«Вибіркові рубки - то європейська практика», - Володимир Бондар

1
-2
«Вибіркові рубки - то європейська практика», - Володимир Бондар
Останнім часом лісівники для заготовлі деревини використовують не суцільні рубки, а вибіркові.Обсяги відтворення лісів за останні п’ять років склали 263 тис. гектарів, що на 15% більше за площу суцільних зрубів (227 тис. га).

Про це йшлося під час колегії Державного агентства лісових ресурсів України за участі заступника Голови Державного агентства лісових ресурсів України, депутата Волинської облради Володимира Бондаря.

Одним з питань колегії обговорено перехід від суцільних до поступових і вибіркових систем рубок для заготівлі деревини.

За словами Володимира Бондаря, застосування вибіркових систем рубок це європейська практика, яку необхідно впроваджувати в Україні.

«Впровадження у лісогосподарську практику вибіркових та поступових систем рубок із удосконаленими технологіями лісозаготівель сприяє формуванню природних лісів, підвищенню їхньої стійкості та забезпечує постійне функціонування лісів, а також більш ефективне використання лісових ресурсів», - наголосив Володимир Бондар.

Серед недоліків переходу від суцільних до вибіркових рубок - труднощі механізації лісосічних робіт, збільшення витрат на заготівлю деревини, відсутність спеціальної техніки у зв’язку з її високою вартістю.

А от переваги, наголошують лісівники, це збереження природи лісових насаджень, безперервне виконання лісом захисних, естетичних і рекреаційних функцій; успішність природного поновлення багатьох деревних порід, зниження витрат на відтворення лісів; посилення стійкості дерев до шкідників і хвороб, зменшення небезпеки вітровалів і буреломів.

У зв’язку з цим, колегія Держлісагентства вирішила доручити обласним управлінням лісового та мисливського господарства та Укрдержліспроекту при підготовці матеріалів, які визначають проведення заготівлі деревини, забезпечити збільшення застосування вибіркових і поступових систем рубок.

«Нам дійсно потрібно переходити на нові методи заготівлі деревини. Звичайно, це потрібно робити поступово, впроваджуючи нові технології. Окрім того, потрібні й відповідні зміни до нормативно-правових актів, що регламентують проведення поступових та вибіркових систем рубок. І цю роботу ми маємо зробити швидко та якісно», - наголосив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А що вже дуба нема цілими ділянками ,????
Треба й касу поділити ????
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні