«Це - лайно! Перероблюйте!» - історія одного волинського пам’ятника. ВІДЕО

0
-4
«Це - лайно! Перероблюйте!» - історія одного волинського пам’ятника. ВІДЕО
33 роки поневіряється задвірками Маневицького району, що на Волині, бюст не схожий на свого прототипа. Ексклюзивну історію розповів директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич.

Іван Григорович Сокол до 1944 року був кулеметником в Українській повстанській армії. Після визволення території України від військ нацистської Німеччини, вступив до лав Радянської армії та продовжив боротьбу. За визволення Польщі удостоєний звання Героя Радянського Союзу.

В шістдесятих роках у ресторані в Колках його сильно побили п’яні енкаведисти, внаслідок чого той помер.

Вже в сімдесяті жителі Старого Чарторийська вирішили вшанувати земляка пам'ятником, проте перша спроба скульптора виявилася невдалою. Дружина, коли побачила бюст, сказала, що він не схожий на її Івана і, що квіти до нього класти не буде.

Спеціально для неї зробили нову, більш схожу скульптуру.

Перший, невдалий варіант сховали на колгоспному складі. Після розвалу колгоспу його переховували в підвалі Воздвиженського монастиря.

Працівники музею цю скульптуру в експозиції виставити не можуть через несхожість із оригіналом. Облікувати якось інакше - теж. Сподіваються, що хтось приїде та забере цей витвір радянського мистецтва собі у колекцію. А краєзнавцям - не завадить матеріальна допомога.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні