Чи шкодить кава здоров'ю

0
-7
Чи шкодить кава здоров'ю
Багато хто заявляє, що кава шкодить здоров'ю.

Про це повідомляє ukrhealth.

Як кава діє на організм?
Не кожен знає, що кофеїн міститься не тільки в каві, але в чаї і інших напоях. Так, на 150 мілілітрів кави з обсмажених зерен припадає 80-115 міліграмів кофеїну, тої ж кількості розчинної кави — 65-71 міліграм, в еспресо (обсяг 37 мілілітрів) — близько 75 міліграмів кофеїну. Таким чином, зміст цієї речовини безпосередньо залежить від міцності напою.

Те ж саме відноситься і до чаю. Наприклад, при заварюванні пакетика чорного чаю в чашці утворюється 17 міліграмів кофеїну, а через п’ять хвилин його кількість зросте до 47 міліграмів. А в газованій воді кофеїн потрібен тільки для додання гірчинки, тому його кількість в ній не так велика. На 100 мілілітрів «Коли» припадає менше 13 міліграмів кофеїну, що практично ніяк не впливає на організм. Що стосується інших напоїв, тут варто бути обережніше.

Справа в тому, що кофеїн — відмінний стимулятор розумової та фізичної діяльності. Він здатний блокувати аденозинові рецептори головного мозку. Аденозин відповідальний за пригнічення збудження, він змушує нас відчувати себе сонними, часом навіть втомленими і розбитими. Кофеїн займає його місце, пробуджуючи в нас почуття бадьорості.

Також кофеїн вступає у взаємодію з глікогеном, який під його дією розпадається, збільшуючи рівень цукру в крові. А чим вище рівень, тим більш бадьорою стає людина.

Крім того, кофеїн має безпосередній вплив на травлення. За рахунок споживання цієї речовини збільшується секреція шлункового соку, посилюється перистальтика кишечника. Важливо і вплив на серцеву та судинну системи. Кофеїн стимулює скорочення серцевого м’яза і блукаючого нерва. Відповідно, виходить стимуляція і пригнічення роботи серця одночасно. При цьому дія кофеїну на серце, як правило, триває недовго. Звичайно, при великих обсягах може бути прискорене серцебиття, іноді навіть аритмія. Але для гіпотоніків кава вкрай корисний: вона збільшує тиск до нормального рівня.

Корисні властивості кави.
По-перше, як вже говорилося, кава надає стимулюючу дію на серцеву та нервову системи. Це пов’язано з алкалоїдами, які містяться в кофеїні. За рахунок цього збільшується працездатність, артеріальний тиск.

По-друге, у каві є відмінна властивість — вона перешкоджає розвитку хвороби Паркінсона.

По-третє, кава може захистити від діабету другого типу. У ній містяться хлорогенова і кавова кислоти і, звичайно, кофеїн, завдяки яким відбувається пригнічення амілоїдного білка. Саме він перешкоджає розвитку даної хвороби.

По-четверте, ви здивуєтеся, але кава, всупереч стереотипам, може стати відмінним захистом від інсульту і серцево-судинних захворювань. Це відбувається під впливом кофеїну, який розширює судини головного мозку і серця.

Не менш важлива властивість — кава допоможе подолати депресію. Особливо це помітно у представниць прекрасної статі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні