--> Сморід, міський голова та туризм: про що говорив Садовий у Луцьку | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Сморід, міський голова та туризм: про що говорив Садовий у Луцьку

1
3
Сморід, міський голова та туризм: про що говорив Садовий у Луцьку
Туризм, велосипедні доріжки та подолання смороду в місті. Саме на такі теми лучанам вдалося поспілкуватися з міським головою Львова Андрієм Садовим.

У четвер, 5-го липня, політик завітав на TV-CHAT, який транслювався на Фейсбук-сторінках «Волинь24» і «12 каналу».

До Луцька Андрій Садовий приїхав, аби поговорити не про політику, а - співпрацю. Однак уникнути розмов на теми політичні не вдалося.

Детальніше про що лучани говорили з Андрієм Садовим та як, на думку, політика зробити Луцьк привабливішим, читайте у матеріалі Волинь24.

"МИ МАЄМО ДУЖЕ ВЕЛИКУ ПОВАГУ ДО ЛУЦЬКА"

Що таке "UrbanTalks"? Яка користь для міст України від цієї програми?

- Ми би дуже хотіли, аби усі міста України були успішними, і аби була координація між містами, якої, на превеликий жаль, зараз немає. Розпочалась ця програма півроку тому: їдемо у різні міста і говоримо про стратегії, як правильно робити проекти, переймаємо досвід.

Як правило, участь беруть громадські активісти, часто на зустрічі приходять працівники різних органів самоврядування міст. Я приїжджаю зі своїми заступниками, головним архітектором, директором інституту міста, ми вибудовуємо міст координацій. Враховуючи, що волинська земля дала Львову короля Данила, ми маємо дуже велику повагу до Луцька, як до самодостатнього міста, королівського. Хочемо бути корисними.

Вже є налагоджена співпраця з іншими містами, чи все ж таки це лише момент підготовки фундаменту?

- Наприклад, з Житомиром ми вже підписали угоду про спільну співпрацю в галузі культури, у Чернівцях намітили багато планів у галузі координації роботи мера та депутатів. Вони мають деякі розбіжності у поглядах.

У нас у Львові ніколи не було більшості чи меншості, завжди мер та депутати приймали одностайні рішення. У Луцьку сьогодні непроста ситуація, немає мера, вибори не оголошені.

На цю тему мав розмову з головою Верховної Ради та з головою комітету з питань держбудівництва та місцевого самоврядування паном Власенко (Сергій Власенко, - ред.). Переконував їх, що це питання чимскоріше потрібно вносити у порядок денний. Громада має обрати міського очільника, який буде провідником та керівником. Я готовий максимально допомагати тій людині, яка буде обрана новим міським головою.

Що, в першу чергу, заважає виборам міського голови Луцька?

- Небажання фракції БПП в парламенті голосувати, адже вони ще не обрали свого кандидата, а це неправильно. Людина померла, а по закону відразу мали би бути проведені вибори. Є громада, яка має право на виборах чесно обрати свого очільника.

"ПРАВЛЯЧА КОАЛІЦІЯ В ПОЛЬЩІ ОПИРАЄТЬСЯ НА СВОЇХ СИМПАТИКІВ"

На вихідних на Волинь має завітати Президент Польщі Анджей Дуда. Все що відомо: голова приїздить напередодні 75-річниці Волинської трагедії, як думаєте, яка справжня мета цього візиту та що би ви сказали, зустрівши його?

- Він, першою чергою, буде дбати про свої інтереси та інтереси поляків. Оскільки я знаю немає якісної координації з Президентом України, оскільки він (Анджей Дуда, - ред.) приїжджає, не як офіційна особа, а просто з приватним візитом, що дуже рідко буває у світовій практиці.

Насправді, я би хотів, аби всі ті 15 пам’ятників, які за останні три роки знищили в Польщі, були відновленні. Це буде чудовим майданчиком для відновлення українсько-польської співпраці.

От ви кажете, що Дуда приїжджає, як приватна особа, але зрештою має на меті відстоювати інтереси поляків. Яким чином?

- Він візьме з собою декілька десятків журналістів, покладе квіти там, де він буде вважати за потрібне і буде збільшувати свою популярність серед громадян своєї країни.

Ваша співпраця з поляками доволі тісна. Наскільки це складно якщо врахувати, що останнім часом посилилась війна за історичну пам’ять між польськими та українськими політиками?

- Дуже цікаво, що це часто використовує третя сторона. Це вигідно Росії створювати проблеми між українцями та поляками. У мене є дуже хороші відносини з багатьма мерами. Буквально декілька тижнів тому ми приймали мера Вроцлава, мій старий добрий товариш. До речі, він займає таку проєвропейську позицію і стоїть на платформі україно-польського поєднання і пошуків спільних точок дотику.

Сьогоднішня правляча коаліція в Польщі опирається на своїх симпатиків, і ці дії сьогодні насправді нічого доброго для Польщі та України не приносять.

Повторюю, 15 пам’ятників, які були збудовані в прославу українських героїв, є знищені. Покарання у Польщі за це ніхто не поніс. Ці пам’ятники не є відновлені. Потрібно поважати один одного.

"МІЙ ВІЗИТ ДО ЛУЦЬКА - ЦЕ ПОКАЗАТИ, ЯК БУТИ УСПІШНИМ"

Чи може Луцьк претендувати на звання однієї із культурних столиць України? Чи, можливо, що мале місто стане конкурентом Львову?

- Я вам розкажу одну історію. Десять років тому ми у Львові зібрати ІТ-компанії, які між собою конкурували і створили ІТ-кластер. Почали спільно працювати. Витрачали енергію не на протидію, а на об’єднання зусиль, і це дало результат – 30 тисяч працівників, які працюють в галузі ІТ. І буквально минулого тижня ми заклали капсулу у будівництво великого ІТ-парку, який буде будувати, в тому числі, і компанію "Брукфілд". Там буде створено 14 тисяч робочих місць.

Наприклад, в Америці, виробники молока між собою не конкурують. Вони об’єднуються та збільшують ринок споживання молока. Я думаю, що в нас потрібно більше говорити про співпрацю. Мій візит сьогодні до Луцька - це можливість показати практики, як бути успішнішими та кращими. У нас не розвинутий внутрішній туризм. Я би дуже хотів аби українці приїжджали до Луцька і бачили це славне місто, прекрасний замок. Без внутрішнього туризму дуже важко об’єднати Україну. Для цього я готовий робити усе можливе і неможливе.

І все таки чи може Луцьк конкурувати? Чи краще співпрацювати?

- Я думаю, це мудріше тоді можна більше отримати. Дуже важливо, аби були тури поєднані Луцьк-Львів. Минулого року у Львові було 2,5 мільйона туристів. Чому, наприклад, їм чи більшій частині не приїхати до Луцька. Ви уявіть скільки нових робочих місць може з’явитись для молодих людей.

В першу чергу, чиє завдання працювати в цьому векторі? Громадського сектору, підприємців чи міської влади?

- Я думаю, це має бути синергія. Не можна це зробити окремо. Це має бути розуміння влади місцевої. І, що це елемент, який дасть розвиток динаміки для міста. Власне, міська рада повинна бути тим майданчиком, де має відбутися об’єднання всіх людей, які працюють. Має бути підтримка та взаємовигідна співпраця.

"МЕР МАЄ БУТИ СТРАТЕГОМ"

Як гадаєте, яка зараз найбільша проблема Львова? Адже зростає кількість населення, а розмір міста не збільшується.

- Я думаю у нас проблема у всіх одна – це ситуація в країні, яка має бути зовсім іншою та кращою, проблеми з корупцією, проблема відсутності захисту людей, відсутності верховинства права, це те, що заважає нам мати кращий розвиток та кращу динаміку.

Все ж таки у контексті міської влади. Ну от Ігор Балинський - це медіа-менеджер, сказав, що завдання міського голови - бути завгоспом чи, можливо, менеджером міста.

Ви знаєте мене запитувати, ким має бути міський голова. Пригадую десь років тринадцять тому тому було запитання: «мер має бути господарником чи політиком?». Моя відповідь дуже проста – мер має бути стратегом. Він має бачити розвиток міста на 10, 20, 30 років вперед. Для цього потрібно мати навики і господарника, і політика.

У Луцька та у Львова багато всього спільного, зокрема, спільні проблеми. Наприклад, останнім часом найактуальніша проблема із запахом. Не може міська влада у Луцьку побороти цей запах, як вдалось з цим впоратись у Львові?

- Це великі інвестиції, які витратили для найкращої роботи наших очисних споруд. Взагалі водоканал активно займається цією проблематикою. Дуже багато встановлюємо гідрозатворів, відбувається модернізація очисних споруд та постійні роботи з підприємствами, які роблять скиди. Змушуємо будувати нові очисні споруди. Дуже часто підприємства цим зловживають, а потім це відображається на здоров’ї мешканців.

Я би не сказав, що у Львові ця проблема вирішена на 100%. Ми маємо і ми знаємо, що потрібно ще зробити. Аби ви знали, інвестиції у інфрастуктуру старих міст вимірюється у мільярдах гривень, яких, на превеликий жаль, часто немає. Ми ці кошти черпаємо з Європейського банку реконструкцій та розвитку. Маємо проекти і на мулових полях, будемо перетворювати його на біогаз.

"У НАС БУВ ПОЛІТИЧНИЙ КОЛАПС"

Сміттєва проблема також останнім часом актуальна для Луцька, про неї говорять. Термін сміттєзвалища підходить до завершення, а сортувальної лінії нема. Ви вже пройшли цей етап. З чого починати луцьким чиновникам та як запобігти сміттєвому колапсу, який свого часу виник у Львові?

- У нас був політичний колапс. Тому що нам підпалили полігон і заборонили вивозити сміття на усі інші полігони у країні. І тут, і СБУ, і поліція, і прокуратура, усі були задіяні. Що ми зробили на сьогодні. Ми маємо гарантоване фінансування – 35 мільйонів євро. 10 мільйонів - це є грант, 20 мільйонів це кредит, 5 мільйонів – пільговий кредит. Незабаром буде зрозуміло, які компанії хочуть будувати завод. Серед них будемо вибирати кращу. Шлях, який ми пройшли, готові максимально відкривати для усіх бажаючих мерів.

Чому немає жодного заводу?

- Тому що це не було економічно вигідно. Коли ми вкладаємо 35 мільйонів, ми розуміємо, що це є окупний проект, в кінцевому випадку запрацює економіка. В Україні ніколи не будували такого типу завод, у Польщі таких - 150. Ми на прикладі Львова хочемо показати, як правильно поводитись зі сміттям.

На яких умовах повинна будуватись стратегія співпраці Львова та Луцька?

- Довіра жителів та громади. Ніхто, крім вас самих, якісного міста не побудує. Сюди не приїдуть люди з інших країн. Ви самі повинні зорганізуватися та зрозуміти, яким ви хочете бачити місто через багато років. Маючи цю стратегію, робити програму та план дій. Це має робити міська влада, але у дуже тісній синергії з науковцями, громадськими середовищами. Те, що, власне, ми зробили у себе. Сьогодні середовища є об’єданні і спільно працюють.

"ЗАВЖДИ ТРЕБА БРАТИ НА РОБОТУ ЛЮДЕЙ, ЯКІ РОЗУМНІШІ ВІД ТЕБЕ"

Чи завершили ви формування команди, яка працює на розвиток міста Львова? Чи це той процес, який ніколи не закінчується?

- Ніколи не закінчується. Завжди є проблема пошуку хороших людей. Я завжди брав людей з різних міст України. З Луцька, до речі, багато працює.

Наталія Бунда (екс-керівниця управління туризму та промоції Луцькради, - ред.), яка є лучанкою, у неї з туризмом тут не склалось, а от у Львові навпаки. Чому так?

- Тому що ми їй дали можливість працювати та творити. Завжди потрібно брати на роботу людей, які розумніші від тебе, і не заважати їм. Вона працює на посаді керівника Департаменту розвитку і там є питання туризму, ІТ та питання культури. Це дуже відповідальна ділянка праці. Наталка - молодець та якісно працює. Так, я особисто її запросив. Мені порадили ті лучани, які переїхали до Львова раніше.

Між Луцьком та Львовом є партнерство в плані працевлаштування?

- Ми готуємо для вас кадри. Усі вільні люди: де краще середовище там люди і будуть працювати. У нас працює Олег Іщук (Екс-начальник управління Луцького міськвиконкому, - ред.), який також працював у Луцьку. У нас більшість працівників з інших міст. У міській раді дуже багато молоді. Більшість керівного складу - жінки.

У ВАС Є ПРОБЛЕМА - У ВАС НЕМАЄ МІСЬКОГО ГОЛОВИ

Львів'яни мають вільний доступ до свого міського голови?

- У міську раду вільний вхід був і є до сьогоднішнього дня.

У Луцькій міській раді, наприклад, поставили турнікет.

- А навіщо? Якщо тебе обрали люди, чому ти від них маєш ховатися? У вас проблема: у вас немає міського голови. У вас фактично депутати між собою пробують ділитися, хто за що відповідає.

Це неправильно. Має бути законно обраний міський голова, який нестиме персональну відповідальність, зможе формувати якісну команду, запрошувати людей мудрих, талановитих там, де вони є. Тому я пропоную відкритість.

Різні люди мене часто пробували переконати, що треба ставити турнікети, що це небезпечно, що можуть вриватись невідомі особи. У нас бувають неприємні ситуації, коли певні представники громадськості, які раніше мали кримінальне минуле, а зараз називаються громадськістю, пробують тиснути на владу. Але в жодного з них це не вийшло і не вийде. Такі реалії.

"ДЛЯ МЕНЕ НА ПЕРШОМУ МІСЦІ - ЦЕ КОМФОРТ МЕШКАНЦІВ"

Як ви бачите вирішення питання заторів у Львові? Порівняно з Луцьком, у Львові складніше, бо центр міста планувався давно.

- Ви праві. Кількість машин за останні роки дуже зросла. А вулиці ширшими не стануть. Тому єдиний варіант – покращувати роботу громадського транспорту, щоб не було вигідно людям користуватися машинами. Приклад, який себе дуже добре показав, – будівництво трамвайної колії в спальному районі міста – Сихів. З центру міста ми збудували 11 км колії. Це більше, ніж є збудовано за роки незалежності у всіх містах України. І нові сучасні трамваї долають цю відстань за 25 хвилин.

Це вигідніше, ніж їхати машиною, і потім шукати місце, де її запаркувати. Тому мешканці Сихова сьогодні в центр міста їдуть трамваєм. В цьому році ми закупляємо 150 нових автобусів, вже оголошено торги, у вересні будемо мати вже перші автобуси. Велика частина – це наші, львівського виробника. Тут є подвійний успіх, тому що це і робочі місця, і податки, і бренд міста є присутній. Також ми закупляємо 50 нових тролейбусів і ще беремо 30 трамваїв. Ми збільшуємо на 230 одиниць (великих) кількість транспорту у місті.

Здається, перед Євро-2012 Львів мав практику: закупили великі автобуси, бувші у вжитку. Зараз ви хочете купувати нові. Чому?

- Це купляли не ми, ми купили тільки нові автобуси для нашого комунального підприємства, це була невелика кількість, здається, трошки більше 50 автобусів. А вживані автобуси в основному закупляли приватні перевізники.

Сьогодні життя дає наступні реалії, що дешевше купити новий якісний автобус, комфортний для мешканців. Сподіваюсь, що з часом ціна буде більш-менш збалансованою, і економіка буде працювати. Для мене на першому місці – це комфорт мешканців. Якщо ми виконаємо нашу заплановану програму, яка передбачає в наступному році закупівлю ще ста автобусів і десять нових трамваїв, то таким чином ми збалансовуємо ситуацію, і стане вигідніше їхати громадським транспортом.

Крім того, є активне інвестування коштів у велодоріжки. Ми маємо вийти на двадцятий рік на 268 кылометрів велодоріжок. Плюс пішохідні доріжки, це теж дуже важливо. Є пішохід, є громадський транспорт, велосипедист, а потім лише приватний транспорт. Якщо все буде зреалізовано, тоді буде все добре. А воно буде зреалізовано.

Де ви берете кошти на новий транспорт? Сто одиниць нового транспорту – це шалені гроші, навіть для великого міста.

- Автобуси зараз ми купуємо в лізинг. Нашим партнером є державний банк «Укргазбанк». Так, це великі кошти, але це вигідно для громади. Тролейбуси ми купляємо за кошти європейського банку «Реконструкції та розвитку». Також цього року ми випустили міські облігації на три роки на суму 440 мільйонів гривень. Тобто, є дуже багато можливостей, звідки залучати кошти, тільки треба тим інструментом володіти і мати бажання це робити.

"ЯКЩО МИ ВТРАТИМО ЛЮДЕЙ, ТО МИ ВТРАТИМО НАЙЦІННІШЕ"

Ви самі практикуєте їздити велосипедом?

- Не кожного дня, я люблю більше пішки ходити. Я мешкаю на відстані 25 хвилин від роботи. Тому мені зранку пройтися пішки – це задоволення. А ровер – це хіба десь з малими поїздити. Ровер маю, щасливий, діти мої їздять ровером. А я хочу робити все можливе, щоб була максимальна кількість якісних сучасних велодоріжок.

Вважаєте, Львів достатньо комфортний для велосипедистів?

- Сьогодні він кращий, ніж був декілька років тому. Але ще немає того ідеалу, який би я хотів, щоб був.

Спальні райони повинні мати ці велодоріжки?

- Однозначно. Спальні райони мають бути з’єднані з містом велодоріжками. От ми, наприклад, наступного року будемо робити реконструкцію вулиці Шевченка, частину велодоріжок ми вже зробили, зараз на всьому проміжку дороги будемо робити велодоріжки.

Наприклад, є селище Брюховичі біля міста, і ми з селища Брюховичі до міста зробили окрему класну велодоріжку. Вона йде по межі лісу, ми зробили освітлення, люди дуже задоволені. Якщо говорити, чи це дорого, то, в першу чергу, - це вигідно, вигідно для мешканців. По-перше, транспорт, по друге, – корисно для здоров’я, це настрій.

Молода людина, яка себе добре почуває, може їздити ровером. Можливо, у неї буде менше спокус виїжджати працювати в іншу країну. Якщо ми втратимо людей, то ми тоді втратимо найцінніше.

Багато питань, які стосуються саме Львова. Трамвай на Сихів – великий успіх. Вулиця Личаківська ремонтується - це чудово, вона веде до міста Винники, яке потенційно може стати новим Сиховим.

Чи є у міста Львова конкретні плани щодо інкорпорування Винники у транспортну систему міста? Чи є ідеї використання австрійської колії до Винник?

- Перейдемо до політичної складової. Наскільки ви знайомі з осередками своєї партії як керівник партії, на місцях, зокрема, із волинськими реаліями.

- Настільки, наскільки я можу цьому приділити час, оскільки, в першу чергу, я є міський голова і це виконавча робота. Але ж я розумію, що важко збудувати успішне місто, якщо ти не збудуєш успішну країну. Тому я пішов в партійне будівництво. І, власне, через вибори ми дуже багато молодих активних людей залучили до спільної праці. І маємо осередки. Маємо депутатів в різних містах, в обласних радах.

На 95% я задоволений людьми, які там є. Деколи маємо жаль, що ми помилилися у виборі людей, але знаєте, мене часто питають, що спільного між партіями і громадськими туалетами. Їх треба часто чистити. То ми їх чистимо.

"МИ ВІДКРИЛИ ДЛЯ МОЛОДИХ, АКТИВНИХ ЛЮДЕЙ МОЖЛИВІСТЬ БУДУВАТИ КРАЇНУ"

Чи задоволені ви своєю фракцією в парламенті?

- Думаю, що в більшості так. А яка є більша державотворча фракція, яка не є корумпована? Можна мати різні претензії до «Самопомочі», але в 2014 році ми показали приклад об’єднання. Дев'яносто відсотків людей, які прийшли в парламент. Я їх не знав. Це лідери громадської думки, наукові середовища, підприємницькі середовища. Дуже багато юристів. Ми дали їм шанс бути в парламенті. Раніше вони не були депутатами, не були міністрами. Ті, що вже були, себе дискредитували. Ми відкрили для молодих, активних людей можливість будувати цю країну.

Сьогодні це готові майбутні мінітри. Люди, які готові брати на себе дуже велику відповідальність. І я, в принципі, задоволений. Хоча, напевно, можна ще більш якісно і більше працювати, але вони і так з себе "вижимають" максимум.

Чи збирається пан Садовий іти в президенти?

- Ви знаєте, що таке сьогодні президентський стілець? Це електричний стілець. І там бронежилету немає. Ми прийняли чітке рішення: «Самопоміч» іде на президентські вибори, іде на парламентські вибори. Я, як лідер партії, зобов’язаний вести «Самопоміч» до перемоги. Будуть оголошені вибори, буде реєстрація, буде подача документів, тоді будемо говорити на цю тему більш предметно. А сьогодні я маю чим займатися і без порожніх балачок.

Я сьогодні викроїв один день, щоб приїхати в Луцьк і максимально бути корисним для міста. Тому що я маю досвід. Я хочу тим досвідом ділитися, бо ти не збудуєш одне успішне місто в країні. Має бути успішним Миколаїв, Луцьк, Рівне, Чернівці. В кожному місті, куди я приїжджаю, є велика кількість специфічних місцевих проблем, які з точки зору позиції Президента вирішуються елементарно.

От, наприклад, в Чернівцях – боротьба між двома крилами партії БПП. З одної сторони є "Блок Віталія Кличка", з іншої – прихильники Порошенка. Вони між собою б’ються, в результаті місто не розвивається.

У Миколаєві взагалі дійшло до безпрецендентних речей: успішна якісна робота мера Сінкевича привела до того, що його рейтинг виріс несамовито, і пішла команда з Банкової - відсторонити його від виконання службових обов’язків. Депутати проголосували, але сталася така неймовірна цікава ситуація, що суд поновив його на посаді мера. І він далі працює.І якщо місто п’ять місяців було без мера, то на сьогодні бажаючих на цей пост немає.

У Харкові єдина фракція, яка опонує Кернесу, це фракція «Самопомочі». Всі інші тихенько лежать і не рипаються. Ми взяли дуже якісних людей. Звичайно, наші представники "Самопомочі", якби вони були при владі, користі було б в сто разів більше. Бо ми брали лідерів, самодостатніх, які звикли мати результат. А якщо наші колеги є в опозиції, то який вони можуть дати результат. Насправді вони тримають ситуацію, щоб країну не повернули не в ту сторону.

«Самопоміч» чітко зайняла свою позицію. І дуже приємно, коли наш європейський колега сказав: «А ми не вірили. І те, про що «Самопоміч» говорила два роки тому, зараз ми бачимо». Ми брали освічених, якісних, чесних людей. І тому ті люди мають бути при владі. Тому наша мета дуже проста – перемагати на виборах, брати відповідальність і бути хорошими управлінцями для українських громад. Для міст. Для самої країни.

"Я ГОЛОСУВАВ ЗА ПОРОШЕНКА НА МИНУЛИХ ВИБОРАХ"

На минулих президентських виборах ви не боролись за крісло Президента. Чому?

- Ви знаєте, ми всі були переконані, що Петро Олексійович дасть драйв для країни, я голосував за Порошенка на минулих виборах. Я вважав, що в часи війни треба провести швидкі вибори, і людина, яка прийшла після Революції Гідності, має робити все можливе, щоб країна була об’єднана і була проведена правова держава. І весь світ був готовий нам помагати. А сьогодні, коли ти спілкуєшся з західними партнерами, вони розказують, що, на превеликий жаль, всі домовленості, які були досягнуті, не дотримуються. Навіть домовленість про антикорупційний суд. І що, вдарили по руках. Прийняли закон, але внесли правку, що всіх сьогоднішніх корупціонерів не можна судити новим судом.

Після цього голосування я мав розмову з багатьма лідерами європейського парламенту, вони дивуються. Я ніколи не говорю погано про Україну за кордоном, навпаки, пробую захищати. Але я себе дуже дискомфортно почуваю, коли не робляться елементарні речі.

Гіпотетична ситуація: другий тур – Тимошенко і Порошенко. Що ви будете робити?

- Я завжди буду підтримувати українців, щоб вони могли гордитися своїм Президентом і своїми кандидатами. Колись була така пісня: «Кабы я была царицей… я б для батюшки-царя родила богатыря…». Давайте не будемо забігати наперед. Я думаю, що їх там не буде, у другому турі.

Незручне для вас запитання?

-Та ні, для мене всі питання зручні. Я хочу, щоб ми гордилися наступним Президентом, який має дати драйв для України. Ви мене пробуєте схиляти в минуле. Я вже там був, я хочу іти вперед.

"ЮЛЯ НАСПРАВДІ ВПОРАЛАСЬ ПЕРФЕКТНО"

Чи є у «Самопомочі» кандидати, крім Юлії Вусенко, на Луцького міського голову?

- Насправді дуже важливо, щоб були гідні кандидати в місті, і для нас не є самоціль, що, власне, Юля має бути мером. Якщо буде гідне гроно людей, то ми готові обирати найкращого. Юля насправді впоралась перфектно, тому що коли помер Романюк, вона чесно і гідно тримала керівництво міста в своїх руках. І потім маніпуляціями її змістили з цієї посади незаконно.

До сьогоднішнього дня рішення суду не є виконаним, і це питання я піднімав, коли мав розмову з Головою обласної державної адміністрації. Закон має домінувати. Я переконаний, що Юля може бути дуже хорошим міським головою для Луцька. Але задача – щоб ці вибори були. Подивимось, хто ще буде претендувати, і тоді будемо приймати кінцеве рішення.

Коли розпочнеться будування сміттєпереробного заводу?

- Восени. Ділянка визначена, зараз закінчується розробка всієї документації, зараз фіналізуємо з підрядником. Потім проходимо експертизу, беремо дозвіл на початок будівельних робіт і приступаємо до виконання робіт. Плануємо розпочати в цьому році.

"ТАК, ЯК НАС КРИТИКУЮТЬ, НЕ КРИТИКУЮТЬ НІКОГО"

Як ви ставитесь до критики?

- Позитивно. Ви знаєте. Так, як нас критикують, не критикують нікого. Я маю жаль до критиканства, але якщо є хороші пропозиції, я завжди до них прислухаюся.

Які головні поради для міської влади Луцька та громади Луцька – як розвивати місто, як робити його туристично привабливішим, розвиненішим?

- Луцьк – достатньо велике місто, ви маєте дуже хороше історичне надбання, і на цьому можна заробляти достатньо великі кошти для міста. Питання номер один – створення нових робочих місць. Для того люди мають об’єднуватись в певні спільноти. Без співпраці з місцевою владою - це дуже важко зреалізувати, а міська влада сьогодні є обезголовлена. Тому треба робити все можливе, щоб спонукати Верховну раду і Президента оголосити чергові вибори міського голови І тоді спільно з ним якісно за круглим столом працювати на стратегію міста. Треба думати. Яким ми бачимо Луцьк завтра.

Я бачу Луцьк містом студентським, дуже багато у вас є молоді. Треба підсилювати навчальні заклади. Я би хотів, щоб у Луцьку будувались будівлі, які будуть пам’ятками архітектури 21 століття. Нові студентські містечка, новий корпус університету. Запросити кращих архітекторів світу, щоб вони тут це збудували. Тоді це буде мати велику притягальну силу.

З одної сторони замок, і там треба ще багато зробити по реставрації, базар біля замку. Чи там йому місце, чи простіше і краще зробити якийсь креативний музей зі скла, щоб була більша притягальна сила. Більше працювати над сервісом. Відповісти на це питання дуже коротко - важко. Але думати разом, працювати разом, і не боятися. Йти вперед. Я також колись починав з нуля, і ми мали мільйон проблем. Але разом з громадою ми більшість з них здолали. Нові з’являються, і будуть з’являтись. Просто працювати разом. Це є дуже важливо.

"Візьми і зроби" - це гасло вашої партії. Звідки воно з’явилось?
Насправді в оригіналі – "Йди і роби". Це біблійні слова. "Візьми і зроби" - це гасло "Джаз дуету", це одна із спортивних кампаній та також Католицький університет це гасло використовує. Це один з найкрутіших університетів в Україні, президентом якого є Владика Любомир Гузар, який закінчив Гарвард. Динаміка несамовита цього університету. До нього дуже багато приходило молодих креативних людей з ідеями. І він після цього написав: "Іди і роби. Візьми і зроби". Замість того, щоб говорити: "Бери і роби". І В "Самопомочі" багато таких людей, які менше говорять, а більше роблять.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вчергове волиняки лизнули шахраю і авантюристу Садовому.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні