підготовки окремого документу, що унеможливлює надання інформації на запит», – йдеться у відповіді виданню «Волинь24» за підписом в.о. директора В.М. Гуменюк.

Також у листі повідомили, що «Луцькводоканал» є підприємством, що володіє природною монополією, отже, зобовʼязане надавати лише інформацію про умови постачання послуг та ціни на них, а питання зливів на вулиці Мамсурова – виходить за межі, визначені законом.

Медіа-юрист ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін вважає таку відповідь «стандартною відпискою», яку комунальні підприємства використовують, коли не хочуть відповідати на запити.

«Перший аргумент - це надскладна задача, яка потребує створення нової інформації, другий - ми не розпорядники згідно статті 13 Закону України "Про доступ до публічної інформації". Обидва є необґрунтованими в переважній більшості випадків. В даній ситуації водоканалу не так важко із власної звітності зібрати і надати запитувану інформацію. Більше того, деякі питання стосуються суто статистичної інформації, яка обовʼязково обліковується при поточній господарській діяльності (чи повинна обліковуватись)», – вважає медіа-юрист.

Олександр Бурмагін пояснює: щодо наявності статусу розпорядника у КП, судова практика останні декілька років майже одностайна. Інформація про їх діяльність, отримання доходів, поточні фінансово-господарські показники є суспільно значимою і вони вважаються розпорядниками згідно п.4 ч.2 ст.13 Закону України "Про доступ до публічної інформації".

«Крім того, частина питань запиту прямо стосувалась п.4 ч.1 ст.13 Закону про доступ, яка визначає, що всі підприємства монополісти є розпорядниками стосовно інформації щодо умов постачання товарів, послуг та цін на них. Отже, така відповідь-відмова водоканалу є необгрунтованою. Її можна оскаржити до суду або звернутись із скаргою до Уповноваженого ВРУ з прав людини для можливого притягнення до адмінвідповідальності за ст.212-3 КУпАП», – резюмував медіа-юрист.

Нагадаємо, під час журналістського розслідування «Давно-питання: Чим смердить Луцьк» знімальна група добу чергувала біля точки зливу нечистот на вул. Мамсурова і зафіксувала приїзд 105 асенізаційних автомобілів. Це – близько тисячі тонн зливів за один робочий день. Тим часом, в офіційному звіті йшлося, що за увесь квітень злили менше восьми тисяч кубів.

Журналісти зафіксували набагато більшу кількість автомобілів, ніж у звітах
Журналісти зафіксували набагато більшу кількість автомобілів, ніж у звітах

У відповідь на оприлюднення цієї інформації «Луцькводоканал» опублікував офіційну заяву про те, що підприємство проводить 100% облік зливів на Мамсурова, а поруч точки зливу – встановлений відеонагляд.

Луцькводокан запевнив, що все прозоро
Луцькводокан запевнив, що все прозоро

Проте чітко прозвітуватися, хто саме і в яких обʼємах зливав нечистоти в міську каналізацію, а також – яку суму доходів це принесло, «Луцькводоканал» відмовився.

Людмила ЯВОРСЬКА

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мабуть це для нашої влади і журналістів причина смороду яку най легше звинуватити і вони нічого не скажуть у відповідь .. . Хоча ті бочки їздять 30років
Відповісти
Мова не зовсім про причини смороду (хоча при відсутності перевірок, коли все це тече через ціле місто... є причини задуматись, погодьтесь?). На цьому "Луцькводоканал" міг би заробляти офіційні гроші і вкласти потім в ремонт каналізації та очисних споруд. Натомість - багато йде "повз касу". Інсайдери кажуть: мільйони.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні