Вступили в дію правила заокруглення суми в чеку

0
-6
Вступили в дію правила заокруглення суми в чеку
При розрахунку з покупцями готівкою підприємства торгівлі і сфери послуг мають право округлювати загальну суму чека.

Відповідні зміни передбачені постановою НБУ від 15 березня 2018 № 25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів», яка вступила в дію з 1 липня 2018 року.

Зі слів фінансистів, нові правила заокруглення загальних сум у чеках дадуть змогу заощадити понад 90 мільйонів гривень за рік.

«Національний банк упевнений, що правила округлення застосовуватимуться справедливо і прозоро для обох сторін розрахунків. Застосування правил округлення загальних сум розрахунків готівкою спростить щоденні розрахунки громадян і дасть можливість скоротити витрати держави на карбування і забезпечення грошового обігу на понад 90 млн грн на рік», - наголосив директор департаменту грошового обігу Національного банку України (НБУ) Віктор Зайвенко.

Округлення використовуватиметься тільки в разі відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою. Одночасно банки повинні приймати у громадян монети дрібних номіналів без будь-яких обмежень, обмінювати на монети і банкноти інших номіналів, а також видавати клієнтам монети дрібних номіналів при наявності їх в залишку операційної каси.

За наявності у покупця монет дрібних номіналів, він і надалі може ними розраховуватися, а у разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцюі здачу цими номіналами.

Заокруглення відбуватиметься за наступними математичними правилами:

- сума, яка закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється у бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

- сума, яка закінчується від 5 до 9 копійок, заокругляється у бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Правило заокруглення застосовується тільки у разі відсутності монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок і у покупця, і у продавця.

Монети вказаних номіналів і надалі використовуватимуться як засіб платежу. Нацбанк поки не вилучатиме їх із обігу. Монети будуть в обігу необмежений період часу до окремого рішення Правління НБУ.

Округлення не здійснюватиметься при безготівкових розрахунках.



Теги: копійки, чек
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні