Поради фахівця: що таке клас лазера в будівельних вимірювальних пристроях*

0
6
Поради фахівця: що таке клас лазера в будівельних вимірювальних пристроях*
Хороший лазерний рівень миттєво створить готову розмітку, допоможе вирівняти поверхню стін, рівно покрутити гіпсокартон або укласти плитку.

Навіть досвідчені фахівці не завжди розуміють, що означає така характеристика, як клас лазера, хоча про це важливо знати.
Будь-яке лазерне випромінювання може становити небезпеку. Наприклад, лазери середньої потужності при тривалій дії на сітківку ока призводять до опіків і втрати зору. Надто потужні лазери здатні викликати опіки шкіри.

Щоб зрозуміти, наскільки лазер в нівелірі небезпечний для здоров'я і як потрібно себе захистити, створена міжнародна класифікація небезпеки лазерів.

Клас 1.
Лазери малої потужності. Вони не здатні створити небезпечний рівень випромінювання. Нівеліри з таким лазером не шкодять зору навіть при довгому прямому спостереженні.

Клас 2.
Сюди відносять малопотужні видимі лазери. Вони становлять небезпеку: якщо дивитися на лазер тривалий час, можна отримати опік сітківки.

Клас 2a.
Лазери і лазерні системи мають таку будову або місце розташування, що при правильній експлуатації промінь не може потрапити на око людини. Але він потенційно небезпечний.

Клас 3а.
Лазери, що не становлять небезпеки, якщо короткочасно дивитися на випромінювання неозброєним поглядом. Але вони шкідливі, якщо дивитися через оптичні інструменти.

Клас 3b.
Нівеліри, що становлять небезпеку, якщо дивитися безпосередньо на лазер.

Клас 4.
Лазери великої потужності, які небезпечні не тільки для очей, але і для шкіри людини.
При використанні лазерів класу 2 і 3b потрібні захисні окуляри, а для 4-го класу – спеціальний дозвіл на роботу. Для лазерів нищих класів досить дотримуватися правил техніки безпеки.

Редакція дякує магазину садового інструменту «Домотехнік» за допомогу в підготовці матеріалу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні