--> Пончики з самогонкою, або Секрет світязького делікатесу. ФОТО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Пончики з самогонкою, або Секрет світязького делікатесу. ФОТО

4
5
Пончики з самогонкою, або Секрет світязького делікатесу. ФОТО
Її ранок починається о 6:00. Вона проказує «Отче наш…» замішує тісто. …А вже 10:30 велосипедом крутить від Шацька до озера Світязь. У торбах – сотня свіжоспечених пончиків, а ще пиріжки з капустою і картоплею, біляші…

Цим традиційним харчовим промислом шачанка Тетяна Гаврось займається уже майже 15 років. Жінка працює художнім керівником у районному будинку культури, але щосезону заробляє копійку «пончиковим» бізнесом. Сама виховує доньку, тож підробіток – вкрай потрібний. Тай пончики Тетяни Володимирівни розлітаються на світязьких пляжах мало не відразу. За день легко продає сотню. А буває, що й понад 200.

РОБИТИ ПОНЧИКИ НАВЧИЛА МАМА

Тетяна Гаврось народилася у сім’ї, де було семеро дітей: четверо дівчат та трійко хлопців. Мамка (так вона називає матір, - ред.) понад 30 років пропрацювала на хлібзаводі, де і хліб випікала, і в кондитерському цеху трудилася.

«З малечку вона вчила ліпити нас з сестрами пампухи (так у Шацьку кажуть на почники, – ред), а типірка тільки я тим займаюся. Спочатку мамка допомагала, а останні років з 10 сама готую», - розповідає жінка.

11-річна донька Оксанка теж потрохи долучається до сімейної справи – допомагає ліпити пончики. Щоправда з тістом до кінця ще не «подружилася».

У кожної шацької господині свій рецепт пампухів, і кожна тримає свій при собі. Однак Тетяна Гаврось не поскупилася і навіть дозволила долучитися до приготування відомих шацьких пончиків. Та часом одного рецепту буває замало, адже найголовніше – не інгредієнти та бажання приготувати щось смачне, а ...руки.

Господиня каже, що найголовніше у процесі приготування шацьких пампухів – це дружба з тістом. Мовляв, якщо тісто вдасться, то і пончики вийдуть «на ура».

«Дружити з тістом навчила мамка, і за то їй дуже дякую. Якщо не відчуваю тіста, то нічого тоді не виходить. В руках його довго тримати не можна: поклав начинку, заліпив добряче і лишаєш, аби тісто підходило», - каже Тетяна.

РЕЦЕПТ ТІСТА І «П’ЯНА» РОДЗИНКА

У кожної шацької господині свій вдосконалений роками рецепт пончиків. Хтось готує їх на картопляному узварі, хтось на молоці. А ось Тетяна Гаврось додає у тісто 30-40 грамів самогонки. Каже, горілка дозволяє не надто активно вбирати олію під час смаження – і пончики виходять не такі жирні, й від того – ще смачніші.

Починається усе з …води. Жінка її кип’ятить, а після того, як схолоне – додає дріжджі, цукор, дві дрібки солі, ваніль (за бажанням) та 150 грамів кип’яченої олії.

Вона розповідає, що раніше в тісто добавляла і куряче яйце. Однак був випадок, коли в одного із маленьких відпочивальників була алергія на яйця, тому відтоді яйця в тісто старається не давати.

«Після того, як замішала, тісто мусить постояти добрячу годину. Дуже важливо накрити його рушником, аби не обвітрилося», - каже господиня.

НАЧИНКИ МУСИТЬ БУТИ «ПО-БАГАТОМУ»

На столі у шацької господині – вишні, згущене молоко, чорниці. Тетяна Гаврось зізнається, що найбільше любить пампухи з чорницею, а донька полюбляє з шоколадом.

Чоловіки, які відпочивають на Світязі, здебільшого купують пончики з маком, а жінки із вишнею та чорними ягодами. Дітям же подавай солодке – з шоколадом і згущеним молоком.

Тетяна каже, що начинки мусить бути «по-багатому», однак класти треба стільки, аби можна було заліпити її всередину.

Після того, коли тісто наповнили начинкою, потрібно, аби 10 хвилин сирий пампух «підійшов». У олії смажити пончики треба приблизно 4 хвилин – по дві хвилини на кожну сторону. Важливо робити це на легкому вогні – аби пончик встиг просмажитися і не бути сирим всередині.



***
Майстер-клас з випікання шацьких пончиків відбувся в рамках прес-туру на тему «Шацька селищна ОТГ: переваги децентралізації та самостійного господарювання, здобутки і плани», організованим Волинським РВ Асоціації міст України в рамках проекту «ПУЛЬС».

Текст Анастасія КАЧИНА
Фото автора.


Передрук заборонено.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вкотре Анастасія Качин вражає блискучою роботою. З нічого зробила "пончика". Молодець!
Відповісти
тільки що робить півень в неї на столі? пробу з пончиків знімає?
Відповісти
цє статуя!
Відповісти
Не дай боже у діток алергія на натуральне яйце буде! А ядовиту самогоняку можна.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні